Hirdetés

Pálinkát? Megsemmisíteni?

civishir.hu

2014.12.31. 13:13

Pálinkát? Megsemmisíteni?

Olyat találtak ki, hogy ettől józanon is hanyatt dobjuk magunkat. Bereczki-Csák Helga írása

Hirdetés

Az év első napjától változnak a pálinkafőzésre vonatkozó törvények. Mert miért ne tennének keresztbe, ha valami működik!? A pálinka az utóbbi években ugyanis ledobta magáról a régi, lyukas zoknit, amivel egyszer s mindenkorra megszűnt az idült alkoholizmus szinonimájának lenni. Pálinkát már nem vedelünk, hanem fogyasztunk – a nők, de még a nagymamák is, ha úgy tartja a kedv és az alkalom. Virágzanak a manufaktúrák: karcsú nyakú üvegek telnek meg mennybe ment gyümölccsel, nyárral, almáskertek emlékével, szilvafák magasával. A pálinka egyszerre üzen munkáról, vidéki életről és kétkezi munkáról. A pálinka virtus és magyarság. Érték. Hosszú út vezetett idáig: a stamptól a centig. Mára azonban a pancsolt, szemvakító, a budiban vízkőoldóként is bevált löttyök ideje lejárt, ódzkodik tőle a nagyközönség. Ezt nevezik a minőség felé fordulásnak, ilyen apró dolgok indítják el a társadalom fejlődését, ilyen komplex jelenségektől tud levegőt venni a gazdaság. Ha hagyják. De általában nem szokták. Pedig a pálinka ízére ráérzett a magyar.

A bérfőzés január 1-től annyiban változik, hogy 50 literig sem lesz adómentes; amit a magánfőzésre kitaláltak, az viszont stand-up önálló esteket fog megtölteni. Magánfőző ugyebár az, akinek van otthon ehhez a művelethez műszere, továbbá elmúlt 18 és saját gyümölcsből főz saját célra (ő issza meg, rokon issza meg, vendég issza meg, eladni nem lehet). A maximum 50 liter. A desztilláló berendezés valamennyi paraméterét kötelező bejelenteni a szervnek – oké. De most figyeljenek! A magánfőző az évente előállítható párlatmennyiség túllépése esetén a többletmennyiséget haladéktalanul köteles bejelenteni a vámhatóságnak és a vámhatósággal egyeztetett módon gondoskodni a többletmennyiség megsemmisítéséről.

Akkor most képzeljük el a vámhatóság Pálinka Megsemmisítési Ügyosztályát! Amint a sor kint áll az utcán. És az emberek horgászszéken ülnek már órákkal a nyitás előtt, hogy mielőbb bevallják azt a két decilitertől öt hektoliterig terjedő plusz rövidet, amivel Isten és Magyarország Kormánya nevében, a NAV közreműködésével ünnepélyesen meg akarják locsolni az anyaföldet. Hátha nő a tócsa helyén pálinkafa! Teljesen életszerű. Ha már törvénytelen a felesleg, nem lehetne megszervezni az eredeti célon – ivás – túlmutató újrafelhasználását úgy, hogy mégse vesszen kárba a drága anyag? Flambírozzunk palacsintát! Gyógyítsunk fájós rágófogakat! Adjuk a szegényeknek! Fertőtlenítsünk sebet! Altassunk vele csecsemőt!

De megsemmisíteni? Pálinkát? Tűkön ülve várjuk az első ilyen alkalomról szóló híradást. NAV-rajtaütés, TEK, fekete csuklya, tetoválás, remegő kezű videós, lábakat szét, kezeket a fél literes üvegre... – biztosan látványos lesz és emlékezetes, beírja magát a honi kriminalisztika történetébe. Valakit majd ki is tüntetnek érte.

Erre inni kell!

Szóljon hozzá!

Hirdetés