Hirdetés

D-vitamin: a bébiblog

civishir.hu

2009.11.15. 15:51

D-vitamin: a bébiblog

Csak semmi érzelem, ugyanennyi könnycsorgatás: Dóra kereken 310 nap után egy egész éjszakát tölt kiságyon kívül. Úgy, hogy anya ott sem alszik.

Hirdetés

Különkiadás (2009. november 15.)

Apa viszont igen. És az mindjárt más. Így nem fenyeget a gyámhatóság felbukkanása a megkopaszodott bokrok között, továbbá az alternatív mozgalmak is megtarthatják az összehordott kőkupacot, amivel errefelé céloznának, minthogy 10 hónap után önkényesen képes voltam megbontani a szentséges baba-anya egységet. Dóra örökké hozzám fog tartozni, én ismerem a legjobban, tehát azt is pontosan tudom, hogy kibír egy alvást nélkülem. Tizennyolc évesen mindezt aligha fogja a szememre vetni, ahogy addigra arról is megfeledkezik majd, ha esetleg ma éjjel majd sokat sír. De nem fog.

Ott van vele apa, aki olyannyira biztos pont, hogy akár három éven-három napon át is rezzenéstelenül szunyókálhatna. Apa másképpen működő, de ugyanolyan erős lelki kötés Dóra számára, mint anya. Ő is ad vacsorát, puszit, ölelést, teát, cumit, bilit. És bizonyára ő sem alszik majd egészen nyugodtan. Mert éppen a lányára vigyáz. Ami nagy szó. Hovatovább: óriási felelősség. Na meg büszkeség. Bár gyanús, hogy ébredésig Dóra nem fogja eltörni a lábát, és a reggel nagyjából úgy köszönt rá, ahogy itthon szokott, ez a nap apa számára mégiscsak aranyérem. A legfényesebben csillogók közül való.

Anya viszont itthon ül, mint egy rakás szerencsétlenség. Míg elfoglaltam magam a porszívóval, vécékefe fertőtlenítésével, a szekrények téli menetrendre való átállításával, telefonálással, hírek megtekintésével, egy pohár bor színpadias nyugalomban való elfogyasztásával – gyakorlatilag semmi gond nem volt. Aztán most mégis egy magamnak eszkábált jó nagy defektnek tűnik ez az este. Mert persze kialvatlanság miatt elrendelt szabadnap, meg minden, de azért mégis. Hogy néz ez ki? Ha majd ma éjjel is rutinból alvajáró leszek, legjobb, ha befekszem az üres kiságyba. A rend kedvéért. Mert van, ami nem hiányozhat. A gyereket mindig könnyebb elengedni, mint magunkat?

Szóljon hozzá!

Hirdetés