A világ legkedveltebb uralkodója a népekhez szólt

2019.12.26. 10:08

A világ legkedveltebb uralkodója a népekhez szólt
II. Erzsébet Windsorból üzent a világnak (Fotó. The Telegraph)

Karácsonyi üzeneteit mindig maga írja, kormányzati beleszólás nélkül.

Hirdetés

Európa egykor ellenséges hatalmainak megbékélését méltatta karácsonyi üzenetében a brit uralkodó, ki nem mondott, de kevéssé burkolt utalással a brit társadalomban kialakult megosztottságra is.

Az életének 94., uralkodásának 68. esztendejében járó királynő hagyományosan karácsony első napján szól az Egyesült Királyság és a zömmel egykori brit gyarmatokból álló Nemzetközösség népeihez. Néhány nappal korábban rögzített, felvételről sugárzott karácsonyi üzeneteit - más nyilvános megszólalásaival ellentétben - mindig maga írja, kormányzati beleszólás nélkül.

II. Erzsébet királynő idei üzenetét az első holdutazás 50., a normandiai partraszállás 75. évfordulójával kezdte. Utóbbi kapcsán kiemelte: a megbékélés szellemében olyan országok vezetői tartottak közös, barátságos megemlékezést, amelyek korábban egymás esküdt ellenségei voltak. Ilyen kibékülések azonban ritkán történnek egyik napról a másikra, a bizalom újjáépítéséhez türelemre és időre van szükség - hangsúlyozta a brit uralkodó.

 

A királynő kijelentette: tanításaival és példamutatásával Krisztus is azt mutatta meg a világnak, hogy a hit és a remény jegyében megtett kis lépésekkel régre visszanyúló nézetkülönbségeket és mélyen gyökerező megosztottságokat is meg lehet oldani. A brit uralkodó hozzátette: sokan ma is ezt az útmutatást követik, de ez az út nem mindig sima, sőt az idén nem egyszer "meglehetősen göröngyösnek" tűnhetett, ám kis lépésekkel is nagyon nagy eredményeket lehet elérni.

A királynő a brit alkotmányos monarchia szigorú protokollja alapján soha nem adhat hangot nyilvánosan személyes véleményének napi politikai kérdésekben, és idei karácsonyi beszédében egyszer sem említette a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) folyamatát. Az elmúlt év legsúlyosabb és legmélyebben megosztó belpolitikai vitái mindazonáltal éppen a Brexit-folyamatot kísérték, és egybehangzó hírmagyarázatok szerint az uralkodó erre tett egyértelmű utalást szerdai karácsonyi üzenetében.

Nagy-BritanniaII. Erzsébet

Szóljon hozzá!

Hirdetés