Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tényszerűen a személyi kölcsönökről: Mikor és kinek érdemes felvenni őket?

civishir.hu | 2024. 06. 21. | 14:19:38
Fontos tudni, hogy a személyi kölcsönök kinek és mikor jelenthetnek jó megoldást.
Tényszerűen a személyi kölcsönökről: Mikor és kinek érdemes felvenni őket?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A személyi kölcsönök az utóbbi években egyre népszerűbb pénzügyi termékek, nem véletlenül: az igénylés egyszerű, az így kapott összeget pedig általában szabadon felhasználhatjuk, tehát sokak szemében vonzó ez a lehetőség. Hitelt azonban mindig felelősségteljesen érdemes felvenni, ezért fontos tudni, hogy a személyi kölcsönök kinek és mikor jelenthetnek jó megoldást: ezt vizsgáljuk az alábbiakban.

Mi is az a személyi kölcsön?

A személyi kölcsön egy olyan lehetőség, amelyet a pénzintézetek bizonyos feltételek fennállása esetén magánszemélyek számára kínálnak. Ezen feltételek bankonként változhatnak, általánosságban azonban elmondható, hogy személyi kölcsönt kaphat az a 18. életévét betöltött személy, aki személyi igazolvánnyal, valamint magyarországi lakóhellyel rendelkezik, legalább 3 hónapos munkaviszonyt tud felmutatni, havi jövedelme a minimálbért meghaladja és nem rendelkezik negatív státusszal a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) adatbázisában.

A személyi kölcsön a legtöbb esetben szabad felhasználású hitel, tehát bármilyen célra fordítható. Emellett léteznek kifejezetten célhoz kötött személyi kölcsönök is, ezek előnye az, hogy a pénzintézet gyakran valamilyen kedvezményt kínál melléjük.

Az igényelhető hitelösszeg néhány százezer forinttól akár 15 millió forintig is terjedhet. Hogy pontosan mekkora összeget kaphatunk, azt alapvetően a jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató (JTM) határozza meg: ez alapján 600.000 forint nettó jövedelem alatt legfeljebb a keresetünk 50 százalékát, e fölött pedig 60 százalékát fordíthatjuk a hitel törlesztésére. Ebben a körben nem szabad megfeledkezni arról, hogy a már meglévő hitelek törlesztőrészleteit is figyelembe veszik, de az is fontos, hogy személyi kölcsönt legfeljebb 10 éves futamidővel vehetünk fel, tehát maximum 120 havi törlesztőrészlettel kell számolnunk.

Mikor, kinek érdemes személyi kölcsönt felvennie?

Lássuk tehát, hogy ki az, akinek jó megoldást jelenthet egy személyi kölcsön!

Aki nem szeretne a banki ügyintézésre várni

Személyi kölcsönt sok esetben már online is igényelhetünk, ehhez pedig csupán egy okostelefonra és egy új típusú személyi igazolványra van szükségünk. Így nem kell a bankban megjelenni és a hosszadalmas ügyintézést kivárni: otthonunk kényelméből percek alatt elindíthatjuk a folyamatot.

Aki gyorsan szeretne hozzájutni a pénzéhez

Ha lakáshitelt vagy egyéb, célhoz kötött hitelt szeretnénk igénybe venni, hosszú, akár több hetes ügyintézési időre számíthatunk. Személyi kölcsön esetében az átfutási idő általában csupán néhány nap, ha pedig az online ügyintézést választjuk, az igényelt összeg akár néhány órán belül megérkezhet a számlánkra. Ha tehát minél hamarabb pénzre van szükségünk, a személyi kölcsön a nekünk való megoldás.

Aki nem szeretne célhoz kötött hitelt igényelni

A személyi kölcsönök jellemzően szabad felhasználású hitelek, azokat tehát bármilyen okból felvehetjük. Ha azonban lakásfelújítás, autóvásárlás vagy nagyobb mértékű hitelkiváltás a célunk, érdemes átnézni a célhoz kötött hiteleket is, hiszen elképzelhető, hogy így kedvezőbb ajánlatot kapunk.

Aki fix kamatozású kölcsönt szeretne

A személyi kölcsönök jellemzően a futamidő végéig fix kamatozásúak. Ennek előnye az, hogy a fizetendő törlesztőrészleteket előre tervezhetjük és nem kell attól tartani, hogy néhány év múlva a kiadásaink jelentősen megemelkednek. Ennek köszönhetően biztonságban érezhetjük magunkat, hiszen ha anyagi helyzetünk időközben nem romlik drasztikusan, nem merülhet fel probléma a hitel törlesztése során.

Akinek nagyobb összegű, halaszthatatlan kiadása merül fel

Bármikor előfordulhat, hogy egy nem várt, nagyobb összegű kiadás szükségessége merül fel. Ez lehet egy drágább továbbképzés, egy egészségügyi vészhelyzet, egy értékesebb háztartási eszköz, egy ablakcsere vagy éppen egy esküvő: a személyi kölcsön segítségével ezeket a kiadásokat azonnal fedezni tudjuk, így nem kell lemondanunk a költségesebb álmainkról sem.

Fontos azonban, hogy a korlátainkkal mindig legyünk tisztában: olyan dolgokat, élményeket, melyeket egyáltalán nem engedhetünk meg magunknak és nem is feltétlenül szükségesek, nem érdemes hitelből finanszírozni.

Aki meglévő adósságait szeretné rendezni

Ha több, kisebb-nagyobb összegű hitellel rendelkezünk, melyeket egyenként még gond nélkül tudnánk rendezni, együtt azonban túlságosan nagy terhet rónak ránk, érdemes lehet elgondolkodni azok kiváltásán. Az adósságrendezés lényege az, hogy a felvett személyi kölcsönből a meglévő hiteleket betörlesztjük, így a jövőben már csupán egyetlen tartozás részleteit kell minden hónapban megfizetnünk. Ennek természetesen főként akkor van értelme, ha a személyi kölcsön törlesztőrészlete alacsonyabb, mint korábban a kiváltott hiteleké volt, ezért érdemes előzetesen alaposan átszámolni a lehetőségeket.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő személyi kölcsönt?

Ha a fentiek figyelembe vételével úgy döntöttünk, hogy számunkra a személyi kölcsön a legjobb megoldás, az igénylési folyamat megkezdése előtt érdemes alaposan utánanézni a lehetőségeinknek. Ehhez nagy segítséget nyújtanak az online kalkulátorok, ha azonban ezek alapján megtetszett valamelyik konstrukció, annak feltételeit érdemes átolvasni az adott pénzintézet honlapján is. Vizsgáljuk meg a kamatokat, a futamidőt, a havi törlesztőrészleteket és ellenőrizzük az esetleges rejtett költségeket is. Győződjünk meg arról, hogy valamennyi, velünk szemben támasztott feltételnek megfelelünk, így az igénylés során már semmilyen váratlan meglepetésre nem kell számítanunk.

Legyünk körültekintőek!

A személyi kölcsön számos pénzügyi helyzetben igen hasznos eszköz lehet, az azonban fontos, hogy mindig tudatosan és felelősségteljesen vegyük igénybe. A hitelfelvételt megelőzően alaposan mérlegeljük anyagi helyzetünket és céljainkat, hiszen egy rossz döntés hosszú évekig róhat ránk komoly terheket. Ha ennek megfelelően döntünk, a részletek rendszeres törlesztésére odafigyelünk, az esetleges nem várt helyzetek kezelésére pedig hitelbiztosítást kötünk, biztosak lehetünk abban, hogy életszínvonalunkat emelő, jó döntést hozunk meg.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Frizbizni tanítják a testnevelő tanárokat − 10 millió forintért
Frizbizni tanítják a testnevelő tanárokat − 10 millió forintért
Élményt kell nyújtani a fiataloknak - mondta az államtitkár.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A természettudományos oktatási infrastruktúrát fejleszthetik.
Különleges koncerttel ajándékozza meg a magyar közönséget Leslie Mandoki
Különleges koncerttel ajándékozza meg a magyar közönséget Leslie Mandoki
Augusztus 18-án, 19:00 órától a budapesti Bazilika előtti téren újra felcsendül a zene.
Technikusokat avattak a Mechwartban
Technikusokat avattak a Mechwartban
Több mint 250 bizonyítvány talált gazdára.
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Avagy mit jelent a pénzügyi tudatosság a mindennapokban?