Recept: tökre tök a feltét

Októberben kedvencünk a tök. A sütőtök illata lengi be a lakást a legtöbb helyen, mi viszont most egy olyan receptet, sőt, menüsort kínálunk, amelynek minden részében a főzőtök a főszereplő: a leves, a főzelék és a feltét alapja.
Hozzávalók:
egy kb. másfél kilós szép világos héjú tök
húslevesbe való zldségek (3-4 répa, 1-2 petrezselyemgyökér, 1 karalábé, 1 kis fej zeller, 1 hagyma, 3-4 cikk fokhagyma)
só, bors
2-3 nagy fej hagyma
1-2 paradicsom
zöldpaprika
őrölt pirospaprika
Elkészítése
A leves:
Zöldséghámozóval tisztítjuk meg a tököt, félretesszük a héját, abból lesza pörkölt.
A tökbélt és magot ugyanúgy zöldségjük be mint egy húslevest. Fővés közben érezzük is a húsleves illatát. Kóstoljuk megd, hogy elég sós-e.

A főzelék:
A tökfőzelékhez a tököt legyaluljuk, kis fej gaymát reszlve vagy apróra vágva zsiradékon megdinsztelünk, késhegynyi pirospaprikát szórunk rá, majd mehet bele a tök és a friss kapor. Sózzuk, és fedő alatt puhára pároljuk. Amikor kész, behabarjuk, vagy rántjuk.
A "pörkölt" - vagy inkább paprikás
A tökhéjat kb. másfél centis darabokra vágtjuk, és ugyanúgy készítjük el, mint a pörköltöt, sűrű szafttal - tehát ne sajnáljuk a hagymát, a paprikát és paradicsomot belőle.
Jó étvágyat kíván:
Novotny Piroska
















