Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ötvenéves a müncheni túszdráma. Németország bocsánatot kért

| 2022. 09. 05. | 18:51:00
Izrael később levadászott mindenkit, akinek köze volt az akcióhoz.
Ötvenéves a müncheni túszdráma. Németország bocsánatot kért
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Németország bocsánatot kér azért, hogy megtörténhetett az 1972-es müncheni olimpián az izraeli csapat ellen elkövetett terrortámadás - jelentette ki Frank-Walter Steinmeier német államfő hétfőn a 11 izraeli állampolgár halálát okozó támadás ötvenedik évfordulójára rendezett emlékünnepségen.

A szövetségi elnök a túszdráma utolsó helyszínén, a München melletti Fürstenfeldbruck légitámaszponton megtartott megemlékezésen kiemelte, hogy a Fekete Szeptember palesztin terrorszervezet támadása háromszoros kudarc Németországnak. Az első, hogy nem volt megfelelő az olimpia "biztonsági koncepciója", a második, hogy megtörténhetett a támadás, a harmadik pedig, hogy az ügy kezelését német részről a feldolgozás helyett sokáig "a hallgatás, az elfojtás és a felejtés" jellemezte - mondta.

Az is fontos tanulság, hogy "ébernek kell lennünk a demokrácia belső és külső ellenségeivel szemben", mert "olyan korban élünk, amelyben a liberális demokráciát egyre inkább támadják belülről és kívülről egyaránt" - mondta Frank-Walter Steinmeier.

A támadás

1972. szeptember 5-én hajnali 4 óra 10 perckor a Fekete Szeptember palesztin terrorszervezet nyolc tagja átmászott az olimpiai falu kerítésén, behatolt a izraeli olimpiai csapat szállására. A terroristák tizenegy túszt ejtettek, két izraeli sportolót pedig a dulakodás közben lőttek agyon. A németek visszautasították az izraeli kormány azon ajánlatát, hogy izraeli különleges egységek segítsenek a túszok kiszabadításában. Az elkövetők a túszaikkal együtt Kairóba kívánnak távozni. A német rendőrség a repülőtéren csapott le a terroristákra. Hosszú tűzpárbaj alakult ki, aminek a végén valamennyi túsz, öt terrorista és egy rendőr életét vesztette, három támadó sebesülten rendőrkézre került. 

Az utóhatás

Az olimpiai játékokat egy napra felfüggesztették, majd szeptember 6-án a magyar-német labdarúgó-mérkőzés előtt megemlékeztek a tragédiáról. A NOB elnöke, Avery Brundage beszédében alig említette a meggyilkolt sportolókat, inkább az olimpiai eszme erejét ecsetelte, és beszéde végén elhangzott a híres mondat: "A játékoknak folytatódniuk kell". Így is történt, de a zsidó származású sportolókat - köztük a hét világcsúccsal hét aranyérmet nyerő amerikai úszó Mark Spitzet - védelem alá helyezték. Több sportoló elhagyta Münchent, 7-én az egyiptomi küldöttség is távozott, mondván, félnek a megtorlástól.

A megtorlás

Az életben maradt túszejtőket egy Lufthansa gép másfél hónappal későbbi eltérítése után szabadon engedték, és Líbiában hősként fogadták őket. Izrael - bár hivatalosan soha nem ismerte el - Golda Meir miniszterelnök utasítására megtorló akciót kezdett: két évtized alatt levadászta a merényletért felelősöket, közben azonban olyanok is áldozatul estek, akiknek bizonyíthatóan semmi közük nem volt a terrorakcióhoz. A támadásról és az izraeli megtorlásról Steven Spielberg készített filmet 2000-ben München címen.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Dárdai vereséggel búcsúzott a Hertha kispadjától
Dárdai vereséggel búcsúzott a Hertha kispadjától
Életre szóló klubtagságot kapott.
Gazdaság
Adóbevallás: pár nap múlva lejár a határidő
Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Három réteget hozna helyzetbe a Civil Fórum Debrecen
Másként képzelik el a lakásprogramot.
Orbán Viktor Debrecent hozta fel példaként
Amikor pénzről van szó és gazdaságról van szó, akkor a valóság inkább az együttműködés felé mutat - jegyezte meg a kormányfő.
Ki tartja majd rendben a debreceni uszodákat?
Keresik a megfelelő vállalkozót.
Támogatott tartalom
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.
Síncserére készül a DKV
Síncserére készül a DKV
Nyílt beszerzési eljárás.
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára.
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Minden korosztály otthon érezheti magát