Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mezősas gyors volt – nem kell pénzt visszautalni

Cívishír | 2024. 10. 10. | 08:37:23
Három év elteltével kezdett alkalmazni egy törvényt az államkincstár, ez zokon esett az önkormányzatoknak.
Mezősas gyors volt – nem kell pénzt visszautalni
Mezősason nem vesztegették az időt (Fotó: mezosas.hu)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Meglepte az önkormányzatokat a Magyar Államkincstártól szeptember elején kapott levél, amelyben az állt, hogy a TOP Plusz támogatásra kiutalt előleget fizessék vissza, mégpedig igen rövid, ötnapos határidővel.

Az üggyel kapcsolatban a Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatához fordultunk kérdésekkel. A Vármegyeháza sajtóreferense megerősítette a Cívishír értesülését a támogatási előleg visszafizetéséről, majd arról tájékoztatott, hogy a pályázat kedvezményezettjei nem egy, hanem két körben kaptak tájékoztatást az előleg visszafizetéséről, mégpedig szeptember 9-és szeptember 16-án. A visszafizetésről – írta a sajtómunkatárs – egy 2021-es kormányrendelet határoz, tehát nem újkeletű a jogszabály. A tájékoztató levélben az állt, hogy amennyiben a pályázat kedvezményezettje az említett jogszabály hatálya alá esik, és nem nyújtott be a támogatási összeg 10 százalékát meghaladó kifizetési kérelmet, köteles visszafizetni az előleget. Bár mindkét levél tárgya tájékoztatás, azok – tartalmukat tekintve – többek annál, hiszen a szeptember 9-én kelt levélben ötnapos határidő szerepel, továbbá feltüntették a Magyar Államkincstár bankszámlaszámát is, ahová a fel nem használt előleget kötelesek visszautalni. A jogszabály minden olyan településre vonatkozik, amelyek a TOP Plusz projektekben előleget vettek igénybe. A visszafizetés összege azonban attól függ, hogy a pályázat nyertese hol tart az adott beruházás megvalósításában. Egyik levélben sem szerepelt, hogy szankcionálnák a fel nem használt előleget vissza nem fizetőket. 

A visszakért támogatásról azonban nem kell lemondani a nyerteseknek, a második levél ugyanis már leírta, hogy a kedvezményezettek ismételten igényelhetnek előleget az elfogadott likviditási tervük alapján.

– Ez nem újkeletű kormányrendelet, csak éppen eddig nem alkalmazták – világította meg a Magyar Államkincstártól kapott levelek hátterét Tóth József, Polgár polgármestere. Itt a hónapokkal, de egyes esetekben már egy évvel ezelőtt, a TOP Plusz pályázatokra utalt pénzekről van szó. A kormányrendelet szerint, ha egy éven belül nem kezdődik meg a felhasználás, például előleglehívással, akkor egy év elteltével a kincstár számlájára vissza kell utalni a pénzt. Az erről szóló levelet kapta meg szeptember 9-én a pályázatban érintett összes önkormányzat. – A levél átvétele utáni napon a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) értekezletén jeleztem, hogy ez a visszautalás váratlanul érte az önkormányzatokat, még akkor is, ha csupán azokra a beruházásokra vonatkoznak, amelyek még el sem kezdődtek vagy a teljesítés még nem ért el egy bizonyos szintet. Polgárnak sajátságos a helyzete: a levelet megkaptuk 9-én, 14-én vissza kellett volna utalni az összes pályázatunk valamennyi előlegét, de az egyiknél már megvolt a közbeszerzési eljárás, aláírtuk a kiviteli szerződést, jogosultak voltunk a támogatás felhasználására, és 18-ig el kellett volna kezdeni a kifizetést a vállalkozónak. Levélben kértem a vármegyei közgyűlés elnökét, járjon el a kincstárnál és az irányítóhatóság vezetőjénél, hogy ne kelljen visszafizetnünk a pénzt, amit egy bő héten belül újra meg kellett volna igényelnünk. Ebben a közgyűlési elnök korrekten eljárt, megoldódott a problémánk. Egy másik pályázatunk előlegét, 135 millió forintot visszautaltunk – részletezte Tóth József, Polgár első embere.

Jónéhány polgármestertől megkérdeztük, hogy a településének mennyit és mikor kell/kellett visszafizetni. Többen nem akartak nyilatkozni, néhányan azonban adtak tájékoztatást, igaz szűkszavúan. 
Kiss Tibor, Sárrétudvari polgármestere annyit mondott, hogy egyelőre tájékozódnak, várják a konkrétumokat, és most úgy tűnik, a visszafizetés nem jelent problémát az önkormányzat életében. 
Váncsod első embere, Szalay Csaba viszont problémásnak ítélte a helyzetet – három beruházásukból kettőt érint 90 millió forint összegben. 
Szeli Zoltán, Tiszacsege polgármestere egy 200 millió forintos „Élhető település” programos beruházás előlegének visszafizetéséről beszélt. Bízik benne, hogy visszakapják majd a befizetett pénzt. 
Menyhárt Károlytól, Létavértes polgármesterétől megtudtuk, ők még csak ezután döntenek arról, hogy mennyit fizessenek vissza, hiszen a művelődési ház előcsarnokában egy lépcsőépítés amiatt húzódik, mert ahhoz módosítaniuk kellett a rendezési tervet, közben pedig elszaladtak az építőanyagárak. Az azonban biztos, hogy a külterületi út felújítására kapott pénzt visszafizetik, mert a gazdák nem járultak hozzá az általuk használt út korszerűsítéséhez. És ha a gazdáknak nem fontos, hogy milyen úton járnak, akkor a javításba az önkormányzat nem fektet pénzt.

–Nem érint bennünket a pénzvisszafizetés, mert mi már tavasszal elköltöttük a pályázati támogatást, megépítettük az utat. Persze nem láttuk előre, hogy ha nem kezdjük el a beruházást, akkor az előleget vissza kall fizetni. Úgy voltunk vele, hogy minél hamarabb készüljön el az út, a pályázat beadásakor már megvoltak a tervek – válaszolta a Cívishírnek Somi László, Mezősas polgármestere.
– CH –

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Varga Zoltán: „Orbán a pribékjei mögött reszketett a félelemtől”
Varga Zoltán: „Orbán a pribékjei mögött reszketett a félelemtől”
Így kommentálta a debreceni ellenzéki azt, hogy egy DK-s aktivista megzavarta a miniszterelnök sajtótájékoztatóját.
Hirdetés
Hirdetés
Ismét kinéz egy nagy zakó a hollandoktól a magyar válogatottnak?
Ismét kinéz egy nagy zakó a hollandoktól a magyar válogatottnak?
Az utolsó 9 mérkőzésen 9 vereség és 38 kapott gól a magyar mérleg.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Pedagógusok, akik továbbtanultak Debrecenben
Az ünnepség egyben a második kurzus nyitóeseménye is volt.
Egyre kevesebb gázt fogyasztanak a magyarok
Ezáltal csökken az ország importkitettsége.
Papp László szembe menne a kormány tervével
Debrecen nem járna jól azzal, amit az iparűzési adóval tennének.
Megnevezte az új ciklus alpolgármestereit Debrecen polgármestere
Ketten már tíz éve dolgoznak Papp László mellett a városvezetésben.
Burkolat-helyreállítási pályázat
Nincs erre saját kapacitása a Debreceni Vízmű Zrt-nek.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A biztonságos működést szem előtt tartva kezdődött az újabb ötéves ciklus Komádiban
A biztonságos működést szem előtt tartva kezdődött az újabb ötéves ciklus Komádiban
Megtartotta alakuló ülését a dél-bihari kisváros önkormányzati képviselő-testülete.
Három debreceni természettudomány-tanárt díjaztak – mind fiatal
Három debreceni természettudomány-tanárt díjaztak – mind fiatal
Különleges tehetséggel és elhivatottsággal oktatják tárgyaikat.
Molnár Martin nyerte az idegek harcát
Molnár Martin nyerte az idegek harcát
Az újoncok bajnoka a brit Forma-4-ben. A Virtuosi Racing magyar versenyzője 90 pontos hátrányt dolgozott le a szezon során.
Hirdetés