Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Két és fél milliárd forintból újítják fel Debrecen legkülönlegesebb templomát

| 2023. 10. 17. | 17:10:00
1910-ben szentelték fel.
Két és fél milliárd forintból újítják fel Debrecen legkülönlegesebb templomát
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az 1910-ben átadott és ma már a hajdúdorogi egyházmegye főszékesegyházaként működő Istenszülő Oltalma Görögkatolikus Főszékesegyház épülete és környezete 2,5 milliárd forintból újul meg a következő bő kétévben. A felújítási munkálatok kezdetéről, annak menetéről Papp László polgármester, Seszták István főhelynök, Szarka Gergely parókus és Tisza András tervező tartott sajtótájékoztatót a Görögkatolikus Turisztikai Látogatóközpontba október 17-én délután.

Az főszékesegyház építése óta a jövő héten kezdődő lesz az első teljes körű épületfelújítás. A kivitelezés során felújítják a vakolt-festett, kőburkolatú és klinkertégla homlokzati felületeket, rendbe teszik a tetőzetet, felújítják a nyílászárókat, a rossz állapotúakat a meglévő formában újragyártják, újítják és szigetelik a padlózatot, korszerűsítik és újjáépítik az energetikai- és elektromos rendszert, elvégzik a belső festést, elkészítik az egyházi liturgiához illeszkedő falképeket, restaurálják az építéskori falfestéseket, továbbá felújítják a berendezési tárgyakat, kiszolgáló helyiségeket. A teljes épületet akadálymentesítik, kívül a járdákat felújítják.

Seszták István elmondta, régi vágyuk, hogy a főszékesegyház méltó megújuláson essen át. A felújítás pedig mutatja, hogy „Isten mennyire szeret bennünket és mennyire közel van hozzánk”. A templomnak nem lehet más a funkciója – mondta –, mint emlékeztessen, „Isten velünk van, az Isten köztünk van”. A templom bő két éve múlva elnyeri azt a képét, amit már jó egy évszázaddal ezelőtt is szerettek volna. Seszták István kitért arra is, hogy az épület küllemében nem lesz nagy változás, viszont minden felújításra a kornak megfelelő színvonalú és minőségű anyagot használnak fel. Jelentősen megváltozik viszont a park, azt a város újítja meg. Ugyancsak nagy változáson megy át a templombelső, azt a műemlékvédelmi hatóságokkal együttműködve újítják meg.

– A város köszönhet sokat az itt működő egyházaknak, és ha  Debrecen vissza tud adni nekik, hogy fejlődve, megújulva a jövőben is nagyon fontos szerepet töltsenek be a város életében, az nagyon fontos dolog – ezt már Papp László polgármester mondta, aki nem titkolta, ő maga görögkatolikus, ezért nemcsak városvezetőként, hanem magánemberként is nagyon örül a főszékesegyház és környéke  megújulásának. Részletezte, a kormányzati akarat és a városvezetési szándék az elmúlt 13 évben nagy megújulást hozott az egyházaknak, intézményeiknek. Debrecenben nemcsak megújulnak, hanem új templomok is épülnek, hiszen megvan a késztetés, az igény az egyházak folyamatos fejlődésére. Mindez, beleértve a főszékesegyház felújítását is, megerősíti a templomba járás igényét. Az Attila téri főszékesegyház a felújítás után újabb egyházi ékköve lesz Debrecennek. – A város az Attila téri park átadásával járul hozzá a felújítás sikeréhez. A park templomkertként szolgál majd, és külső szertartásoknak ad helyet – tette hozzá Papp lászló.

Tisza András tervező egy kisfilm segítségével virtuális sétára vitte a sajtótájékoztató résztvevőit. Bemutatta a templom egykori építési terveit, a felújítandó részeket, majd a főszékesegyház megújulás utáni látványát is láthatóvá tette. Szarka Gergelytől olyan praktikus információkat kaphattak a tájékoztató résztvevői, mint hogy a felújítás ideje alatt a liturgiákat a már működő csapókerti és tócóskerti templomok mellett reggel és ünnepnapokon az érseki hivatal kápolnájában tartják, míg az esti összejöveteleket a Svetits Szent Kereszt kápolnájába várják a híveket.

A kivitelezés során a következő feladatokat kívánják elvégezni az Attila téri templomon:

 • vakolt-festett, kőburkolatú és klinkertégla homlokzati felületek felújítása
 • tetőfedések és bádogos szerkezetek cseréje, tetőszerkezetek rendbetétele
 • nyílászárók felújítása, a rossz állapotú nyílászárók meglévő formában történő újragyártása
 • utólagos talajnedvesség elleni szigetelés készítése
 • padlóburkolatok felújítása, cseréje, padlófűtés kialakítása
 • új fűtési rendszer létrehozása, betervezték a környezettudatos megújuló energiaforrások használatát, ezért hőszivattyús technológiával történik majd a fűtési rendszer kialakítása
 • az elektromos hálózat teljes felújítása
 • belső festés, az egyházi liturgiához illeszkedő falképek készítése, illetve az építéskori falfestések restaurálása
 • a berendezési tárgyak felújítása, szükség szerinti helyrehozatala, illetve néhány bútorzat új liturgia szerinti áthelyezése
 • vizesblokkok és kazánház teljes körű felújítása
 • a templom körüli podeszt és járdák rendbetétele, az épület akadálymentes megközelíthetőségének biztosítása

A templom történetéről röviden

Az önálló, debreceni görögkatolikus templom építése egészen 1907-ig váratott magára. Debrecen egyik legkülönlegesebb és legszebb épületét végül 1910-ben adták át. A ma már főszékesegyházként működő épület ifjabb Bobula János terveinek köszönhetően valósult meg. Az építkezés megközelítőleg három évig tartott, így a neobizánci stílusú templomot Firczák Gyula püspök már 1910. május 22-én fel is szentelhette az Istenszülő oltalmának tiszteletére.

Az egész templom festése 15 ezer koronába került volna, így a magas költségek miatt gyűjtésbe kezdtek a falfestésre. A befolyt adományokból csak a kupolát tudták kifestetni, amivel Lohr Ferenc (1871–1946) budapesti művészt bízták meg. A mester 1909. augusztusban kezdett hozzá a munkához, s késő ősszel fejezte be a kupolát, amely az Istenszülőt és az angyalokat ábrázolja. Végül a templomot 1950 és 1958 között festette ki Szegedi Molnár Géza. A mai formáját pedig akkor nyerte el, amikor a szentélyt és a templomhajót elválasztó ikonosztázion elkészült, és a templom századik évfordulóján, 2010-ben megszentelték.

A templom napjainkban

2015 tavaszán a Hajdúdorogi Főegyházmegye központja a Szentatya rendelkezése alapján Debrecen lett, egyben a Görögkatolikus Metropólia székhelye is. Ennek következtében a debreceni Attila téri parokiális templomból főszékesegyház lett. Megépítése óta a görögkatolikus egyház folyamatosan igyekszik az épület jó műszaki állapotát biztosítani, a szükséges állagmegóvási munkákat elvégezni. Ugyanakkor az építés óta eltelt több mint száz év, ezért napjainkra szükségessé vált a főszékesegyház teljes körű felújítása, melynek beruházója a Hajdúdorogi Főegyházmegye.

Örömmel tapasztaltuk, hogy a magyar kormány komoly anyagi támogatással segíti a történelmi egyházak kiemelt jelentőséggel bíró épületeinek felújítását, ennek részeként a jelenlegi beruházás nagyobb részét is a kormány támogatásával valósíthatjuk meg. Emellett a főegyházmegye saját forrásai és a hívek adománya - melyet szeretettel fogadunk – szintén részét képezik ezen kiemelt beruházás megvalósíthatóságának. A kivitelezés teljes összege várhatóan 2,5 milliárd forint, melyből 2 milliárd forintot biztosított az állam. A munkálatok megkezdéséhez elengedhetetlenül szükség volt a templom körülötti telek tulajdonjogi rendezésére, ezért is nagy köszönettel vettük Debrecen Megyei Jogú Város szándékát, mellyel az önkormányzati tulajdonú területet az egyház rendelkezésére bocsájtotta

- olvasható az egyházmegye közleményében.

A felújításban közreműködők

 • Tervező: Tisza Építész Kft., Tisza András, Csáki Péter
 • Generál kivitelezés: Palladián Kft., Gál Attila
 • Műemléki szakértő: Virányi Zsolt
 • Műszaki ellenőr: Sztupa András
 • Tervezés, előkészítés: Bródi Richárd (Hajdúdorogi Főegyházmegye, Építési Iroda)
 • Projektvezetés: dr. Seszták István, Tamás Anikó
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hollandiában fogták el a toplistás körözött magyar nőt
Hollandiában fogták el a toplistás körözött magyar nőt
A Debreceni Ítélőtábla – mint visszaeső elkövetőt – 7 év letöltendő börtönre ítélte.
Hirdetés
Hirdetés
WATCH az Agórában: robotkezet és aktív ébresztőórát is készítettek a lányok
WATCH az Agórában: robotkezet és aktív ébresztőórát is készítettek a lányok
A debreceni tudományos élményközpontban volt a zárórendezvény.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Biztosítás a rollerekre: pár ezer forint és több százezer forint között mozognak az árak
Július 16-tól a mikromobilitási eszközökre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) kell kötni.
Megkezdődhet Debrecen keleti városrészének felvirágoztatása
Ilyen komplex fejlesztés Magyarországon először valósul meg.
Tényszerűen a személyi kölcsönökről: Mikor és kinek érdemes felvenni őket?
Fontos tudni, hogy a személyi kölcsönök kinek és mikor jelenthetnek jó megoldást.
A világ legnagyobb tojásrántottáját készítették el Debrecenben
A 75 ezer tojásból mintegy 30-35 ezer adag rántotta készült.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges koncerttel ajándékozza meg a magyar közönséget Leslie Mandoki
Különleges koncerttel ajándékozza meg a magyar közönséget Leslie Mandoki
Augusztus 18-án, 19:00 órától a budapesti Bazilika előtti téren újra felcsendül a zene.
Technikusokat avattak a Mechwartban
Technikusokat avattak a Mechwartban
Több mint 250 bizonyítvány talált gazdára.
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Avagy mit jelent a pénzügyi tudatosság a mindennapokban?