Ide süss! Datolyás-almás szelet

Biztosra veszem, hogy az újévi fogalmak nagy része az életmódváltásról és testsúlycsökkentésről szólt. Ha már most úgy érezzük, megbuktunk vele, kezdjük fokozatosan. Már azzal is sokat tettünk az egészségünkért, ha a finomított szénhidrátokat lecseréljük egészségesebb társaikra, a finomított cukrot pedig teljesen kikerüljük. Ehhez hoztam egy hagyományos nagyi receptet, természetesen újratöltve.
Datolyás-almás szelet
Hozzávalók:
40 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
2 evőkanál búzasikér
1 evőkanál sütőpor
15 dkg datolyaszirup
1 tojás
1 evőkanál tejföl
20 dkg vaj
2 evőkanál teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
1 kg alma
1 citrom leve
10 evőkanál datolyaszirup
1 evőkanál fahéj
Elkészítés: A lisztet, búzasikért, sütőport a vajjal elmorzsoljuk, a datolya szirupot is belekeverjük, végül a tojást és a tejfölt is beletesszük. Gyors mozdulatokkal jól összegyúrjuk, összedolgozzuk. Fóliába csomagolva pihentetjük a tésztát. Míg pihen a tészta, az almát alaposan megmossuk, és héjastól lereszeljük, belefacsarjuk a teljes citromot. A tésztát kettévágjuk, az egyiket tepsi nagyságúra kinyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A tésztára egy evőkanál teljes kiőrlésű zsemlemorzsát szórunk, erre 5 evőkanál datolyaszirupot kenünk, erre rárakjuk a reszelt almát, melyre rászórjuk a fahéjat. Ezek után ismét 5 evőkanál datolyaszirupot kenünk rá. A tészta másik felét is kinyújtjuk és rátesszük. Villával a tészta tetejét megszurkáljuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. Amikor megsült a tészta, hagyjuk kihűlni, fahéjjal megszórhatjuk és négyzet alakúra felvágjuk.
Tepsi mérete: 26-szor 38 cm
Datolyaszirup készítése: 20 dkg magozott datolyát egy edénybe teszünk, annyi vizet öntünk rá, hogy jól ellepje. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük, másnap turmixgépben krémszerűre turmixoljuk.
Jó étvágyat!
M. Szabó Éva

















