Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elismerte pedagógusait a Debreceni Egyetem

Cívishír | 2024. 06. 06. | 18:16:20
A cívisváros pedagógiatörténetét a XVI. században kezdték írni, de már a kezdetekkor nemzetközivé vált.
Elismerte pedagógusait a Debreceni Egyetem
Pedagógusokat ismert el a Debreceni Egyetem (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Pedagógusnap alkalmából rendezett ünnepséget a Debreceni Egyetem június 6-án az egyetem főépületének Aulájában. Az eseményen adták át a Klebelsberg Kunó-díjat, a Debreceni Egyetem Tanárképzéséért-díjat, valamint a Jausz Béla-díjat. A megjelenteket Szilvássy Zoltán rektor, Bács Zoltán kancellár és Forisek Péter tanárképzési főigazgató köszöntötte.

Mint azt Béres Zsuzsa, a rendezvény moderátora elmondta, a Debreceni Egyetem a tanárképzésben hosszú évtizedekre visszatekintő hagyománnyal rendelkező felsőoktatási intézmény, amely a gyakorlóiskolái révén kiemelkedő szerepet tölt be a város és a megye köznevelésében. Az egyetem és a köznevelés közötti szoros kapcsolat, a hosszútávon is gyümölcsöző szakmai együttműködés zálogai az itt végzett óvodapedagógusok, tanárok, akik ma a régió elismert tanárai, nevelői. A gyakorlóóvodák, gyakorlóiskolák pedagógusainak köszönhetően pedig már kollégává értek az egykori hallgatók.

Ennek az összetartozásnak az érzése, és a jövőbeni közös munka eredményességének ígérete hívta életre az egyetemi pedagógusnapi megemlékezést, ami alkalmat ad arra, hogy elismerjék a legjobbak teljesítményét.

Szilvássy Zoltán személyes hangvételű gondolatait tolmácsolta az egyetemi Aulában összegyűlt pedagógusoknak. Elmondta, pedagógusszülők gyermeke, és a szülők szerették volna, ha ő is folytatja e családi hagyományt. Ajándékba színes ceruzákat, vonalzót, radírt, majd a szülei szakterületének és elvárásának megfelelő témájú könyveket kapott. Majd a napjainkra is jellemző témára tért át: – A végzős középiskolás a világ legműveltebb embere, mert birtokában van a tudomány által addig létrehozott szinte valamennyi eredménynek. Az egyetemre kerülve ez a tudás fakul, illetve specializálódik. Köszönet a pedagógusoknak, akik azt a sokoldalú műveltséget megadták az egyetemre érkező diákoknak – mondta.

Bács Zoltán az emberi élet fontos szakaszának nevezte azt az időszakot, amit az óvodától az érettségiig a pedagógusok nevelése, tanítása mellett töltünk el – ráadásul ezt a Debreceni Egyetem intézményeiben. Mint mondta, jó látni, hogy az elmúlt öt-hat évben rendkívüli mértékben megnőtt a debreceni, hajdú-bihari iskolákból a Debreceni Egyetemre érkezettek száma. Nem mindegy, hogy a gyerekek mit hallanak, a diákok hová vágynak érettségi után. A tagintézmények pedagógusai megbecsült tagjai az egyetem közösségének. Az egyetem igyekszik szépíteni az iskoláit, hogy abban a gyerekek jól érezzék magukat. Reméli, a szép környezet, a tanárok és az egyetem hívó szava itt tartja a diákokat, hiszen Debrecen szépül és egyre jobb életfeltételeket kínál.

Forisek Péter az ókori görögöknél a gyermekek nevelését végző paedagogus-ig nyúlt vissza köszöntőjében, amelyben hallgatóságát végigvezette a pedagóguspálya gyermeket, embert nevelő feladatain. Debrecent a XVI. századnál hozta be a képbe, abban a században, ami a magyar történelem számára nem túl fényes időszak. Viszont a korabeli gyászos események között iskolavárossá vált Debrecen, szolgálva ezzel az ország felemelkedését. – A debreceniek ekkor iskolát alapítottak, a jövőbe fektettek és intézményük gazdag nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező iskolává lett – mondta, majd a debreceni diákok és tanárok elkötelezettségét, tudását, hivatástudatát hangsúlyozva jutott el napjainkig, amikor már a város, az egyházak és a szakképzők is részt vesznek a tanításban, nevelésben. Mindennek a jelentősége, immár beleértve a Debreceni Egyetemet is, jóval túlnyúlik a Tiszántúlon.  Megújult, gyakorlatorientálttá vált a tanárképzés. Hivatásuk iránt elkötelezett, tudományokban jártas tanárokat képeznek, amelyet az élő szakmai kapcsolaton keresztül segíti a mentorprogram is.

Az ünnepi köszöntők után az elismerések átadásával ért véget a Debreceni Egyetem pedagógusnapi ünnepsége.

Klebelsberg Kunó-díjban részesült: Csősz Tímea Erika, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolájának vezetőtanára.

Debreceni Egyetem Tanárképzéséért-díjban részesült: Kiss Gabriella, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolájának vezetőtanára.

Jausz Béla-díjban részesült: Kopjári István, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolájának vezetőtanára; Új Imre Attila, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolájának vezetőtanára; Buglyó Roland, a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégium vezetőtanára; Fekete András, a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégium vezetőtanára; Tóth Sándor, a Debreceni Tankerületi Központ Debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumának tanára, dr. Valastyánné Szigeti Andrea, a Debreceni Tankerületi Központ Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnáziumának tanára.

A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzat Elnökségének Elismerő Oklevelét kapta: Bács Zalán Mihály, testnevelő tanár-történelemtanár szakos hallgató; Kiss Dávid Mihály, informatikatanár-történelemtanár szakos hallgató; Papp Hunor, magyartanár-etikatanár szakos hallgató.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ugyanazon a napon dőlt meg az országos meleg- és csapadékrekord
Ugyanazon a napon dőlt meg az országos meleg- és csapadékrekord
Derekegyházon 37,7 fokkal tetőzött a hőség, Tokajban 121,3 milliméter csapadék esett.
Hirdetés
Hirdetés
Gondosóra: a családtagok is tudhatják, ha baj van
Gondosóra: a családtagok is tudhatják, ha baj van
Már letölthető az új alkalmazás.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Megkezdődhet Debrecen keleti városrészének felvirágoztatása
Ilyen komplex fejlesztés Magyarországon először valósul meg.
Tényszerűen a személyi kölcsönökről: Mikor és kinek érdemes felvenni őket?
Fontos tudni, hogy a személyi kölcsönök kinek és mikor jelenthetnek jó megoldást.
A világ legnagyobb tojásrántottáját készítették el Debrecenben
A 75 ezer tojásból mintegy 30-35 ezer adag rántotta készült.
645 ezer forint a bruttó átlagkereset
A KSH adata, és a kormány embere kommentálja.
Nagy Márton bejelentette: 2024 végéig biztosan marad a kamatstop
A kamatstoppal védett fennálló tőketartozás értéke meghaladja az 1250 milliárd forintot.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Avagy mit jelent a pénzügyi tudatosság a mindennapokban?
Képzőművészeti, irodalmi és zenei tehetségfejlesztéstől volt hangos az Irinyi
Képzőművészeti, irodalmi és zenei tehetségfejlesztéstől volt hangos az Irinyi
Élményalapú ismeretbővítés és a kikapcsolódás a Debreceni Szakképzési Centrum intézményében.
Debrecenben 75 ezer tojásból készül rántotta
Debrecenben 75 ezer tojásból készül rántotta
A világ legnagyobb tojásrántottájával vár minden debrecenit a piacvezető Tranzit Csoport.