Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

„Elfogadhatatlan üzemanyagárak” – Nagy Márton a kereskedőkkel tárgyalt

MTI | 2024. 07. 08. | 18:33:15
A tárcavezető azonnali lépéseket vár az üzemanyagkereskedőktől.
„Elfogadhatatlan üzemanyagárak” – Nagy Márton a kereskedőkkel tárgyalt
Drága a tankolás (Fotó: Illusztráció/Freepik.com)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hétfőn behívatta hivatalába a magyar üzemanyagkereskedők képviselőit, tehát a Magyar Ásványolaj Szövetség, köztük a Mol képviselőit, illetve a Független Benzinkutak Szövetségének megbízottjait - közölte az MTI-vel a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn.

Azt írták, a rendkívüli megbeszéléseket a hazai piacon kialakult magas üzemanyagárak indokolták. Az egyeztetések során a felek áttekintették a magyar az üzemanyag-ellátásra és az üzemanyagok árára ható nemzetközi eseményeket és gazdasági folyamatokat.

A tárcavezető a közlemény szerint megállapította, "Magyarországon a mai napon 95-ös oktánszámú benzint átlagosan 618 forintért, dízel üzemanyagot pedig átlagosan 631 forintért lehet literenként vásárolni. A Központi Statisztikai Hivatal pénteken közzétett adatai szerint a szomszédos országokban a benzin átlagára 610 forintot, a gázolaj átlagára 616 forintot ért el. Tehát hazánkban az üzemanyag ára a szomszédos országok átlaga felett helyezkedik el, a benzin esetében 8 forinttal, a gázolaj esetében 15 forinttal kell többet fizetnie a családoknak az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosainak".

A Független Benzinkutasok Szövetsége és a Magyar Ásványolaj Szövetség egyaránt javaslatot tett a statisztikai összehasonlítás módszertanának finomhangolására. Álláspontjuk szerint a jövőben hatékonyabb lenne a heti helyett havonta történő statisztikai összevetések elvégzése, mellyel a szomszédos országok sajátosságaiból adódó eltérések kiküszöbölhetők. Ezt a felvetést a tárcavezető megfontolásra alkalmasnak értékelte - írták.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a kialakult helyzet kapcsán kijelentette, hogy a kormány álláspontja változatlan. A tárcavezető ezért azonnali lépéseket vár az üzemanyagkereskedőktől, hogy ezt az elfogadhatatlan és igazságtalan helyzetet megszüntessék. Hangsúlyozta az üzemanyagkereskedőkkel szembeni határozott követelménynek megfelelően a lehető leghamarabb a szomszédos országok átlagára alatt legyenek a hazai üzemanyagárak - írta az NGM.

"A családok érdekében a kormány letörte a háborús üzemanyagárakat, amely eredményeképpen ma a lakosság a benzin esetében 32 forinttal, a gázolaj esetében 30 forinttal tankolhat olcsóbban áprilisi, illetve februári csúcsértékeikhez képest. Az üzemanyagkereskedők árpolitikája és magatartása ezt az eredményt veszélyezteti, valamint csökkenő keresletet eredményez, mely hátráltatja a fogyasztás helyreállását" - írták.

Nagy Márton végezetül hozzátette, hogy amennyiben nem történik elmozdulás a szomszédos országok átlagára felé, úgy a kormány a családok megvédése érdekében kész szabályozói eszközökkel beavatkozni az üzemanyagpiacon - ismertette az NGM.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Budapesten nem nyugszanak a kedélyek
Budapesten nem nyugszanak a kedélyek
Vitézy Dávid minden kerületbe delegál megfigyelőt; Karácsony négy garanciális elemet vázolt fel.
Hirdetés
Hirdetés
Vörös kód van érvényben az egész ország területén
Vörös kód van érvényben az egész ország területén
Ez speciális eljárásrendet von maga után.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Megnyitott Debrecen legújabb tető- és szigetelés-szakkereskedése
Nyílt nappal egybekötött átadót tartottak az Adorján Trade Határ út 3. szám alatti központjában.
Parkolók, biciklitárolók, fásítás – megvan a kivitelező Berettyóújfaluban
Uniós fejlesztés a még élhetőbb város érdekében.
Ha nem lépnek az üzemanyag-kereskedők, akkor beavatkozik a kormány
Nagy Márton szerint elfogadhatatlan és igazságtalan a helyzet.
Hirdetés
Hirdetés