Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Éheztetés, bántalmazás, halálos életmentés – mindezt egy csöpp kislány szenvedte el Hajdú-Biharban

Cívishír | 2024. 09. 02. | 17:30:57
Bojton és Hajdúsámsonban sanyargató nyomor volt a sorsa. Polgáron gondoskodtak róla, mégis meghalt.
Éheztetés, bántalmazás, halálos életmentés – mindezt egy csöpp kislány szenvedte el Hajdú-Biharban
K-né Sz. Tünde a bíróságon, vele szemben különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérlete a vád (Fotó: Cívishír/Ratalics László)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Két nevelőszülő is bíróság elé állt szeptember 2-án egy halott kislánnyal összefüggően; a gyermek halálával közvetlenül okolható polgári nőt hétfőn elítélte a Debreceni Törvényszék, míg egy hajdúsámsoni asszony ellen – korábban elkövetett súlyos bűncselekmény vádjával – büntetőper indult. 

A szóban forgó kislány – nevezzük Lillának, hogy ne kövessünk el jogsértést, s egyébként is nagyon hasonló a valódi nevéhez – az egyik legszegényebb bihari faluba, Bojtra született olyan családba, ahonnan szinte már csecsemőkorában kiemelték a sanyarú körülmények miatt. Lilla 2021 októberében – 9 hónaposan, kétéves testvérével együtt – került egy hajdúsámsoni párhoz a vármegyei kormányhivatal ideiglenes hatályú döntésére. A gyerekek vér szerinti édesanyjának gondozási-nevelési joga szünetelt erre az időszakra. 

Nyolc nappal azután, hogy a testvérek Hajdúsámsonba kerültek, még nem volt baj, a gyermekorvos és a védőnő sem tapasztalt semmi rendkívülit. A vádlott – K-né Sz. Tünde – azonban már ekkor szembesült nehézségekkel, így a két gyermek sírósságával és étvágytalanságával. Emiatt – mint a vádirat megállapítja – az asszony sokszor kiabált velük, szidalmazta, öltöztetésük, fésülésük során bántalmazta őket vagy egyszerűen beledobta őket az etetőszékbe. 

Az élettársa többször próbálta nyugtatni a nőt, aki erre úgy reagált, hogy „kell a pénz, miből lesz fizetve a rezsi…” 

Lilla testvére november végére annyira kiszáradt és olyan alultáplált volt, hogy elsorvadtak a zsírszövetei. Testszerte karmolások borították, több csontja eltört. Ő és a húga is kórházba került, Lilla szintén a súlyos alultápláltság jeleit mutatta, ahogy az ő csontjai között is voltak töröttek… A nevelőszülőként tevékenykedő nő tudatában volt a gyerekek táplálkozási problémáinak, mégsem fordult szakemberekhez, mindössze telefonon kért tanácsot az ismerőseitől. 

A vármegyei főügyészség különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntett kísérlete miatt emelt vádat a nevelőszülő ellen súlyos fegyházbüntetés kiszabását indítványozva. Indoklásuk szerint a „mennyiségi és minőségi táplálás hiánya az átlagosat meghaladó, hosszú hetekig tartó fájdalmat okozott”, a vádlott azonban belenyugodott a gyerekek esetleges halálába… Majd csak akkor intézkedett az ellátásukról – közölte a vádhatóság –, amikor a beavatkozás elkerülhetetlenné vált. Lillát és testvére elhelyezését 2021. december 7-én megváltoztatták.

A bűncselekménnyel vádolt nő a szeptember 2-i előkészítő ülésen – zárt ajtók mögött – nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról, így esetében elindult az elsőfokú büntetőper. Ügyészi indítványra végig zárt tárgyalást tartanak a sértettek kiskorúságára tekintettel (bár Lilla már nem él).

Öt évre felfüggesztve

Lillát ugyanis később egy Polgáron élő nevelőszülőnél helyezték el, ám 2023 májusában a gyerek meghalt. Hogyan? Úgy, hogy szétrepedt a gyomorfala és az életét már nem lehetett megmenteni…

A vádirat szerint a nevelőanya – E. Anna – az akkor már 2 éves kislányt a polgári házuk teraszán, egy műanyag teknőben fürdette. Ezt háromnegyed részéig töltötte fel vízzel. Mindez a délutáni órákban történt. Beleállította Lillát a vízbe, amikor eszébe jutott, hogy bent felejtette a törölközőt. A vádhatóság szerint alig telt el fél perc, de mire visszament, a gyermek már a víz alatt feküdt. Kiemelte, a hónaljánál fogva megrázta, mire Lilla sírni kezdett. Azonban a hasa fel volt puffadva a lenyelt víztől. 

Virágh Pál bíró az ítélet szóbeli indokolása során enyhítő körülményként értékelte a nő büntetlen előéletét, beismerő vallomását, valamint azt, hogy három kiskorú gyermekéről kell gondoskodnia (Fotó: Cívishír/Ratalics László)

A nő segítségkérés helyett hánytatni próbálta a gyereket azzal, hogy az ujjait ledugja a torkán. Ez csak rontott a helyzeten, ezért a lábára fektette a kislányt és közepes erővel ütögetni kezdte a hátát. Lilla folyamatosan sírt. A férj hazaérkezésekor azonnal orvoshoz indultak, onnan a kislányt kórházba szállították, az állapota rohamosan romlott. Két nappal később Lilla meghalt. Kiderült, hogy megrepedt a gyomorfala, víz és ételmaradékok kerültek a hasába, ez vezetett a halálához. A szakvélemény szerint a gyomorfalrepedést a nő ütései és a lenyelt víztől feszülő gyomor együttese okozhatta. 

A hétfői előkészítő ülésen az asszony beismerte a terhére rótt – gondatlanságból elkövetett – emberölés vétségét, lemondva a tárgyaláshoz való jogáról. A főügyészség indítványa alapján a törvényszék 2 év – végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztett – fogházbüntetéssel sújtotta a nőt, aki egyébként három vér szerinti gyermeket is nevel. Az ügyészség egyébként azon az állásponton volt, hogy a nevelőanya korábban lelkiismeretesen gondját viselte a kislánynak.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Magyar labdarúgó-válogatott: célkeresztben a németek és a bosnyákok
Magyar labdarúgó-válogatott: célkeresztben a németek és a bosnyákok
A keret tagjai hétfő délelőtt érkeztek meg az MLSZ telki edzőközpontjába.
Ma már nem a sáros gumicsizma jellemzi az agráriumot - így a miniszter Hajdúböszörményben
Ma már nem a sáros gumicsizma jellemzi az agráriumot - így a miniszter Hajdúböszörményben
Nagy István, a Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium évnyitóján járt.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Műtőt alakít ki Debrecenben a hajdúböszörményi cég
Kihirdették a közbeszerzés nyertesét.
Nem elég, hogy drágul a temetés, de be is telik a debreceni köztemető
Alakul az új belvárosi szórakozóhely, távozik Hajnal János, Tiencsin kisöccsei lehetünk.
Bárki kérdezhetett az akkumulátorgyárról a debreceni közgyűlésen
Megtévesztő iszaptűz, leszállási vonalak, létesítményi tűzoltóságok.
Debrecen a legdrágább egyetemváros
Budapesten is csak az elit kerületekben drágábbak az albérletek.
Tizenkilenc ágazatban, 58 szakmával indul a szakképzés Debrecenben
A DSZC-nél a gazdasági környezet kihívásaira válaszolnak.
Támogatott tartalom
Korszerűsítik a hajdúszoboszlói Lurkó Óvodát
Korszerűsítik a hajdúszoboszlói Lurkó Óvodát
Egy részét elbontják, a megmaradót felújítják.
Újdonságokkal készül a Gulyás Tüzép
Újdonságokkal készül a Gulyás Tüzép
Élen a burkolatokban és szaniterekben.
Szent István-nap: a Road Movie Live-on mindenki megtalálhatja a kedvencét
Szent István-nap: a Road Movie Live-on mindenki megtalálhatja a kedvencét
Bagossy Brothers Company, Curtis, Honeybeast, Zséda.