Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecenben összefogtak az élelmiszer-hamisítás ellen

| 2018. 10. 18. | 15:32:00
Élelmiszerbiztonsági kompetenciaközpont lesz az egyetem.
Debrecenben összefogtak az élelmiszer-hamisítás ellen
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nemzeti összefogásban fejlesztett, blockchain-alapú megoldás ma a világ legfejlettebb, legbiztonságosabb és ugyanakkor legolcsóbban üzemeltethető élelmiszerbiztonsági rendszere.

A jelentős magyar részvétellel létrejött eljárás már messze nem csak kísérlet, termelők, kereskedők és fogyasztók milliói használják napi szinten Ázsiában, és pilot projektek indultak Amerikában és néhány európai országban.

A fejlesztésben résztvevő hazai vállalkozás október 18-án megállapodott a Debreceni Egyetemmel arról, hogy az intézményben elindítják az új technológiát oktató képzést, hogy Debrecenben egy maghatározó európai kompetenciaközpont alakulhasson ki.

Az élelmiszerbiztonság az Európai Unió egyik legfontosabb és leghatékonyabb együttműködési területe, és azon kevés témák egyike, amelyben gyakorlatilag nincs jelentős nézetkülönbség a tagországok között.

Ugyanakkor az élelmiszerláncok felügyelete, az ellenőrzés működtetése nemcsak költséges, de a jelentkező anyagi terhek egyenlőtlen arányban oszlanak meg a lánc tagjai között. Emellett a töredezett, többlépcsős jelenlegi rendszert számos ponton és sokan igyekeznek kijátszani, nem egyszer sikerrel. További hátránya a ma használt megoldásoknak, hogy a teljes lánc információi a fogyasztók számára nem hozzáférhetők. A vásárlók kénytelenek elhinni, hogy biztonságos élelmiszert vásárolnak, miközben az időnként napvilágra kerülő visszaélések folyamatosan rombolják a fogyasztói bizalmat.

– A Debreceni Egyetem évekkel ezelőtt szenátusi határozatban rögzítette, hogy az egyetemnek kutatás-fejlesztési és az iparfejlesztéssel kapcsolatos főiránya az egészségipar szektorait is érinti. Az egyetem tevékenységével és a vállalat körével kapcsolatos termékfejlesztésekben két alapvető pont van: az egyik ilyen a kutatás-fejlesztés, a másik a minőségbiztosítás. Ha ebben a kettőben az egyetem a különleges lehetőségeit kihasználja, akkor egy bizonyos vállalati körre kölcsönös erőjük mentén tud nemcsak mint oktatási intézmény fejlődni, hanem a gazdaságfejlesztés aktív részesévé válhat – mondta Szilvássy Zoltán rektor.

Hozzátette: az élelmiszeriparban az egyik leginkább látható minőségbiztosítási tényező az, hogy az élelmiszer az előállítástól a legkülönbözőbb feldolgozott formájában való megjelenéséig nyomon követő – a hatóságok által is elfogadott módon –, így egy nagyon értékes szabványt fonnak egy élelmiszer köré, ami bizalmat is generál a fogyasztókban.

Ágazati szakértők világszerte egyetértenek abban, hogy a jövő mezőgazdaságának fontos eleme a transzparencia.

A vásárlói tudatosság folyamatosan növekszik, ezzel együtt nő az igény az ellenőrzött és egészséges élelmiszerek iránt is. Ez a megoldás egyszerre teljesíti az átfogó ellenőrzés és a teljes áttekinthetőség elvárásait. Az új technológia az élelmiszer – például a sertéshús – útját a termelőtől, a tenyésztőtől egyetlen folyamatként kezeli egészen a vásárlás időpontjáig, a keletkezett adatokhoz pedig egy mobilalkalmazáson keresztül a vevők éppúgy hozzáférnek, mint az élelmiszerlánc bármely szereplője, vagy az ellenőrző hatóságok emberei.

Az adatsorok biztonságát a ma ismert egyik legerősebb adatvédelem eljárás, a kriptovalutákhoz kifejlesztett blokklánc (blokkchain) technológia adja.

Egy sertés, vagy más haszonállat teljes útjának a követése az eljárással kevesebb, mint 1 dollár. Ez töredéke a ma elterjedt megoldások költségének, és az eljárás, ahogy terjed, egyre biztonságosabb és olcsóbb lesz. Vietnámban, ahol az első rendszerszintű bevezetés történt, ma már naponta több százezer haszonállat és több millió tojás útját kísérik a megoldással. A bevezetés hatására ott, ahol használják, szinte megszűnt az élelmiszer-hamisítás, az adóelkerülés, eltűntek a bizonytalan eredetű alapanyagok, és minden, ehhez kapcsolódó egészségügyi és élelmiszerbiztonsági kockázat. Mindezen előzmények után döntött úgy az eljárás hazai képviseletét ellátó Laurel Cégcsoport és a Debreceni Egyetem, hogy többszintű együttműködést alakítanak ki.

Bessenyei István, a Laurel Cégcsoport tulajdonosa kiemelte: folyamatosan kutatják, hogyan lehetne egyre több értéket adni a lakosság számára.
– A mai modern technológiát felhasználva minőségi javulást lehet tenni abban, hogy a fogyasztók valós értéket kapjanak a termékekről. A mai mezőgazdaságba, vagy a jövőben ez már alapkövetelmény lesz. Az a cél, hogy ne lehessen úgy terméket előállítani, hogy az ellenőrizetlen vagy visszakövethetetlen legyen. Ez hamarosan világszintű alapelvárás lesz. Az egyetemnek fel kell készülni olyan képzésekre, olyan szakembereket kell nevelniük, akik ebben „fekete övesek” lesznek, maximálisan el fogják sajátítani a tudást, hogy ha „kimennek a világba”, akkor a legkeresettebb specialisták legyenek – fogalmazott.

Az október 18-án aláírt megállapodás alapján a Debreceni Egyetemen a fejlesztő cég munkatársai kiképzik az oktatói gárdát, és az egyetemmel közösen kidolgozzák az oktatási anyagokat és tematikát.

Erre támaszkodva az intézmény rövid időn belül beemeleheti képzési rendszerébe a blockchain technológia és az erre épülő, transzparens élelmiszerbiztonsági rendszerek oktatását. Cél, hogy az egyetem rövid idő alatti nemzetközi kompetenciaközponttá váljon az élelmiszerbiztonság és -nyomonkövetés területén. Az együttműködés arra is lehetőséget teremt, hogy a fejlesztők az egyetemmel együttműködve, közös kutatás-fejlesztési programok során tovább fokozzák a rendszerbe bevont élelmiszerek biztonságát.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Közel 9 milliárdos üzleti terv a hajdúszoboszló gyógyfürdőnél
A dolgozóik száma idén visszaugrik a járvány előtti szintre.
Rendbe tennék a Fő utcát Sámsonkertben
Stabilizációs munkákat is végeznének.
Elfogadták Hajdúszoboszló költségvetés-tervezetét
Jelentősen nőtt a helyi adóbevétel.
Naperőmű-nagyhatalom lesz Kaba
A beruházás második üteménél tartanak.
KSH: decemberben 655 ezer forint volt a bruttó átlagkereset
16,4 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.
Tíz év után csökken a magyar termőföld ára
Közép-Magyarországon a legdrágább, majd az Alföld következik. Észak-Magyarország a legolcsóbb.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Veszélyeztetett afrikai nőket támogató kezdeményezést karolt fel a Richter.
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
A Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású díjátadó gálaeseményén díjazták.
Hirdetés
Hirdetés