Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecenben enyhítettek a Molotov-koktélt dobáló ítéletén

civishir.hu | 2023. 12. 04. | 10:59:28
Nyolc év helyett csak hetet kapott.
Debrecenben enyhítettek a Molotov-koktélt dobáló ítéletén
Több helyszínen is Molotov-koktélokat dobált a férfi (Fotó: Illusztráció/police.hu/archív)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Miskolci Törvényszék, mint elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2019 augusztusában a volt sógornője és annak élettársa tulajdonát képező ingatlanhoz indult egy borsodi kistelepülésre. Útközben Molotov- koktélokat készített. A helyszínre érve azonban eltévesztette a házszámot, és a meggyújtott Molotov-koktélokat egy másik ház falához és annak udvarára dobta. Az ott lakó nő ezt észlelte, a vádlottat elzavarta, majd seprűvel és vízzel eloltotta a tüzet.

Néhány héttel később, 2019 októberében, a vádlott az esti órákban a volt élettársa családi házához ment benzinnel megtöltött üvegekkel és flakonokkal, majd szintén Molotov-koktélokat készített és az éjszakai órákban azokat meggyújtva bedobta az udvarra az ott parkoló autóhoz, de az eszközök kialudtak. A vádlott ezúttal egy trágár feliratot is felfestett az ingatlan kerítésére. Ezután a település egy másik házához is elment, amiről tévesen azt hitte, hogy a volt élettársa tulajdonában van, az udvaron benzint locsolt szét, majd meggyújtotta, a benzines kannát pedig a ház bejáratához dobta. A szomszéd észlelte a tüzet, számonkérte a vádlottat, hogy mit csinál, aki azt válaszolta, hogy bosszút áll, majd elhajtott a helyszínről. A tüzet a szomszéd és az általa értesített tulajdonos oltotta el.

A Miskolci Törvényszék 2023 májusában vádlottat előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, két rendbeli rongálás bűntettének kísérlete és rongálás bűntettének kísérlete miatt 8 év börtönbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője téves minősítés miatt enyhítésért fellebbezett.

A Debreceni Ítélőtábla Dr. Háger Tamás vezette tanácsa a vádlott szabadságvesztés büntetését 7 évre enyhítette. Egyebekben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállást az ítélőtábla kisebb mértékben módosította és a vádlott cselekményét a vádtól eltérően, enyhébben minősítette. Az ítélőtábla szerint két minősítő tényező: az előre kiterveltség és az aljas indok nem állapítható meg. Kétségtelen, hogy a vádlott tüzet okozott, azonban az, hogy kifejezetten kívánta volna a sértettek halálát, nem nyert bizonyítást. Az sem volt megállapítható az ítélőtábla szerint, hogy a vádlott előre kitervelte volna a cselekményt és bár kétségtelenül indulatból követte el a tettet, de az nem érte el az aljas indokból elkövetettség szintjét. Enyhítő körülményként értékelte a bíróság, hogy senki nem sérült meg és jelentős kár sem keletkezett. Jelentős tárgyi súlyú cselekményről van szó, de az ítélőtábla szerint tekintettel a vádlott életkorára és az időmúlásra a 7 év szabadságvesztés elegendő a büntetési célok eléréséhez.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pókémonnal hekkelték meg a Tankcsapdát
Pókémonnal hekkelték meg a Tankcsapdát
Olyan, mintha a debreceni banda énekelné, pedig nem...
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Gondola Zsolt Zoárd: ezzel a költségvetéssel a távol-keletiek járnak jól
Szerintük a tervezet nem felel meg a debreceniek érdekeinek.
Debreceni panelprogram: hiába van pénz, egy sor pályázó félreértésben leledzik
Hat társasháznak sikerült támogatható pályázatot összehoznia, kilencnek nem.
Egyetlen földút sem marad Kabán
41 utcában aszfaltoznak.
Debrecenben már majd' minden második turista külföldi
Az idegenforgalmi adóbevétel is jelentősen nőtt 2022-höz képest.
Újra versenybe száll Debrecen egy „Európa fővárosa” díjért
Ezúttal a kultúra helyett a zöld a hívószó.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Veszélyeztetett afrikai nőket támogató kezdeményezést karolt fel a Richter.
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
A Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású díjátadó gálaeseményén díjazták.
Az NI nagy értékű bútoradománnyal segíti a ReFoMix munkáját
Az NI nagy értékű bútoradománnyal segíti a ReFoMix munkáját
A több mint félszáz munkatárs komfortosabb körülmények között tudja ellátni feladatát Debrecenben.
Hirdetés
Hirdetés