Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kósa Lajos: gondoljuk újra!

| 2022. 09. 16. | 13:23:00
A politikus egy debreceni konferencián beszélt arról, hogy a válság elhúzódni látszik, alkalmazkodni kell.
Kósa Lajos: gondoljuk újra!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az orosz-ukrán háború, az energiaválság, a „zöld átállás” okozta nehézségek miatt át kell alakítani a gondolkodásmódunkat; bizonyos drága és értelmetlen európai uniós szabványoktól, szabályoktól a helyzet normalizálódásáig el kellene tekinteni – vetette fel a debreceni Zamat Fesztivál szeptember 16-i  konferenciáján Kósa Lajos Az élelmiszer- és vendéglátóipar jövőképe válság idején című szakma tanácskozás megnyitóján az országgyűlési képviselő azt mondta, a külső körülmények javulásában „nem nagyon érdemes reménykedni”.

– A válságot az orosz agresszor háborúja okozza, azonban a szankciós politikai visszahatott az energiaárakra, s nincs ember, aki megmondja a jövőt. Az viszont kalkulálható volt, az EU-s embargó az oroszokat nem nagyon billenti meg, míg Európára katasztrofális hatást gyakorol. Azonban a politikát nem feltétlen a ráció és a valóság befolyásolja, sőt a jelenkori tömegkommunikációban utóbbi szerepe tovább csökkent. A magas gázárak kedveznek a Föld legnagyobb energiaexportőreként számon tartott Oroszországnak, miközben a tűzszünetnek és a béketárgyalásoknak egyelőre nincs realitása. Eközben az energiaválság és a zöld átállás egyszerre túl nagy falat az Európai Unió számára. Kiszámoltuk például, hogy ha holnap minden létező fővárosi autóbuszt elektromosra cserélnének, azok egyidejű töltését nem bírná el a budapesti villamosenergia-hálózat – vázolta a maga nézőpontját a politikus, aki szerint ebben a helyzetben – utalt a megtöbbszöröződő energiaárakta – muszáj átalakítani az ellátási láncokat, „lefaragva minden feleslegességet”. A vendéglátásra utalva Kósa Lajos megjegyezte, talán nem szükséges egy étlapon 35  frissensültnek szerepelnie, miközben vannak menő éttermek, ahol a séf egy-két ételt készít el egy napon, mégis sorban állnak a vendégek.

– Másik lehetőség, ezt csak óvatosan mondom, hogy a jó EU-s szabványok, szabályok mellett számos  értelmetlen és drágán teljesíthető is akad az állattenyésztésben, a mezőgazdaságban, a vendéglátásban. A jelen helyzetben azt kellene mondanunk az Európai Uniónak, hogy a helyzet normalizálódásáig utóbbi szabályokat fel kellene függeszteni – jelentette ki, hozzátéve: ha van jó ötletük a debreceni élelmiszerágazati szereplőknek, „keressék meg, mert most van erre fogadókészség”. Át kell alakítani a gondolkodásmódunkat – hangsúlyozta Kósa Lajos.

A kancellár biztat

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja szerint az energiaválság és az infláció miatt a „korábbi árszintek nem fog visszajönni, s ez a pénzügyi rendszereket is meg fogja próbálni”. Az egyetemi vezető azzal együtt derűlátó („a problémákat országosan és Debrecenben is meg fogjuk oldani”), hogy most még csak beszélünk arról, mennyire nehéz lesz a jövő, miközben – mutatott rá – az majd csak pár hónap múlva lesz fájdalmas a lakosság és különösen a vállalkozások számára.

Felkai Beáta, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkárának előadából kiderült: az ágazatban 3900 vállalkozás működik 75 ezer főt foglalkoztatásával, 4500 milliárd forintos árbevétellel. Az élelmiszeripari termékek 30 százaléka exportra megy.

Felkai Beáta közlése szerint az adatokból látszik, a hazai élelmiszerfogyasztás kisebb mértékben már esett idén júliusban az előző év hasonló időszakához képest.

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
A Szuverenitásvédelmi Hivatal szerint felmerül a gyanú, hogy megpróbálják a törvényeket kijátszva befolyásolni a magyar választásokat.
Hirdetés
Hirdetés
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A jóslat szerint többször is megtörik a Ferencváros hegemóniája.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Profibarkács.hu –  Az év 365 napjában Megbízható Bolt
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!