Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bármilyen jó falat, továbbra sem esszük a halat

Cívisír | 2023. 12. 21. | 17:36:19
A fizetőképes keresletet nem számítva minden együtt van ahhoz, hogy halfogyasztó nemzet legyünk – vallja a Debreceni Egyetem dékánja.
Bármilyen jó falat, továbbra sem esszük a halat
A haltermelőnek nem érdeke a több termelés, mert akkor olcsóbban kellene adnia a halat (Fotó: Illusztráció/freepik)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Európai viszonylatban is nagyon kevés halat fogyasztunk, és ha eszünk is, leginkább karácsonykor. Ennek okait boncolgattuk Stündl Lászlóval, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánjával.

Cívishír: Professzor úr, valójában mennyi halat esznek évente a magyarok?
Stündl László: Ha a statisztikát nézzük, az európai uniós halfogyasztás 22 kilogramm/fő/év, ami két kilóval van a világátlag fölött. Magyarországon ez a mennyiség 5-6 kilogramm, ezzel a közösségben az utolsó előttiek vagyunk, a bolgárokat előzzük csak meg. Mi is igazodunk az európai trendhez, a halfogyasztás nagy részét a tengeri halak adják. Meg kell azonban jegyezni, hogy az éves egy kilogrammnyi édesvízi halfogyasztásunkkal ebben a kategóriában Európában elsők vagyunk.

Cívishír: Magyarországon a halfogyasztás elindult fölfelé az elmúlt egy-két évtizedben. Korábban 2-2,5 kilogramm volt, most pedig 5-6 kilogramm/fő/év. Minek köszönhető ez a tendencia?
Stündl László: A statisztika mindig az eladott mennyiségből indult ki. Azt a minőséget vette alapul, ahogyan azt eladták. Ha halkonzervben, akkor annak megfelelően, ha élősúlyban, akkor úgy számolták az eladott hal mennyiséget. Idővel változott a számolási metódus, és a két kiló halból körülbelül négy kiló hal lett, hiszen a halkonzervben, a filézett halban az élősúlynak durván a fele van csak. Ugyanakkor valamelyest tényleg emelkedett a halfogyasztásunk mennyisége, de ez csak kisebb hányada a növekedésnek. Az a plusz másfél kiló amiatt van, mert elkezdtünk újabb halfajokat is fogyasztani. Például ha valaki a tengerparton vagy akárcsak a Balaton partján járt, otthon is megkívánta az ott fogyasztott halakat, amelyekhez hozzá is tudott jutni. A másik ok a horgászat, a horgászzsákmány. A legjobb halfogyasztó a horgász, mert ha megfogta a halat, akkor azt meg is eszi. A horgászok egyébként nyitottabbak a kevésbé ismert halfajokra. Példaként hozom az afrikai harcsát, amelyet a hazai piac hosszú ideig nem tudott elfogadni, pedig most már a ponty után a második legnagyobb mennyiségben termelt halfajunk. Az ára versenyképesebb a pontyénál és szálkátlan a húsa. Ez nagy előnye az afrikai harcsának, de így is több mint tíz év kellett ahhoz, hogy elfogadja a hazai vásárlóközönség.

Cívishír: Miért idegenkedünk a halhústól?
Stündl László: Több oka is van ennek. De kezdjük a tényekkel. Például azzal, hogy a halkínálat Magyarországon felfelé ível az elmúlt években. Tehát lenne lehetősége az embereknek halat vásárolni. Nem alakult még ki a halételek gasztronómiai gazdagsága, ami Nyugat-Európában már megvan. Tulajdonképpen nincs megfelelő tudásunk elkészíteni ezeket a halakat. A másik ok pedig, hogy arányaiban sokkal drágább a hal, mint a sertés vagy a baromfi. Ugyanakkor az emberek tudják, hogy a hal egészséges táplálék, de nem vásárolják meg egyrészt az ára miatt, másrészt pedig a hazai halfajok íze nem annyira kellemes, és persze szálkásak a halaink. Főleg import halat fogyasztunk, elég jól megy a tengeri sügér, az aranydurbincs, a norvég lazac, az édesvíziek közül a pisztráng, amely Szlovéniából, Szlovákiából és Olaszországból származik. Az édesvízi halaknál a szálkásságtól való félelem komoly trauma, főleg akkor, ha már volt kellemetlen élménye az illetőnek. Sokan mondják még kifogásként, hogy a hazai tógazdaságokban nevelt halak iszapízűek. Ezt a mellékízt a halaink bőrében élő kék és zöld algák anyagcsereterméke okozza. Ezt meg lehet szüntetni azzal, ha a halat az elfogyasztás előtt két-három napig tiszta vízben tartjuk. Mindez együttesen okozza az alacsony halfogyasztást Magyarországon.

Cívishír: Én azért még mellé tennék egy okot: mégpedig a halak kínálatának minőségét az üzletekben. A konyhakészként árult halnak gyakorlatilag csak a belszervei hiányoznak, a bőre pikkelyes, az uszonyai is rajta vannak. Ez olyan, mintha a konyhakész csirkét csak kibelezték volna, és rajta lenne a toll, lábain a karmok.
Stündl László: Azért olyan tisztítottsági állapotban árusítják a halat, mert a termelő mihelyst belevág a halba, azon nyomban pénzt veszít. És ez így van szerte a világon. Amit az eltarthatósága érdekében muszáj megtenni, az a kizsigerelés. Néhány helyen még le is pikkelyezik a halat. De onnantól kezdve, hogy elkezdik filézni, az már komoly anyagi ráfordítás, amit az árban nem tudnak érvényesíteni, még Nyugat-Európában sem. Ezért is alakult ki az, hogy a halat fejjel együtt szokták forgalmazni.

Cívishír: Mit lehetne tenni azért, hogy több halat együnk?
Stündl László: Nyilván a hazai vásárlók árérzékenysége miatt kellene valamilyen módon olcsóbbá tenni a halhúst. Tudom, meg fognak vetni a haltermelők, hogyha azt mondom, hogy drága a hal, merthogy egyébként az. Ha viszont az eladás oldaláról vizsgáljuk, akkor azt mondhatjuk, hogy nem drága, mert ennyiért lehet eladni, és azt a körülbelül 25 ezer tonna pontyot, amit Magyarországon egy évben megtermelünk, a piac fel tudja venni, és szállítunk belőle a közép-európai országokba is. Gyakorlatilag az a helyzet, hogy a haltermelőnek nem érdeke a több termelés, mert akkor olcsóbban kellene adnia a halat. Egyébként a tógazdaságainkban jó minőségű halat tudunk termelni, lényegében természetes táplálékon növekszik a hal, minimális kiegészítő takarmányozás van csak. Tehát egészségesek, biztonságosak a hazai termelésű halaink. Annyi a baj, hogy szálkásak. Ha lenne szálkátlan ponty, jelzem, dolgoznak rajta a kínaiak, és van nekik már szálkátlan ezüstkárászuk is, szóval a szálkátlan ponty minden bizonnyal nagyot dobna a hazai halfogyasztáson.

Cívishír: Az egyetemen folytatott halászati szakemberképzésbe a gazdasági szempontok mellé bele lehet-e vinni egyfajta nevelő szemléletet, a halfogyasztás melletti, jó értelemben vett korteskedést?
Stündl László: Igen, bár most a világ nem arról szól, hogy valami olcsóbb legyen, hanem próbáljuk azt elérni, hogy ne legyen sokkal drágább, mint az előző évben. De a haltenyésztésben összerakható technológiai elemek vizsgálatával, korszerűsítésével igyekszünk olcsóbbá tenni a termelést. A takarmány az állattenyésztés költségének az 50 százalékát adja. A hal rövid tápcsatornás állat, tehát nem hatékonyan emészti a tápanyagot. Mindent elkövetünk az emésztés hatékonyságának fokozása érdekében. A világ állati fehérje iránti igényének növekedése közepette nem látom azt a helyzetet, hogy olcsóbb legyen a halhús.

Cívishír: Maradjunk a hazai halfogyasztásnál. Számos reklám segíti a növelését, megjelennek újabb termékek, például haltepertő, halkolbász. Mindezek a próbálkozások sikertelenek a halfogyasztás növelését illetően?
Stündl László: Magyarországon az a hagyomány, hogy karácsonykor eszünk halat. Megjegyzem, ha a karácsonykor halat fogyasztó család mindegyike az év egy másik napján is enne hazai halat, azzal jószerivel meg lehetne duplázni a halfogyasztásunkat. A reklámkampányok nem nagyon működnek, mindig nekilátunk ennek, hogy „Kapj rá!”, meg „Egyen halat, ízes falat!”, nem érdekli az embereket, mégpedig pénzügyi megfontolás miatt. Az, hogy csinálunk halpogácsát, halfasírtot, meg halkolbászt, valamilyen anyaggal kicsit fel- és összekeverve, az is működhet, de ott az a helyzet, hogy mihelyst már megdarálom, kezelem, fűszerezem, töltöm a halhúst, az már drágább lesz. És mindig ott van a versenyzőtermék, a csirke. És hadd említsek még egy hazai sajátosságot: a kergemarhakór-probléma idején Nyugat-Európában visszaesett a marhahús fogyasztása, és azonnal a hal lépett helyébe, ugyanakkor nálunk a pulyka. Úgyhogy nagyon nehéz megfejteni, hogy miként fogunk több halat enni. Választék van, kínálat van, receptkönyvek már vannak, a halételek elkészítésének nagyon sok variációja elérhető, mégsem növekszik a halfogyasztásunk. Erre a problémára valamilyen komplex megoldást kellene találni.

CH

Hirdetés
Hirdetés
További híreink
Floridai egyetemmel működik együtt a debreceni
Floridai egyetemmel működik együtt a debreceni
Számos területre terjed ki a megállapodás.
Felüljáró a 33-ason: megsüllyedt a töltés
Felüljáró a 33-ason: megsüllyedt a töltés
Hamarosan befejezik a felújítást.
Jó hírek a beruházásáról, amelyet unokáink is látni fognak
Jó hírek a beruházásáról, amelyet unokáink is látni fognak
Vízhez juttatnák a Nagyerdőt és az Erdőspusztákat.
Nyár a Grand Casinóban
Nyár a Grand Casinóban
Koncertek, versenyek, show-k Debrecen szívében.
144 méteren aszfaltoznak a Nagyerdőn
144 méteren aszfaltoznak a Nagyerdőn
A debreceni beruházás költsége 45 millió forint.
Autók ütköztek a forgalmas debreceni kereszteződésben
Autók ütköztek a forgalmas debreceni kereszteződésben
Tűzoltókat és mentőket is riasztottak.
Változik a rend Debrecenben
Változik a rend Debrecenben
Ideiglenes forgalomkorlátozás megemlékezések miatt.
Kiváló szakemberét gyászolja a Debreceni Egyetem
Kiváló szakemberét gyászolja a Debreceni Egyetem
A GDPR Központ vezetője 52 évet élt.
Kivételes nyári élmények a Zoo Debrecenben
Kivételes nyári élmények a Zoo Debrecenben
Különleges táborok, izgalmas esti séták a nyári szünidőben.
Három bajtársat búcsúztattak a Debreceni Mentőállomáson
Három bajtársat búcsúztattak a Debreceni Mentőállomáson
Együttvéve 122 év szolgálatot teljesítettek.
Floridából Debrecenbe: új fejezet az egyetemi diplomáciában
Floridából Debrecenbe: új fejezet az egyetemi diplomáciában
Hallgatói csereprogrammal indul, közös diplomával végződhet a floridai és debreceni egyetemek összefogása.
Kalandjátékkal is készül Debrecen a Múzeumok Éjszakájára
Kalandjátékkal is készül Debrecen a Múzeumok Éjszakájára
Számos programmal várják az érdeklődőket.
Floridai egyetemmel működik együtt a debreceni
Floridai egyetemmel működik együtt a debreceni
Számos területre terjed ki a megállapodás.
Kiváló szakemberét gyászolja a Debreceni Egyetem
Kiváló szakemberét gyászolja a Debreceni Egyetem
A GDPR Központ vezetője 52 évet élt.
Floridából Debrecenbe: új fejezet az egyetemi diplomáciában
Floridából Debrecenbe: új fejezet az egyetemi diplomáciában
Hallgatói csereprogrammal indul, közös diplomával végződhet a floridai és debreceni egyetemek összefogása.
Debrecen lassú gyilkosát félreismerik
Debrecen lassú gyilkosát félreismerik
A Zöld Őrszem már javában dolgozik, mindenki láthatja az óráról órára frissülő adatokat.
Már szépségkirálynője is van a Debreceni Egyetemnek
Már szépségkirálynője is van a Debreceni Egyetemnek
Jákób Ramóna Queen of Europe címet nyert.
Tisztelgés egy életmű előtt Debrecenben
Tisztelgés egy életmű előtt Debrecenben
Korán felismerte, hogy a számítógépek mennyire hasznosak lehetnek.
Betegellátó régióközpont a Debreceni Egyetemen
Betegellátó régióközpont a Debreceni Egyetemen
Tavaly csaknem 4,5 millió beteget láttak el.
Összefogtak a hajdú-bihari vadászok a beteg gyermekekért
Összefogtak a hajdú-bihari vadászok a beteg gyermekekért
Másfél millió forintot ajánlottak fel a debreceni gyermekklinika alapítványának.
10 milliót „keresett” a Debreceni Egyetem Budapesten
10 milliót „keresett” a Debreceni Egyetem Budapesten
A hazai felsőoktatási intézmények zászlóvivő egyetemévé vált - hangzott el.
Ezek a Debreceni Egyetem „kedvenc” középiskolái
Ezek a Debreceni Egyetem „kedvenc” középiskolái
A rangsor megmutatja, mely középiskolákból érkezett az egyetemre a legtöbb hallgató
Daganatellenes hatóanyagokat kutattak Debrecenben
Daganatellenes hatóanyagokat kutattak Debrecenben
A klinikai kísérletek hamarosan megkezdődnek.
Jó hírek a beruházásáról, amelyet unokáink is látni fognak
Jó hírek a beruházásáról, amelyet unokáink is látni fognak
Vízhez juttatnák a Nagyerdőt és az Erdőspusztákat.
Debrecen lassú gyilkosát félreismerik
Debrecen lassú gyilkosát félreismerik
A Zöld Őrszem már javában dolgozik, mindenki láthatja az óráról órára frissülő adatokat.
Természetes fájdalomcsillapítás babáknak
Természetes fájdalomcsillapítás babáknak
Mi segíthet a hasfájásos időszakban?
Miért nézzük vissza mások játékát?
Miért nézzük vissza mások játékát?
A Jackpot Sounds Magyarországon is hoz új élményt az online kaszinó játékok világába.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Floridai egyetemmel működik együtt a debreceni
Floridai egyetemmel működik együtt a debreceni
Számos területre terjed ki a megállapodás.
Hirdetés
Hirdetés
Hajdúsámson fejlődik, emlékezik, ünnepel
Hajdúsámson fejlődik, emlékezik, ünnepel
Beruházásokat adtak át, és emlékeztek is a nemzeti összetartozás napján.
Másodfokú hőségriasztás lép életbe
Másodfokú hőségriasztás lép életbe
Aki teheti, húzódjon árnyékba, hűvös helyre.
Hirdetés
Gazdaság
Bulgária bevezetheti az eurót
Teljesítették a feltételeket.
Auchan: új madárka, régi jó árak
Így spórolhatsz okosan hó végén is.
Ki újítja fel Debrecen járdáit, lépcsőit?
Közbeszerzést írt ki az önkormányzat.
Közös jövőkép Biharkeresztesen
Gazdasági programról, tervekről és határokról Dani Béla Péter polgármesterrel.
Csaknem két kilométeren aszfaltoznak Egyeken
Kiválasztották a kivitelezőt.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Nyár a Grand Casinóban
Nyár a Grand Casinóban
Koncertek, versenyek, show-k Debrecen szívében.
Kivételes nyári élmények a Zoo Debrecenben
Kivételes nyári élmények a Zoo Debrecenben
Különleges táborok, izgalmas esti séták a nyári szünidőben.
Floridából Debrecenbe: új fejezet az egyetemi diplomáciában
Floridából Debrecenbe: új fejezet az egyetemi diplomáciában
Hallgatói csereprogrammal indul, közös diplomával végződhet a floridai és debreceni egyetemek összefogása.
Ha nyár, akkor GSV-napok!
Ha nyár, akkor GSV-napok!
Egy vásár, ami sokkal többről szól!
Hirdetés