Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az ország legkiválóbb zenekarai, világhírű szólisták és karmesterek érkeznek Debrecenbe

Cívishír | 2024. 06. 27. | 16:02:43
Számos különlegességgel találkozhatnak a zenekedvelők.
Az ország legkiválóbb zenekarai, világhírű szólisták és karmesterek érkeznek Debrecenbe
Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Concerto Budapest és a régizene sztárjai szerepelnek majd ősztől a Filharmónia Magyarország új debreceni klasszikus zenei bérletében. Valamint Palya Bea, Tóka Ágoston, Tabajdi Ádám és Csuja Imre érkezik a cívisvárosba az OrgonaPont sorozat keretében – hangzott el június 27-én az eseményeket beharangozó sajtótájékoztatón.

A Debreceni Református Egyetemi Templomban Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója közölte: ha augusztus, akkor OrgonaPont. Ennek okán augusztus 14-én a Csonkatemplomban lesz a Filharmónia Magyarország első hangversenye a sorozatban. A „Rímbe öntött orgonasípok” előadáson Tabajdi Ádám orgonaművész és Csuja Imre közös produkciója lesz hallható a Református Kistemplomban, Debrecenben. A színművész Babits Mihály Jónás könyve és Jónás imája című műveit fogja előadni több részletben, a költeményekre reflektáló orgona improvizációval színesítve. Szamosi Szabolcs kifejtette, Tabajdi Ádám a fiatal orgonista generáció kiváló művésze, a Szapporói Kitara Koncertterem rezidens orgonistájaként és a párizsi Notre-Dame orgonista gyakornokaként szerzett nemzetközi tapasztalatokat. A Csonkatemplomban társa lesz Csuja Imre, akinek már hosszabb ideje jó kapcsolata van a Filharmónia Magyarországgal. Elhangzik majd Schubert, Liszt és Mendelssohn zenekari műveinek átirata a tolmácsolásában.

Gyetvai Dániel, a Filharmónia Magyarország produkciós menedzsere (Fotó: Cívishír)

– Az OrgonaPont sorozat másik koncertje a Debreceni Református Egyetemi Templomban lesz augusztus 28-án. Egy igazi zenei csemege érkezik a cívisvárosba – tudatta Gyetvai Dániel, a Filharmónia Magyarország produkciós menedzsere. Az Ég a földdel összeér hangversenyen két különböző zenei világ, a népzene és az orgonaművészet találkozik, hiszen Palya Bea zenei anyanyelve a népzene, míg Tóka Ágoston orgonaművész a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett kitüntetéses diplomát. – Kettejük közös hangversenye ritka tüneménynek számít a zene sokszínű világában is. Miskolcon már részese lehettem ennek a különleges koncertnek májusban, akkor több mint 500 embert varázsolt el a művészpáros. Palya Bea sokszor a közönség sorai között, már-már lelkileg bevonva őket énekelte saját dalait. Tóka Ágoston pedig remek érzékkel nyúlt az orgonához, és improvizációjával tökéletes hidat képzett egy-egy dal között – sorolta.

A debreceni kulturális élet új színfoltja lesz, hogy az ország legkiválóbb zenekarai, világhírű szólisták és karmesterek érkeznek majd Debrecenbe a Filharmónia Magyarország által indított új bérletbe. A három előadásból álló sorozatot az Orfeo Zenekar és Purcell Kórus nyitja meg, ahol Johann Sebastian Bach és Stölzel műveivel varázsolnak adventi hangulatot. – Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke és Vashegyi György, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főigazgatója álmodták meg a bérletet. December 5-én ritkán hallható remekműveket szólaltatnak meg úgy, ahogy annak idején Bach és Stölzel megálmodta, hallhatta. A két szerző művészete lesz párhuzamba állítva – hangzott el. A bérlet második koncertjén, 2025. január 18-án a Nemzeti Filharmonikus Zenekar vendégeskedik, a karmester ezúttal is Vashegyi György lesz. Mint mondták, ez a program egy kuriózum, még a klasszikus zene koncertlátogató közönsége számára is, bár a szerzők listája nem sugallná ezt. Mozart, Massenet és Schönberg lesznek a szerzők. Talán a legismertebb a három mű közül Schönberg Megdicsőült éj szerzeménye, de Mozart B-dúr „Gran Partita” szerenádja sem annyira gyakori a koncertéletben – tudatták. Massenet A Szűz utolsó álma című műve vonósokra íródott, tehát egy színes, vonós-fúvós váltakozás lesz ezen a koncerten. A filharmónia bérletet 2025. március 14-én Magyarország egyik vezető nagyzenekara, a Concerto Budapest hangversenye zárja, ahol az ifjú tehetség, a többszörös díjnyertes Berecz Mihály zongorajátéka varázsolja majd el a hallgatóságot Keller András vezényletével. Hallható lesz Johannes Brahms 2. zongoraversenye és Csajkovszkij remekműve is. Mindhárom koncert a Debreceni Református Egyetemi Templomban lesz.

Már megvásárolhatók a bérletek (Fotó: Cívishír)

Szamosi Szabolcs úgy fogalmazott, a bérlet összeállításánál arra törekedtek, hogy olyan klasszikus zenei koncertsorozatot állítsanak össze, amely egyszerre magas színvonalú, érdekes, változatos, amellett nagy fókuszt helyez a klasszikus zene nagyjaira, de teret enged a zenei csemegének is.

További információk megtalálhatók ITT. Fontos, hogy a Filharmónia Magyarország bérletesei az ország bármely pontján az általuk szervezett és értékesített felnőtt hangversenyekre − bérletük felmutatásával − 20 százalék kedvezménnyel válthatnak jegyet.

FR

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
A Facebook előtt is volt élet Magyarországon. Itt az iWiW-múltidéző!
A Facebook előtt is volt élet Magyarországon. Itt az iWiW-múltidéző!
Tíz éve szűnt meg a világ legelső közösségi hálózatainak egyike.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Apple-botrány: azonnali kártalanításra szólított fel az MNB
A pénzforgalmi szolgáltatók vélhetően számos esetben nem megfelelően kezelték a panaszokat - írják.
Jó hír jött a magyarok egyik kedvenc gyümölcséről
Kiváló termés, hosszú szezon várható.
Vendégmunkások: Nagy Márton szigorúbb hozzáállást ígér
Két-három év múlva lendülhet fel újra az elektromos autók piaca - mondta.
Élet a vadonban? Munka az erdőben?!
Egyre nagyobb az igény a munkaerőre.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
A FIRST LEGO League iskolai programban résztvevő több mint 400 gyereknek nemcsak a robotprogramozó és -építő tudása, de a problémamegoldó és csapatmunka képességeik is jelentősen fejlődtek.
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A természettudományos oktatási infrastruktúrát fejleszthetik.
Különleges koncerttel ajándékozza meg a magyar közönséget Leslie Mandoki
Különleges koncerttel ajándékozza meg a magyar közönséget Leslie Mandoki
Augusztus 18-án, 19:00 órától a budapesti Bazilika előtti téren újra felcsendül a zene.