Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Sensirion milliárdokból bővíti debreceni gyártóüzemét

Cívishír | 2024. 02. 06. | 12:03:58
A XANGA és a Szinorg Zrt. cégcsoportok mintegy 4 milliárd forintot beruházva építik meg az újabb, high-tech csarnokot, az ide telepített gépek értéke pedig eléri a 4,5 milliárd forintot.
A Sensirion milliárdokból bővíti debreceni gyártóüzemét
A február 6-i alapkőletétel (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Sensirion – a digitális mikroszenzorok és rendszerek vezető gyártója – újabb 5000 négyzetméterrel bővíti a már meglévő, hasonló nagyságú debreceni gyártóüzemét a Határ úti ipari parkban. A beruházás első üteme várhatóan év végére, míg a második ütem 2025 első negyedévére valósul meg és jelentős mértékben növeli az érzékelőmodulok gyártási kapacitását – hangzott el a február 6-i alapkőletételen. A bővítést az előző üzemhez hasonló módon, egy úgynevezett build to suite konstrukció keretében a Szinorg Universal Zrt. és a XANGA Investment&Development cégcsoport finanszírozza. A Sensirion velük hosszútávú bérleti szerződést kötött.

A Sensirion Hungary Kft. első gyárának alapkőletételét 2020 júniusában tartották, majd a gyárat 2021 szeptemberében felavatták.

– Különleges érzés az, amikor valakinek megadatik a lehetőség, hogy valaminek a születésénél is jelen legyen, aztán a növekedését is figyelemmel követhesse – kezdte beszédét Papp László, Debrecen polgármestere. Hangsúlyozta, a Sensirion különleges érték a város életében. 

Papp László (Fotó: Cívishír)

– A Sensirion egy olyan vállalat képviseletében ad munkát sok debreceninek, amely vállalat leginkább igazodik, illeszkedik Debrecen gazdaságfejlesztési stratégiájához – közölte. Kiemelte, a Sensirion döntéshozói 2020-ban döntötték el, hogy Debrecent választják, akkor, amikor a világ nagyon komoly kihívásokkal nézett szembe. A világjárvány nem igazán kedvezett a gazdaságfejlesztési elképzeléseknek, de a cég mégis úgy határozott, a fejlesztést végre fogja hajtani a cívisvárosban. – Nagyon bízom benne, hogy ez a második ütemű fejlesztés visszaigazolása annak, hogy jó döntés született néhány évvel ezelőtt. És jó döntés született azzal kapcsolatban is, hogy a Sensirion egy olyan vezetőre bízta ennek a gyáregységnek a fölépítését, akivel most már több mint két évtizede együtt építjük Debrecen gazdaságát, Ábrahám Lászlóra – mondta. 

Felidézte, hogy bár Ábrahám László nem Debrecenben született, de itt menedzselte egy nagyvállalat gyárépítését és irányította annak működését hosszú időn át, valamint számos más vonalon is sokat tett le az asztalra a város fejlesztése érdekében. Papp László kiemelte, a beruházás több milliárd forint fejlesztési értéket jelent, emellett megduplázzák a foglalkoztatottak számát. – Eddig száz, a következő időszakban újabb 100 fős munkaerőigény jelentkezik. 

Jean-Francois Paroz (Fotó: Cívishír)

Jean-Francois Paroz, Svájc magyarországi nagykövete elmondta, a magyar és a svájci kormány céljául tűzte ki, hogy erősítsék a gazdasági kapcsolatokat a két ország között. – Öröm látni, hogy a Sensirion második otthonra talált Debrecenben, és segít nekünk továbbfejleszteni egy „magyar Genfet”.

Franziska Brem (Fotó: Cívishír)

Franziska Brem, a Sensirion termelési tevékenységéért felelős alelnöke felidézte, körülbelül négy éve döntötték el, hogy gyártócsarnokot építenek Debrecenben, és ez jó döntésnek bizonyult. A város sok mindent kínál a cégnek, többek között infrastruktúrát, a fejlesztési lehetőségeket és a magasan képzett szakembereket. – Itt mi főleg autóipari és orvosi termékekkel foglalkozunk, és mind a két irány megköveteli a magas technológiai fejlettséget, valamint a kiemelkedően jó minőséget – hangzott el, majd köszönetet mondott Ábrahám Lászlónak és csapatának, továbbá a városnak, hogy a „nehéz természetű” svájci emberek szinte otthon érezhetik magukat Debrecenben.

Török Imre (Fotó: Cívishír)

– Nemcsak irodai és gyártóüzemi részekkel bővül a cég, de korszerű logisztikai központtal is – kezdte Török Imre, a Sensirion Hungary Kft. karbantartási és infrastrukturális vezetője. – Ez a bővítés fontos lépés annak érdekében, hogy folyamatosan szállíthassunk ügyfeleinknek magas minőségű érzékelő modulokat – elegendő mennyiségben – a jövőben is. A Sensirion egy globális vállalat, termékeit több mint 100 országba szállítja. A debreceni gyártóüzem kapacitásbővítési döntése az elmúlt két év pozitív tapasztalatára és a várható érzékelő és modulmegoldások iránti növekvő keresletre épül – közölte. 

Elhangzott, a bővítmény a meglévő épülethez fog kapcsolódni, és mentes lesz a fosszilis energiaforrásoktól, a felhasznált energia jelentős részét maguk fogják termelni geotermikus szondákkal, hővisszanyerővel és hőtárolóval, valamint napenergiával. A szenzorok gyártásához gyakorlatilag csak villamos energiát használnak fel, melynek döntő többségét helyben állítják elő. Az építkezés során a legkorszerűbb anyagokat használják fel, és a környezeti fényt, zajt és hőtermelést a mérnökök minimálisra csökkentették amellett, hogy az automatizált rendszerek segítségével versenyképes gyártói, technológiai teret hoznak létre. – Kiemelt szerepet kap az ergonómia is, mellyel a dolgozóink számára optimális környezetet igyekszünk létrehozni. Mozgásérzékelő vegyes világítási rendszer, szén-dioxid szinte szabályozott légtechnika, hő- és páratartalom szabályozás, csak hogy néhányat említsek – sorolta, hozzátéve, a meglévő gyár a nyári hónapokban már 50 százalékban önellátó, ennek is köszönhető, hogy 2022-ben elnyerték a Fenntartható Debrecen nagydíjat.

Herdon István (Fotó: Cívishír)

Herdon István, a XANGA cégcsoport vezérigazgatója úgy fogalmazott, „beruházási boom” van Debrecenben. – A Sensirion képviseli azt az iparágat, amelyet mindig emlegetünk, amikor korszerű technológiával rendelkező, magas hozzáadott értékű, innovatív termelővállalkozások betelepülésére várunk. A szenzor, a szenzortechnológia a jövő iparága – hangsúlyozta, hozzátéve, ez az iparág sikerre van ítélve. – A XANGA üzleti modellje 20 éve változatlan. Kulcsrakész szolgáltatói infrastruktúrát fejleszt, majd a beköltöző, magas hozzáadott értéket előállító vállalkozások saját technológiájuk és eszközök telepítésével kezdhetik meg működésüket – ismertette.

Ábrahám László (Fotó: Cívishír)

Ábrahám László, a Sensirion Hungary Kft. ügyvezetője azt mondta, Svájcban megvolt a csúcstechnológia, Debrecenben pedig megvan a tudás, és bízik benne, a fejlesztés ugyanolyan sikeres lesz, mint az első ütem lett. Kiemelte, a fehérgalléros állományból csupán egyetlen kolléga távozott az évek alatt, és reményét fejezte ki, hogy a cégkultúrát tovább tudják vinni.

A Sensirion megbízására a XANGA és a Szinorg Zrt. cégcsoportok mintegy 4 milliárd forintot beruházva építi meg az újabb, high-tech gyártócsarnokot. Az ide telepített gépek értéke eléri a 4,5 milliárd forintot.

FR

A gyár látványterve (Fotó: Sensirion)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat
Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat
206 nemzet csaknem 11 ezer versenyzője verseng egymással.
Hirdetés
Hirdetés
Vályogház teteje lángolt Gáborjánban
Vályogház teteje lángolt Gáborjánban
Berettyóújfaluból érkezett segítség.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Szakszervezeti szövetség: legalább 12 százalékkal kell emelni a minimálbért
A 300 ezer forintos minimálbér mellé minimum 360 ezer forintos garantált bérminimum szükséges – fogalmaztak.
Bejelentették, ki juthat könnyebben hitelhez
A kormányinfón részletezte a feltételeket Vitályos Eszter.
Nem remekeltek a strandbüfék a hatósági ellenőrzéseken
A fertőtlenítő mosogatás hiánya az ellenőrzések 8,7 százalékánál jelentett problémát, sok helyen gond a takarítatlanság is.
A Volánbusz beolvad a MÁV-ba
Régi terve ez a kormánynak.
Turizmus: Debrecen és térségének népszerűsége töretlen
Január elejétől a nyár közepéig több mint 8,8 millió vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Jubilál a Strandok Éjszakája
Jubilál a Strandok Éjszakája
A nyári kánikula várhatóan folytatódik, így a hosszú, forró napok után jöhet a hűsítő éjszakai fürdőzés!
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Forró nyári slágerek és lézershow.
A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket
A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket
A rendezvény strandbelépővel látogatható, a kellemes hűs vizű tengerparti medencéből, fürdőzés közben is nézhető.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés