Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kórtermet meszelnek a debreceni diákok

| 2023. 06. 07. | 16:02:00
DSZC: országos minta a támogatási program.
Kórtermet meszelnek a debreceni diákok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A társadalmi felelősségvállalás jegyében a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola tanulói valódi gyakorlati környezetben végzik el szakmai gyakorlatukat, ugyanakkor részt vesznek egy nemesebb cél érdekében a méltóbb körülmények kialakításában a Debreceni Hospice Házban. Erről tartott sajtótájékoztatót Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára, Páll Dénes, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnökhelyettese, Porkoláb Gyöngyi, a Debreceni Hospice Ház Alapítvány kuratóriumi elnöke és Szilágyi Sándor, a DSZC főigazgatója a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Tüdőgyógyászati Klinikáján június 7-én.

– A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában olyan innovatív dolgot végeznek a diákok, amivel a beteg embereket segítik, és ezzel országos példát ad a DSZC – jelentette ki Hankó Balázs a sajtótájékoztatón, hozzáfűzve, hogy a megújuló szakképzésben, a duális képzésen keresztül a gyakorlat került a középpontba. És ha gyakorlat, akkor azt összekapcsolják a segítségnyújtással. Jelen esetben a diákok festenek ki kórtermet a klinika hospice házában. – Különös értéket, értelmet ad a létezésünknek, ha tevékenységünkkel többet tudunk adni, ha azzal segíthetünk. Ezt most a DSZC-s diákok teszik azzal, hogy a nehéz helyzetben lévő betegeknek jobb körülményeket biztosítanak. Többszöröződik így a munkájuk, ami sokszorosan megtérül. Lépjünk azonban Debrecen határain kívül, hiszen országosan elindultak az ilyen segítségek. A diákok segítenek a rászorultak lakásán életkörülményeik jobbá tételében, autóik javításában. Ezt a következő tanévben országossá szeretnénk tenni, hogy még több értelmet adjunk a szakképzésnek.

Páll Dénes hangsúlyozta, hogy a klinikai központ számára a magas szintű betegellátás és a modern diagnosztikai eszközök megléte mellett legalább annyira fontos a gyógyuláshoz a megfelelő környezet is.

Azzal, hogy a tanulók kifestik a kórtermet, a betegek életminőségét javítják.

A hospice ház létrejöttében, fejlődésében kiemelte Porkoláb Gyöngyi tevékenységét, segítségét, majd Szilágyi Sándornak mondott köszönetet, hogy a DSZC-vel az együttműködésük egy magasabb szintre lépett. – A diákok valódi környezetben végzik munkájukat, és ennek hosszú távú eredménye is van. Az pedig, hogy ezt a munkát megtisztelte jelenlétével egy államtitkár, mutatja a segítség jelentőségét – tette hozzá.

Porkoláb Gyöngyi meghívta a jelenlévőket egy rövid utazásra. 2007-ben kezdte, amikor még nem volt DSZC, volt viszont közös akarat, amiben az egyetem akkori rektorával, az egyházak vezetőivel elindítottak egy társadalmi szemléletformáló programot. Létrejött a Méltóság Mezeje Program, a hospice szolgálat, amely 2017-ben költözött Klinika területére. A program az óvodásoktól a középiskolásokig terjedő munkájával megtapasztalta a szemléletformálás hatását, jelentőségét. A gyógyíthatatlan betegek családtagjainak könnyebb megérteni, hogy a hospice házban értő, figyelő, gondoskodó közegben vannak az emberek. – Folytatódik a program. Egyre nagyobb hangsúlyt kap a hospice-szemlélet és ellátási forma. Egyetemi stratégiai elképzelései mentén ezt tovább gondolják. Tirpák Zsolttal, a DSZC kancellárjával a Covid alatt kezdődött a közös gondolkodás. A betegek visszaköltözése előtt már volt kórteremfestésünk – tette hozzá Porkoláb Gyöngyi.

Szilágyi Sándor hangsúlyozta, a szakképzésben szeretnék megvalósítani a társadalmi felelősségvállalást és az érzékenyítést. Ehhez partnerekre talált a mindennapokban. A diákok amellett, hogy a szakmai program alapján dolgoznak, a szakmai tudásukat az érzékenyítésre is használják. – Nemcsak a pénzt hajtják a szakmában, hanem sokat tesznek az elesett embertársaiért is – mondta az igazgató, kiegészítve, hogy a DSZC programjának már korábban is része volt a rászorulók segítése, támogatása. Kezelőket, kórtermeket festettek ki. Ezt tovább folytatják a jövőben, és örül, hogy tevékenységük országosan is modellként szolgál.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Mester-M díjat kapott két debreceni tanár
Mester-M díjat kapott két debreceni tanár
A szakmai támogatás mellett emberileg is tanítványaik példaképei.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatásra pályázhatnak a debreceni civil szervezetek
Támogatásra pályázhatnak a debreceni civil szervezetek
Működésre, programszervezésre, munkabérekre, eszközvásárlásra fordíthatják a pénzt.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés