Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Így változik hétről hétre a debreceni lakáspiac

| 2019. 11. 07. | 13:30:00
Egy ideje lelassult a kereslet. Az Openhouse franchise-tulajdonosával, Szilágyi Ritával beszélgettünk.
Így változik hétről hétre a debreceni lakáspiac
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem könnyű naprakésznek lenni: milyen most az ingatlanpiac dinamikája?   
A kínálati árak olyan nagy mértékben emelkedtek az utóbbi időben, hogy a vásárlók azt a döntést hozták, várnak. Az irodánk kereső ügyfelei közül többen határozták el, hogy ezeken a végletekig feltornázott árakon már nem akarnak vásárolni. Várható volt a fordulat, hiszen rövid időn belül emelkedtek ilyen magasra az ingatlanárak. Azt azonban senki nem tudta megmondani, ez mikor fog bekövetkezni.

Egészen szélsőséges, már-már ijesztő lakásárak jelentek meg.
Valóban: egy 40 négyzetméteres, első emeleti lakás ez év májusában még 24 millió forintért cserélt gazdát. Ugyanezen a környéken októberben az ugyanilyen paraméterekkel rendelkező lakások már 18 és 19 millió forint között keltek el. Hirtelen fordulat: alig néhány hónap, és milliókat csökkent az ár. A keresleti piac szépen átalakul kínálati piaccá.

Ez a tendencia kinek kedvez?
A kialakult helyzet most mindenképpen azoknak, akik lakhatás céljából szeretnének ingatlant vásárolni. Az elmúlt egy évben a tulajdonosok, ha túlárazták az ingatlanjaikat, idővel az ár utolérte az elképzeléseiket. Most azonban megfordultak a dolgok. A jelenlegi piacra hatványozottan igaz az, hogy jól kell az árát meghatározni egy eladó ingatlannak, mert milliókat veszíthetnek a tulajdonosok a rossz árképzéssel. 

Magyarul: most az idő az úr.
Különösen fontos tényező a jelenlegi helyzetben. Az elmúlt években legtöbbször olyan ügyfelekkel találkoztunk, akik otthont szerettek volna cserélni. Kissebből nagyobba, nagyobból kisebb lakásba szerettek volna költözni. Ilyen esetekben többször kaptam azt a kérdést a tulajdonosoktól, hogy előbb vásároljak, vagy előbb eladjam a saját ingatlanomat? Minden esetben azt javasoltam, hogy párhuzamosan történjen az eladás a vásárlással. Amennyiben a döntés megszületett az ingatlan cserével kapcsolatban, egy hozzáértő szakember segítségével 6 hónap alatt végigvihető a folyamat. Ilyen esetekben a tulajdonosnak és az ingatlanértékesítőknek szorosan együtt kell működnie.

Az ingatlanértékesítő a vételen és eladáson túl miben tud segíteni?
Az ingatlanértékesítő naprakész a kereslet és a kínálat tekintetében egyaránt. A piacképes ár meghatározásán túl azt is pontosan tudja, hogy hogyan kell csábítóvá, szerethetővé varázsolnunk az ingatlant, hogy minél rövidebb időbe teljen az eladása. Minden esetben bizalomra és együttműködésre van szükség. Az évek során nagyon sok családnak segítettünk abban, hogy gördülékenyen történjen a csere.

Mintha a jelenlegi piaci helyzetben egy kicsit elbizonytalanodtak volna eladók is, vásárlók is..
Az elmúlt két hónapban több ügyfél, eladó, kereste meg irodánkat, mert tanácstalan a kialakult helyzet miatt. Például: néhány hónapja vásárolt ingatlant, de még nem adta el a sajátját. A tulajdonosok a nyár elején még nem tartottak attól, és nem számoltak azzal a kockázattal, ha hamarabb vásárolnak, mint ahogy eladják a meglévő ingatlanjukat, kialakulhat egy nehéz helyzet, amiből, ha nem lépnek időben, nagyon nehéz szabadulni, vagy akár sokba is kerülhet. Az előző évek ingatlanpiaci ritmusa és a szomszéd azt mondta nekik, egy hónap alatt el tudják adni a lakásukat.  A hirtelen fordulatot kevesen tudták követni és azok a tulajdonosok, akik nem kérték szakember hozzáértését, és nem hoztak időben döntést az eladással kapcsolatosan, nehéz helyzetbe kerültek. A tűzoltás nehéz feladat, de ha még nem gyulladt ki az egész ház, hozzáértő szakemberrel el lehet oltani a tüzet. Ilyenkor még vannak lehetőségeink, hogy segítséget nyújtsunk.

Mik a prioritások?
A legfontosabb, hogy ne a határidő előtt egy héttel forduljunk segítségért. Az ingatlanértékesítő sem varázsló. Az irodánkban szakképzett értékesítőkkel és hiteltanácsadóval találkozhat az ügyfél, de még nekünk is kell néhány hét, hogy az ilyen helyzetet orvosolni tudjuk. Mivel ebbe a helyzetbe már többen is belekerültek, egy hitelintézet már felfigyelt erre, így az ingatlan értékesítése mellett van lehetősége ügyfeleinknek másfél évre, kedvező kamatozású hitel igénybevételére, és ilyen esetben a bank elengedi a költségek nagy részét is. 

- BCSH -

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Klasszikus rangadót vív a DVSC: jön az Újpest Debrecenbe!
Klasszikus rangadót vív a DVSC: jön az Újpest Debrecenbe!
A Lokinak már nem szabad pontokat hullajtania.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Több fejlesztést is átadtak Magyarhomorogon
A település mintegy 53 millió forintot nyert.
KSH: nőtt a munkanélküliségi ráta
A munkakeresés átlagos időtartama 8,9 hónap volt.
Állásbörze és felnőttképzési expó: több száz munkahelyet kínálnak
Április 26-án zárásig mintegy 30 cég és képzőhely várja a Fórum –1. szintjén az érdeklődőket.
Környezeti szennyezés miatt javasolt óvintézkedést a hajdúnánási polgármester
Aggodalomra okot adó minták a városhoz tartozó Tedejen.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.