Falusi csok: lehetőségek és feltételek

civishir.hu

2019.11.30. 08:56

Falusi csok: lehetőségek és feltételek

A háromgyermekes családok körében a legnépszerűbb.

Hirdetés

Meglehetősen keveset lehet hallani a falusi csokról. A támogatást Hajdú-Bihar megye – a Magyar Közlönyben közzétett – 60 településén lehet igénybe venni. Ezen a listán szerepel néhány kedveltebb település is, mint például Mikepércs, Hortobágy, Nagyhegyes, Sáránd, Pocsaj, Tetétlen, Monostorpályi, Görbeháza stb.

Milyen lehetősége van azoknak, akik a falusi csokban gondolkodnak?
A támogatás igénylésére vonatkozó kérelem benyújtásának határideje: 2022. június 30. A támogatás mértéke egygyermekes családok esetében 600 ezer forint, a kétgyermekes családoknál 2 millió 600 ezer forint, a háromgyermekes családoknál pedig 10 millió forint – ez alatt vissza nem térítendő támogatást kell érteni használt lakás vásárlására vagy annak korszerűsítésére, bővítésére. Tanyák esetében is igénybe vehető. Az ingatlan megvásárlására minden esetben az összeg fele kérhető. Ez a típusú támogatás a háromgyermekes családok körében a legnépszerűbb, hiszen nekik éri meg leginkább igénybe venni. Amire a leginkább figyelni kell, hogy jó állapotú, lakható, forgalomképes ingatlant válasszunk. A nem megfelelő állapotban lévő ingatlanra nem kapjuk meg a támogatást.

Ekkora összegből nem minden esetben lehet ingatlanhoz jutni.
Az otthonteremtési támogatás mellé igénybe lehet venni az államilag kamattámogatott hitelt, ami a futamidő végéig 3%-os kamatozású. Nézzünk egy példát! Hogyan tudunk megvásárolni egy 15 millió forintos ingatlant, amire igénybe vehető a falusi csok? A csok önerőnek számít, így 5 millió forint falusi csokból és 10 millió forint államilag kamattámogatott hitelből meg tudjuk vásárolni az ingatlant. A korszerűsítésére, bővítésére igénybe vehető még akár 5 millió forint falusi csok is.

A hitelfelvétel többnyire szigorú kitételekhez kötött.
Természetesen hitelképesnek kell lenni, továbbá erkölcsi bizonyítvány és két évre visszamenőleg TB-igazolás szükséges. Ez utóbbi igazolásnál fontos szerepe van annak, hogy ne legyen összesen 30 napnál hosszabb a TB-jogviszony szüneteltetése/megszakítása. A falusi csok esetében nem vizsgálnak KHR-t, de a fenti példa szerint a hitel igénylésénél a bank ezt meg fogja nézni. A korszerűsítésre vagy bővítésre igénybe vett összegről költségvetést kell készíteni, amit az igényléskor be kell nyújtani a banknak.

Az áfa-visszatérítés vonzó lehet.
Azokon a településeken, ahol a falusi csok igénybe vehető, a módosított törvény szerint 2022. december 31-ig áfa-visszatérítésre van lehetőség használt ingatlan korszerűsítése, bővítése esetén és új ingatlan építésénél is. A listában szereplő településeknél, a már meglévő ingatlannál bővítésre, korszerűsítésre a gyerekek számától függően a támogatás felét igénybe lehet venni. Ebben az esetben is igényelhető az állami kamattámogatású hitel.

Irodánkban felkészült értékesítőkkel és hiteltanácsadóval várjuk az érdeklődőket, és válaszolunk kérdéseikre.

Hiteltanácsadó: Sőrés Sándor
Elérhetőség: 0620/293 5016

Forduljanak hozzá bizalommal!

PRfalusi csokOpenhouse

Szóljon hozzá!

Hirdetés