Hirdetés

Debreceni gyerekek ezrei beszélgetnek arról, mi az: embernek lenni

Cívishír

2019.11.08. 11:16

Debreceni gyerekek ezrei beszélgetnek arról, mi az: embernek lenni
A Benedek Elek Általános Iskolában is programok zajlanak az emberi méltóság jegyében (Fotók: Cívishír)

Egy nap a méltóság, a tisztelet, az érzések jegyében.

Hirdetés

Több mint ötven debreceni, fővárosi és szegedi iskolában, óvodában majdnem 20 ezer gyermek és nevelőik vesznek részt november 8-án a Debreceni Hospice Ház Alapítvány szervezésében különféle közösségi programokon az emberi méltóság jegyében.

A Méltóság Nap alkalmából a debreceni Benedek Elek Általános Iskolában többen is köszöntöt mondtak az alkalomból. Porkoláb Gyöngyi, a gyógyíthatatlan daganatos beteg méltó végnapjait segítő Debreceni Hospice Ház Alapítvány kuratóriumi elnöke a szemléletformálás fontosságát emelte ki, hozzátéve, a gyerekekkel készült interjúk rávilágítottak, kinek-kinek egyéni véleménye van a méltóság fogalmáról. De a szeretet és a figyelem – mutatott rá – visszaköszönt a gyerekek szavaiban, amikor arra kérték őket, mondják el, mi jut eszükbe a méltóságról. A gondolat jegyében („méltósággal együtt” irodalmi pályázatot hirdetnek decemberi határidővel.

Karika Rozália, a Debreceni Tankerületi Központ kabinetvezetője egy friss élményét osztotta meg a népes hallgatósággal. Látássérült gyerekekkel találkozott egy debreceni bevásárlóközpontban tartott rendezvényen, amikor egy érdeklődő fiatal azt mondta, nagyon rossz a vakoknak, hogy nem láthatnak. Mire egy látássérült gyermek azt felelte:

„Nem számít, az élet szép, és mi is nagyon szeretünk élni”.

Mindenki méltó valamire, mert az isten az életet ajándékba adja – fogalmazott Seszták István, a Hajdúdorogi Főegyházmegye főhelynöke, megjegyezve, a méltóság természetének kifejezése előtt elfogynak a nagy szavak, inkább a bennünk dolgozó érzelmek a lényegesek.

Hetei József iskolaigazgató megköszönte a diákoknak az iskola feldíszítését, hozzátéve, a méltóságra az egész emberi élet felfűzhető, hiszen a születéstől az elmúlásig rengeteg érzés köthető hozzá.

Bódor Edit, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének debreceni elnöke a közösen megélt pillanatok és a hála fontosságát hangsúlyozta, mondván, ezek adhatnak erőt egy-egy nehéz időszakban, például egy szerettünk elvesztése során.

RaL

Galéria

Debrecenporkoláb gyöngyiDebreceni Hospice Ház Alapítvány

Szóljon hozzá!

Hirdetés