Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Papp László: „Nálam van egy mérce, amit sohasem lépnék át”

| 2019. 09. 17. | 19:26:00
A polgármester válaszol a baloldali kihívója támadására.
Papp László: „Nálam van egy mérce, amit sohasem lépnék át”
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szenzációként tálalta a Népszava, amit már a fél város tudott Debrecenben: Papp László polgármester a most induló nemzetközi iskolába íratta kisebbik, tankötelessé cseperedő gyermekét. A cikk nyomán Varga Zoltán, a DK önkormányzati képviselője, a baloldali pártszövetség polgármesterjelöltje hétfői sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott:

a fideszes polgármester sem bízik a saját maguk által kreált oktatási rendszerben, ezért menekítik ki sorjában ő és elvtársai a gyerekeiket az állami iskolákból.

Papp László az „ügy” kapcsán a hivatalában fogadta a Cívishír újságíróját, ahol ismét elmondta, amit korábban közleményben megfogalmazott: a gyerekei oktatását magánügynek tekinti. Fontosnak találta azonban elmondani, hogy a debreceni közoktatásban vetett hite és bizalma nemhogy megrendült az évek során, hanem a nagyobbik gyereke, Gergő fia tanulmányi eredményei – két felsőfokú nyelvvizsga, nemzetközi nyelvvizsga, két OKTV-döntős részvétel és a végig kitűnő középiskolai osztályzatok – révén tovább erősödött, és nem csak polgármesterként, hanem apaként is nagyon elégedett a debreceni oktatás színvonalával. Gergő ma állami egyetemre jár, nem külföldön, hanem Magyarországon - jegyezte meg.

Varga Zoltán öt éve vár arra, hogy belém tudjon rúgni, és megteszi ezt most a hétéves gyerekemet sem kímélve. Nálam van egy mérce a politikában, amit sosem léptem át. Sohasem illettem negatívan vagy bántottam az ellenzéki képviselőtársaim családját. Nem része ez az én politikai kultúrámnak

mondta a város első embere, aki Varga Zoltán azon felvetésére, hogy a fideszes városvezetés lezüllesztette a közoktatást a városban, úgy reagált: olyan nagyszabású felújítási programot indítottak el Debrecenben, hogy nagyon sok iskolában sokkal jobb körülmények között tanulhatnak a diákok, mint korábban. Példaként említette a Hatvani, a Benedek, a Lilla téri általános iskolák felújítását, illetve az Ady gimnáziumot, a Beregszászit vagy a Zenedét, amelyhez „korábban huszonöt éve nem nyúlt senki". A polgármester kiemelte, hogy külön óvoda- illetve bölcsődefelújítási programja is van a városnak, illetve

olyan multinacionális cégek kötöttek szerződést debreceni oktatási intézményekkel, mint a Continental vagy a BMW.

Egy lezüllesztett oktatási rendszerrel kötnek megállapodást ezek cégek, lehet egy város rossz oktatási rendszerrel versenyképes a munkahelyteremtő beruházások terén? - tette fel a kérdést a polgármester.

Papp László továbbá kiemelte, hogy ő kezdeményezésére hoztak létre több ösztöndíjat, példaként említette a Cívis Talentum programot, amely a kiemelkedő tehetségű debreceni diákoknak havi ötvenezer forint juttatást biztosít. Nem évi, hanem havi! – emelte ki. A Békéssy Béla-ösztöndíj révén a város hírnevét itthon és külföldön öregbítő fiatal sportolók kapnak több mint százezer forintot havonta – tette hozzá a városvezető, aki szerint ezen logika mentén hozzák majd létre a nemzetközi iskola ösztöndíjprogramját is, amely a tehetséges és szorgalmas, ám anyagilag kevésbé tehetős szülők gyerekeinek szól majd.

Arra a kérdésre, hogy mégis miért a tandíjas iskolába íratta a kislányát, Papp László úgy válaszolt, ahogyan rendületlenül hisz a debreceni közoktatás sikerében, úgy hisz a nemzetközi iskoláéban is, hiszen másképp nem támogatta volna teljes mellszélességgel annak létrehozását.

A nemzetközi iskola nem elvett, hanem hozzátett a debreceni oktatási rendszerhez, a város számára egy versenyképességi mérce, hogy legyen ilyen oktatási intézmény is

- szögezte le a polgármester, aki szerint financiális szempontból is jól jár a város, hiszen az iskola megépítése a debrecenieknek semmibe sem került, ráadásul az intézmény üzemeltetője évi mintegy 130 millió forint bérleti díjat fizet majd az önkormányzatnak, ha eléri a teljes kapacitást.

A későbbiekben az iskola által kifizetett teljes bérleti díjat az ösztöndíjprogramra lehet fordítani, ha a közgyűlés így dönt

– így a város első embere, aki érdeklődésünkre nem kívánta megnevezni, hogy milyen más önkormányzati vagy állami tisztségviselők íratták gyereküket a nemzetközi iskolába, mondván, hogy magánügynek tekinti, kinek a gyereke hol és mit tanul, és sajnálatosnak nevezte, hogy

pont egy iskolaépítésből kreálnak kisstílű botrányt egyes politikai ellenfelek csak azért, mert éppen kampány van.

A polgármester végül kitért arra is, hogy az anyagi helyzetéből sosem csinált titkot, ugyanazzal a most már közel 9 éves BMW-vel jár és ugyanabban a házban lakik, mint polgármestersége előtt, ráadásul a vagyonbevallásaiban mindenről számot is ad.

Amit a debreceni nemzetközi iskoláról tudni kell!

A nemzetközi iskola a Modern Városok Program debreceni „csomagjának” egyik elemeként valósult meg 3,8 milliárd forintból. A tavaly nyári alapkőletétel után egy évvel, augusztus 30-án a szigorúan ellenőrzött oktatási-nevelési sztenderdeket magában foglaló nemzetközi program, az International Baccalaureate szerint működő tanintézmény átadása is megtörtént. Az iskola Debrecen-Pallagon épült fel, s nemcsak rendhagyó megjelenéséről, a magyar oktatástól lényegesen eltérő szemléletéről, illetve a cívisváros gazdasági stratégiájában játszott szerepéről esett sok szó, hanem az évi több milliós tandíjakról is elhíresült. Ez utóbbiban egyébként a világon semmi meglepő nincs, hiszen a magániskolák éves tandíja mindenütt milliós tétel.

Az iskola kapcsán legutóbb az augusztus 22-i önkormányzati közgyűlésen vitatkoztak egy jót a képviselők.

Akkor a fő témát a városi ösztöndíjprogram részletei jelentették. Végül arról fogadtak el határozatot egyhangúan, hogy a 2020/2021-es tanévtől a legtehetségesebb helyi gyerekek egy többkörös kiválasztási procedúra után ingyenesen vehessenek részt az intézmény valamelyik oktatási programjában (az iskola a következő évek során óvodától érettségéig felépíti a rendszert). 

Papp László akkor ellenzéki hozzászólásokat követően arról is beszélt, hogy az

„iskola iránt érdeklődő szülőket nem korrekt oligarcházni, burzsujozni, főleg nem gyerekek személyén keresztül”.

Kérdésre kijelentette, se a közgyűlés, se a polgármesteri kabinet, se a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. tagjaitól nem kérdezett az iskolaválasztás e vonatkozásáról. „Ez a kérdés akkor vetődhet fel, ha valaki a közgyűlés vagy az önkormányzathoz tartozó valamely szervezet tagjaként pályázna ösztöndíjra” – tette hozzá az ülésen.  

BeA-RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.