Hirdetés

Hirdetés

Megnyílt Debrecen különleges iskolája – FOTÓK

Cívishír

2019.08.30. 15:05

Megnyílt Debrecen különleges iskolája – FOTÓK
Papp László, Kósa Lajos és Gulyás Gergely miniszter (Fotó: Cívishír/Fogarasi Renáta)

Papp László: Nem elzárt elitiskolát kívántunk létrehozni.

Hirdetés

Hirdetés

Ünnepélyesen megnyitotta a Debreceni Nemzetközi Iskola első tanévét augusztus 30-án Öreg János igazgató. Mint a sajtónyilvános rendezvényen kijelentette, Debrecen alkotó és értékteremtő erejét jelzi az iskolaalapítás. – Ebben az intézményben a kérdés lesz majd a középpontban, a pedagógusok feladata az lesz, hogy megtanítsák a gyerekeket kérdezni és válaszokat keresni – mondta. Az iskolaalapítás folyamatára utalva arról is beszélt, hogy a kérdések gyakran nem válaszokhoz, hanem újabb kérdésekhez vezetnek, főként egy ilyen úttörő kezdeményezésnél.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő büszkeségének adott hangot, mondván, folytatják a Debreceni Református Kollégium 1538-as alapításával kezdődött hagyományt. Emlékeztetett, ez az ország első olyan iskolája, amely teljesen végigviszi a nemzetközi érettségit nyújtó IB-programot.

Papp László, Debrecen polgármestere kiemelte: 56 gyermek kezdi meg tanulmányait, a cél – felmenő rendszerben – az 500 fős tanulói létszám elérése. – Nem külvilágtól elzárt elitiskolát kívántunk létrehozni, hanem egy olyan intézményt, amely megosztja az eredményeit más iskolákkal – mutatott rá. Meggyőződése szerint az új oktatási intézmény „a Debreceni Református Kollégiumhoz hasonló jelentőségű lesz a város és a régió szempontjából”.

Szokatlan a magyar szemnek, de ilyen egy osztályterem a pallagi iskolában

– 2015-ben a város oktatási rendszerének egészét érintő, 12 milliárd forintos fejlesztési programot indítottunk, amit a kormány tovább több tízmilliárd forinttal egészített ki a szakképzés és a felsőoktatás feltételeinek tovább javításának szándékával. Mondhatjuk, hogy ezek révén Debrecen a következő évtized közepére a közép-európai régió egyik legfontosabb oktatási központja lesz – közölte.

Emlékeztetett, Debrecen önkormányzata ösztöndíjjal támogatja a rátermett, de kevésbé tehetős családok gyermekeit a beiskoláztatás érdekében.

Kényelmes tanári bőr fotelekkel, mosogatógéppel

– Sokan kételkedtek e beruházás sikerében, akik nem ismerik Debrecent, azok számára nem volt teljesen kézenkfekvő, van-e létjogosultsága az ország keleti részén egy ilyen kezdeményezésnek. Ma Debrecen gazdaságfejleszési programja sikeres, amiben kiemelt szerep jut ennek az intézménynek. A nemzetközi iskola már a megépítése előtt hatással volt az elért eredményeinkre – utalt arra, hogy a befektetők döntéseit Debrecen számára pozitívan befolyásolta ez a nem mindenhol elérhető oktatási lehetőség.

Hiszem azt – hangsúlyozta –, hogy ez az iskola biztosítani tudja a fiatalok számára az oktatás Magyarországon elérhető lehető legmagasabb színvonalát.

Az épület méhkaptárszerű elrendezést mutat, a terek tágasak, a parkosítás egy része még hátravan

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelen volt a 2018. augusztusi alapkőletételi ünnepségen is. Mint mondta, a „változás szembeszökő és lenyűgöző, az elkészült épület a nemzetközi iskola méltó otthona lehet. Kevés hely van ma Magyarországon, ahol egy ilyen nagyságú beruházás egy év alatt jelentős költségnövekedés nélkül megvalósult volna.

A miniszter a magyar gazdaság eredményeit ecsetelve kijelentette, a kormány számára jó partner mindenki, aki kölcsönös tisztelet és közös érdekek mentén dolgozik, köt üzletet Magyarországgal. – Lehet és kell nagyokat álmodni, az álmokért keményen, következetesen és okosan dolgozni. Debrecen példamutatóan építi ki az infrastruktúráit, a város döntéseiben nemcsak a jelen, a következő évek, hanem az előttünk álló évtizedeket játszanak szerepet – hangzott el.

Tanévnyitó: Gyerekek, menjetek nyugodtan odébb!

Nem volt viszont nyerő húzás, hogy az ünnepélyes tanévnyitót a kora délutáni órákban a perzselő napon rendezték meg egy nyitott, emeleti téren, ahol egyetlen négyzetcentiméternyi árnyék sem hűsíthette a vendégeket. Gulyás Gergely ironikusan meg is jegyezte, a sportolási lehetőségekkel jól ellátott iskolában a tanévnyitón való részvétel az első erőszintfelmérő. Mivel napernyők sem voltak kéznél, illetve a kő is ontotta a hőséget, a gyerekeknek engedélyezték, hogy a kezdés után néhány perccel már behúzódjanak valamelyik árnyékos helyre. A felnőttek egy része is követte őket. A szervezők legalább palackozott hideg vízzel igyekeztek enyhíteni a forró placcon üldögélők kínját.
Debreceni alpolgármesterek, Komolay Szabolcs, Széles Diána, Barcsa Lajos a „napozóteraszon”

RaL

Galéria

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.