Hirdetés

Blama: elszivárogtak az állítólagos befektetők Balmazújvárosból

civishir.hu

2019.07.17. 13:14

Blama: elszivárogtak az állítólagos befektetők Balmazújvárosból
Hegedűs Péter szerint egy szerdai levélben közölték, hogy nem kívánnak Balmazújvárosban pénz befektetni (Fotó: Cívishír)

Ezt a polgármester jelentette be szerdán. Reménytelennek tűnik a focicsapat jövője.

Hirdetés

Hirdetés

A július 17-i,  azaz mai rendkívüli testületi ülésen derült ki, hogy a megmentőként feltüntetett debreceni befektetőjelöltek visszaléptek. Az már korábban világossá vált, hogy a homályos hátterű társaság nem tudta átutalni az általuk előzetesen ígért mintegy 200 millió forintot, ami az NB II-es profi labdarúgó-csapatot üzemeltető Balmazújváros Sport Kft. tőkepótlására szolgált volna. Ez is csak azután derült ki, hogy a testület fideszes tagjai az ülés napirendjére vetették az ügyet.

Miután Hegedűs Péter polgármester előzetesen kiosztotta a visszalépésről a városházának küldött levelet, a testület hatályon kívül helyezte június 9-i döntését, ennek megfelelően újra Lajos Ferenc a társaság ügyvezetője.

A polgármester eltűnt, mint szamár a ködben

A Cívishír már július 12-én hiába hívta többször Hegedűs Pétert és hagytunk a számára üzenetet (előtte egy nappal még megígérte, hogy tájékoztat a fejleményekről). Július 15-én sem történt másként, nem értük el azóta sem.

Hegedűs egyébként annak ellenére sem hívott össze rendkívüli testületi ülést, hogy már július 12-én illett volna minimum tájékoztatnia az önkormányzati képviselőket és a várost a fejleményekről. Ez azért jelenthető ki egészen nyugodtan, mert július 9-én éppen ő volt az, aki a befektető képviselőjével a kamerák előtt jelentette be: a helyben teljesen ismeretlen, offshore-hátterű cég vállalja a futballklub sajáttőke-pótlását, cserébe Borsy László legalább 48 órára megkapja a Balmazújváros Sport Kft. ügyvezetői székét. A „legalább” itt azt jelenti, hogy ha a pénzátutalás július 11-ig teljesült volna, úgy Borsy megbízatása 5 évre szól. Mivel azonban egy árva forint sem érkezett, a férfi szerződése semmissé vált 48 óra után.

Már a kezdet is talányosnak tűnt

Maga a július 9-i bejelentés is kérdéseket vetett fel. Hiszen a zárt ülésen született megállapodás során egyetlen szó sem esett arról, hogy a DMCT az ügyvezetői pozíción túl mit kér a 196 millió forintért. Márpedig nehezen képzelhető el, hogy egy üzletember ilyen összegnél ne ragaszkodott volna például tulajdonszerzéshez a klubot üzemeltető cégben, egyéb biztosítékokról, garanciákról nem is szólva. Szintén meglepő volt hallani, hogy bár a DMCT tulajdonosként nem jelent meg a fociklubot üzemeltető cégnél, szinte minden személyi kérdést azonnal magához vonhatott volna a szakmai igazgatótól az edző kinevezésig. Bár a polgármester akkor jelezte, hogy a pénz átutalása után további tárgyalások következtek volna, azért egy futballklub működtetése összetettebb kérdés annál, minthogy egy önkormányzat feltétlen jóhiszeműséggel kezeljen egy ismeretlen partnert.

Ami azt illeti, a polgármesternek ha bízott is abban, hogy Borsyék nem ejtik át, jól jött a kft. élén zajlott ügyvezetőváltás: a DMCT emberének kinevezése érdekében ugyanis a képviselők július 9-én leváltották a korábbi főnököt, Lajos Ferencet. Vele minden volt Hegedűs Péter kapcsolata, csak jó nem, hiszen Lajos Ferenc a helyi országgyűlési képviselő, Tiba István (Fidesz–KDNP) „harcostársa”, aki látványosan nem óhajtott együttműködni a polgármesterrel. Tiba és Hegedűs szembenállását külön nem kell bemutatni: a kormánypárt helyi „erős emberének” presztízsét komolyan megtépázta Hegedűs tavaly nyári választási győzelme.

Úgy tűnik az egésznek a kárát a jobb sorsra érdemes balmazújvárosi foci és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra szenvedheti meg...

labdarúgásBalmazújvárosKoroknai ImreHegedűs Péter

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.