Hirdetés

Hirdetés

Kínai nincs, pénz állítólag lesz! Balmazújvároson a csodára vár mindenki

civishir.hu

2019.07.09. 19:09

Kínai nincs, pénz állítólag lesz! Balmazújvároson a csodára vár mindenki
Vajon milyen foci sül ki ebből? (Fotó: Cívishír)

A hortobágyi kisvárosba megérkezett a megmentő? Előjöttek a homályból a főszereplők, ígérik, rendezik a klub anyagi gondjait.

Hirdetés

Hirdetés

Ahogy arról a Cívishír is beszámolt, néhány napja szárnyra kelt a hír: megérkezett a „Messiás” Balmazújvárosba. Noha, az ehhez hasonló híreket minimum fenntartással kezeljük, magunk is reménykedni kezdtünk, hogy a jelenleginél sokkal jobb sorsa érdemesebb újvárosi klubnál történhet valami „csoda” .

Kínai befektetőkről beszéltek a jól értesültek, ám kevés utánajárást követően rögtön kiderült: közelebbről érkezhetnek a lehetséges megmentők: a „kínai figura” a Real Team-kupa főszervezője, Debreceni Péterhez köthető kör.

Behódoltak a debreceni kínaiaknak...

Többkörös, a nyilvánosságot kizáró testületi üléseket követően a városatyák a július 9-i zárt ülésén felmentették tisztségéből az önkormányzati tulajdonú Balmazújváros Sport Kft. ügyvezetőjét, Lajos Ferencet és július 10-i hatállyal 5 évre kinevezték Borsy Lászlót. Ez Hegedűs Péter polgármester testületi ülést követő tájékoztatójából derül ki.

Közlése szerint Borsy annak a Marshall-szigetekre bejegyzett DMCT (Digital Media Central Technologies) nevű befektetői társaságnak a képviselője, amely kötelezettséget vállalt a mintegy 200 millió forintos tőkehiánnyal küzdő kft. „megmentésére”, vagyis a teljes tőkepótlásra. Mint arról már írtunk, a másodosztályban szereplő balmazújvárosi futballklubot üzemeltető kft. július 26-ig kapott határidőt a Magyar Labdarúgó Szövetségtől 196 millió forintos tőkehiánya pótlására, különben elveszíti az NB II-es indulás jogát. Hegedűs arról számolt be hogy, hogy az önkormányzati képviselő-testülete elfogadta Borsyék ajánlatát, mely szerint 48 órán belül átutalják a város számlájára a pénzt, majd az a Balmazújváros Sport Kft-hoz kerül. Ily módon biztosítva a labdarúgók versenyeztetését. Ha ez mégsem történik meg, úgy Borsy László – egyébként külön díjazás nélküli – ügyvezetői megbízatása 2019. július 12-én lejár. A polgármester hozzátette, a partner átláthatósági nyilatkozatot bocsátott a képviselő-testület rendelkezésére.

A videón a polgármester és Borsy arról beszélnek, hogy szakmai igazgatónak a válogatott debreceni Tisza Tibor érkezik az újvárosi klubhoz a szintén cívisvárosi Jeremiás Gergővel, míg a kapusedző, Balogh János maradhatna. Jelenleg 25 labdarúgó végzi a felkészülést, fele-fele arányban „régiek”, illetve új, egyelőre csak szóban elköteleződött játékosok. Az edző személye szintén hamarosan tisztázódhat.

A DVSC a minta

Borsy László a Cívishír érdeklődésére azt mondta, hosszú távú elképzeléseik vannak a helyi labdarúgás újbóli felvirágoztatására, amihez az anyagi lehetőségek is megvannak. Hangsúlyozta: az ő és a Debreceni Péter nevével fémjelzett DMCT 48 órán belül banki garanciát mutat fel a futballklub mintegy 200 millió forintos hiányának átvállalására, további konkrét összegekről azonban akkor tájékoztat, amikor lezárul a csapatot üzemeltető gazdasági társaság átvilágítása egy független könyvvizsgáló cég által (ugyanakkor a polgármester utóbb úgy nyilatkozott, a pénzt utalja át a befektető: nem mindegy – a szerk.)

Annyit elárult az új klubfőnök, hogy a terveik szerint a DVSC-modellt fogják követni, azaz klub 75 százaléka magánkézbe kerül, 25 százaléknyi tulajdonrész pedig az önkormányzaté marad. Közlése szerint ő a gazdasági ügyekért felel majd.

Az állítólagos kínai szerepvállalásról Borsy László úgy nyilatkozott, hogy neki valóban van üzleti kapcsolata a sajtóban emlegetett kínai traktorgyárral, az azonban dezinformációként kelt szárnyra, hogy a kínaiak lennének a befektetők.

Ezzel arra utalt, hogy a Bors néhány napja megkereste a szóban forgó kínai vállalat magyarországi értékesítését állítólag végző céget, ahol semmit sem tudtak a „futballbefektetésről”. A cikket több hírportál is átvette, ami nem tett jót az elmúlt egy évben folyamatos pénzhiánnyal küszködő klub amúgy is megtépázott hírnevének.

Tegyük hozzá, a mintegy 200 millió forintos hiánypótlás csak az első lépés a csapatépítés rögös útján. Még egy másodosztályú klub üzemeltetése is többszáz millió forintos befektetést igényel, ennél merészebb álmok szövögetése pedig csakis milliárd forintokban mérhető.

Ön szerint a DMCT új pályára állítja a balmazújvárosi focit?

Én hiszek nekik, 3 éven belül elveri az Újváros a Lokit az NB1-ben.

0%

Szerintem rendezik a klub financiális helyzetét, de meglepődnék, ha teremne még babér a Balmazújvárosnak az NB I-ben.

0%

Erősen tartok attól, hogy jégre viszik az önkormányzatot.

0%

Az ég szerelmére, hagyjatok már békén a magyar focival! Ne is lássam a városban!

0%

 

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.