Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több mint 400 milliós tőkeemelésre szorul a reptér-üzemeltető

| 2019. 05. 27. | 17:32:00
A veszteséges működésben nincs meglepetés, ez egy darabig még így is lesz.
Több mint 400 milliós tőkeemelésre szorul a reptér-üzemeltető
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

426 millió forintos tőkeinjekciót adhat Debrecen önkormányzata a repülőteret üzemeltető, tavaly óta a város többségi tulajdonában lévő cégnek Papp László előterjesztése alapján. A polgármester által benyújtott határozati javaslatról május 30-i ülésén dönt a közgyűlés.

A Debrecen International Airport Kft-ben tavaly szeptemberben vált többségi tulajdonossá a város (az önkormányzat és az általa tulajdonolt Debreceni Vagyonkezelő Zrt. összesen 74,98 százalék üzletrésszel bír). Korábban sem volt titok, hogy a cég a magas működési költségek miatt veszteséges, mert bár a forgalom évről évre növekszik, az abból származó bevételek egyelőre messze nem fedezik a kiadásokat. Korábban elhangzott, az üzemeltetés körülbelül egymillió utasnál lehet nullszaldós, ami a debreceni városvezetés szerint a 2020-as évek közepére realizálható (az idei évre 600-700 ezer utast várnak). Addig azonban bele kell nyúlni a kasszába, mint Vajda János ügyvezető is írja a 2018-as üzleti jelentésben, a veszteséget tulajdonosi kölcsönből, pótbefizetésekből, állami támogatásból tervezik finanszírozni.

[Beillesztett cikk: Százmilliós mínuszokat is a nyakába vesz az üzemeltető céggel Debrecen]

A város, mint azt már sokszor hallhattuk az elmúlt években, a gazdaságpolitikai célok eszközeként tekint a repülőtérre és elkötelezett a fejlesztése iránt. Az önkormányzat éppen azért vásárolt üzletrészt a korábbi többségi tulajdonos Xangától (Herdon István üzletembertől, akit a gazdagok toplistáiról, de a Cívishírről is ismerhet az olvasó), mert a már említett egymilliós utasforgalom eléréséhez milliárdos állami, önkormányzati befektetések szükségesek (leszállást segítő navigációs rendszerek, kifutópályák, utasterminálok stb.).

Az viszont nem megy – indokolta a tranzakciót akkor Papp László –, hogy egy többségi magántulajdonban lévő cégbe öntsenek bele ennyi közpénzt.

[Beillesztett cikk: Új főnök a debreceni repülőtér üzemeltetésében]

Megduplázódott a 2017-es mínusz

A repülőteret üzemeltető Debrecen International Airport Kft. 2017-ben 212 millió forintos mínuszt szenvedett, tavaly pedig 428 millió forintos veszteséggel zárta az 1,25 milliárdos mérlegfőösszeggű évet. Ebben a személyi és az anyag jellegű ráfordítások jelentős növekedése játszott főszerepet – tartalmazza az előterjesztés (két évvel ezelőtt az átlagos statisztikai állományi létszám 69, egy évvel később 98 fő volt). A múlt évi 856 millió forintos árbevétel mintegy 51 százalékát a bolti értékesítés hozta (e tekintetben a másik két legjelentősebb szegmens a légiforgalom és a földi kiszolgálás volt). A társaság tőkéje viszont az említett okokból rendezésre szorul.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.