Hirdetés

Hirdetés

A telefonunkat is tölthetjük az új debreceni buszokon

civishir.hu

2019.05.23. 12:14

A telefonunkat is tölthetjük az új debreceni buszokon
Az egyik Mercedes el is vitte a jelentkezőket egy próbakörre (Fotók: Ratalics László, Cívishír)

Júniustól csuklós Mercedesek is csatasorba állnak.

Hirdetés

Hirdetés

Öt Mercedes-Benz Conecto G csuklós busz kapcsolódik be júniustól a debreceni tömegközlekedésbe – hangzott el a járművek május 23-i átadóján. 

– Idén tíz éve, hogy szoros, konzorciumi együttműködésben dolgozunk a DKV Zrt-vel, vagyis közszolgálatási szerződés keretében üzemeltetjük a megyeszékhely közösségi autóbuszos közlekedését. Ez az időszak bebizonyította, hogy összefogással, a megrendelő és a szolgáltató együttműködésével egy város közösségi közlekedésése megújítható és hatékonyan működtethető. Az 1 kilométerre vetített fajlagos költségek terén ugyanis a debreceni az egyik leghatékonyabb közlekedési modell ma Magyarországon – mondta köszöntőjében az ITK Holding Zrt vezérigazgatója. Kossa György hangsúlyozta, sikerült a korábbi elavult és magas üzemeltetési költséggel működtethető járműparkot egy csapásra lecserélni, ezzel is hozzájárulva az itt élők életminőségének javításához. Ennek folytatásaként adjuk át az öt, Debrecenben készre szerelt Mercedest – tette hozzá –, amelyekben a helyi dolgozók általi jelentős hozzáadott érték is megjelenik. 

Arról is beszélt, hogy e járművek mindenben megfelelnek a Mercedes buszokon megszokott biztonsági követelményeknek, műszaki kialakításuk tartalmazza a megszokott járműbiztonsági és menetstabilizációs asszisztenseket, a biztonságot szolgáló, a teljes utasteret megfigyelő kamerarendszert. Az utasok számára USB-töltők is rendelkezésre állnak.
Papp László köszöntője, a háttérben (balról) Nagy Attila és Kossa György

Az ITK Holding hamarosan több ezer négyzetméteren bővíti a már meglévő kapacitásait a Határ úti ipari parkban a megrendelések maradéktalan teljesítése érdekében. Kossa Györgytől megtudhattuk azt is, hogy már érkeznek Debrecenbe az alvázak a Mercedes Reform sorozatgyártásához Spanyolországból, így ez a munka is megkezdődik.

Nagy Attila, a DKV Zrt. vezérigazgatója kiemelte, a nagyközönség leghamarabb a közelgő Debrecen Drive-on ismerheti meg a Mercedeseket testközelből. A járműveket június 1-től minden olyan viszonylaton használják majd, ahol csuklós busz közlekednek. Különösen fontos, hogy enyhítsék a reggeli csúcsidő zsúfoltságát, illetve kiszolgálják a közelmúltban felépült gyárakkal megjelenő igényeket.

Papp László, Debrecen polgármestere közölte: hosszú évek csökkenő tendenciája után, 2018-ban nőtt az utasszám a DKV járatain, ami remélhetően trendfordulót jelez, a kapacitások szűkítése helyett azok bővítésére lesz szükség. Annál is inkább, mivel a déli és az északnyugati ipari park összesen 700 hektáros területén mintegy 10 ezren dolgoznak majd, ami a tömegközlekedés szervezése során is kiemelt figyelmet igényel (egyébként a Krones idén összel, a Continental jövőre indítja a termelést). 

– A Volvo buszok idén 10 évesek lesznek, 2021-ben pedig lejár a jelenlegi autóbuszos közszolgáltatási szerződés. Ennek a pályáztatását az idei évben el kell indítani, s azzal számolunk, hogy két év múlva megújult járműparkot helyezünk üzembe a szolgáltatókkal. Nemcsak a gazdaságban készülünk léptékváltásra, hanem a közösségi közlekedés terén is, de a részletek nyilvánosságra hozása még nem időszerű – mondta. Hozzátette: bár az úthálózat keresztmetszeti bővítése a kisajátítások költsége miatt nagyon drága, a Debrecen jövőjét 2030-ig meghatározó programban ez is fontossá válik (a folyamat a belvárosi egyirányúsításokkal csomóponti átalakításokkal, körforgalmak építésével már elkezdődött). 

Mennyivel kerülnek többe a DKV-nak, azaz végeredményben a városnak az új Mercedesek? Mint megtudtuk, a Volvók összköltsége (sofőrrel, takarítással, üzemanyaggal, mindennel együtt) 570 forint, míg a Mercedeseké 680 forint kilométerenként.

Ratalics László

Galéria

DKVDebrecenITK Holding Zrt.Papp Lászlótömegközlekedésdebreceni vagyonkezelőNagy AttilaKossa György

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.