Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecen polgármestere az Ady-ügyről

| 2018. 08. 10. | 19:15:00
Papp László: „Lehet ebből politikai őrületet csinálni, aminek a gyerekek isszák meg a levét. Mi nem akarunk!” Cívishír-interjú
Debrecen polgármestere az Ady-ügyről
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecen polgármesteréhez a BMW-beruházás miatt mentünk, de az Ady Endre Gimnázium vezetőváltása körüli visszásságokról is kérdeztük augusztus 10-én a hivatalában. Papp László egyetért Türk László kinevezésével, mint mondta, Rózsavölgyi öt évre pályázott, de már csak 2 évig lett volna igazgató, utána nyugdíjba akar menni. Szerinte a fenntartó jó döntést hozott.

Cívishír: Fontos Debrecen városának az Ady-gimnázium?
Papp László: Rendkívüli mértékben. A művészeti képzésen, a drámatagozaton keresztül egyedi karakterrel bír, s nagyon sok tehetséges művész került ki ebből a szellemi műhelyből, közösségből.

Cívishír: Debrecen polgármesterének akarata mennyire számít a Debreceni Tankerületi Központ döntéseinél?
Papp László: Nem szólok bele a munkájukba, a vezetőjük nem beosztottam, tőlem teljesen függetlenül tevékenykedik. Ugyanakkor a debreceni polgármester véleményének van súlya. 

Cívishír: A tankerület a diákok érdekeire hivatkozik az igazgatóváltásban, miközben a diákönkormányzat, a szülői munkaközösség és a nevelőtestület Rózsavölgyi Gábor mellett áll. Ki a fontosabb: a tankerület képviselte hatalom vagy maguk az érintettek?
Papp László: Minden szereplő fontos. Nyilvánvalóan volt tudomásom az Ady igazgatói pozíciójának pályáztatási folyamatáról. Arról is, hogy mindkét jelölt bemutatkozott a diákoknak, a szülői munkaközösségnek, a pedagógusi karnak, az alkalmazotti közösségnek. Úgy látom, most mindenki megőrült attól, hogy ez „politikai üggyé” kezd válni. Viszont van egy szempont, amiről eddig nem esett szó. Rózsavölgyi igazgató úr 2 év múlva nyugdíjba megy. Ha a fenntartó az iskola jövőjét és folyamatos fejlődését tartja szem előtt, és amennyiben van alkalmas pályázó, az a helyes döntés, hogy azt választják, aki ki tudja tölteni az 5 évet és nem azt, aki 2 év múlva nyugdíjba megy és kezdődhet elölről a pályáztatás. Szerintem ebből a szempontból is jó döntés született. Nem beszélve Türk László habitusáról, a pedagógusi pálya iránti elkötelezettségéről (jelenleg is igazgató-helyettesként dolgozik, igaz, általános iskolában). Biztos vagyok abban, hogy garantálni tudja az Ady egyre színvonalasabb működését. 

Hallottam a Pallás György augusztus 10-i sajtótájékoztatóján elhangzottakat. A szocialisták tényleg ennyire gyengék? Éppen vele kellett elmondatniuk, hogy Türk László vonja vissza a pályázatát?! Hiszen Pallás György debreceni önkormányzati képviselő volt… politikus, az MSZP képviselője. Amikor még az önkormányzatok voltak az iskolák fenntartói, kétszer választotta intézményvezetővé a fideszes többségű városi közgyűlés. Azzal nem volt semmi baj? Baloldali politikus lehet intézményvezető, a Fidesz-frakció tagja nem? Mert akkor olyan bélyeg kerül rá, ami alkalmatlanná teszi mindenre? S Juhászné Lévai Katalin viszi a zászlót az Ady megmentése érdekében? Térjen már észhez mindenki, könyörgöm! Debrecen maximális felelősséggel viseltet oktatási intézményei iránt, Türk László vezetéséből semmilyen hátrány nem fog származni. Néhány hónappal ezelőtt Várhalmi Ilonával éppen ebben az irodában beszélgetünk arról, milyen fejlesztési elképzelései vannak a drámatagozat kapcsán. Azt mondtam, a város részéről minden támogatást biztosítunk. Kicsit sportszerűtlennek érzem, amikor Rózsavölgyi igazgató úr arra hivatkozik, hogy a diákok azért nem tudtak részt venni tanórákon, mert éppen városi rendezvényeken léptek fel. 

Cívishír: Nem dolgom Rózsavölgyi Gábort védeni, de most azt válaszolná, ő sem hozta volna fel ezt, ha nem szúrja hátba a tankerület az elmaradt magyarórák miatt. Lévén, akkor készültek fel a diákok a különböző fellépésekre.
Papp László: Mindenkinek rendkívül nagy a felelőssége. Lehet ebből politikai őrületet csinálni, aminek a gyerekek isszák meg a levét. Mi nem akarunk! Rózsavölgyi Gábor nem kérte a tovább foglalkoztatását, még 2 évig szeretett volna igazgató maradni. 

Cívishír: Miért nem utalt erre az augusztus 9-i sajtóközleményében a Debreceni Tankerületi Központ vezetője, Pappné Gyula Katalin?
Papp László: Nem tudom, nem beszéltem vele. Nehogy bárki azt gondolja, hogy én innen át szoktam telefonálni a tankerülethez, hogy tessék ezt vagy azt csinálni. Ha a város érdekében van valamilyen ügy, természetesen jelzem. Egy biztos: szerintem a közoktatásért felelős emberi erőforrás miniszter minden körülményt figyelembe véve megfelelő döntést hozott. S nézzék meg, a politikai baloldal ostobaságokat kezd el csinálni ahelyett, hogy a felek –konszenzusra törekedve - leülnének az új igazgatóval. 

[Beillesztett cikk: Döbbenten áll a debreceni tankerület vezetője a botrány előtt]

Cívishír: Azért helyi politikusként nem csodálkozhat azon, hogy felhörrenés van, ha egy kormánypárti képviselőből középiskolai tapasztalat nélkül egy fontos gimnázium igazgatója lesz az iskolai közösség akarata ellenére. Persze hogy politikai ügyként kezdik látni! Már miért lennének meggyőződve arról, hogy nincs benne hatalmi szál?
Papp László: Mondjon példát az elmúlt tíz évből arra, hogy iskolaigazgatók „zendültek” a közgyűlésben! Ott volt Pallás György (MSZP), vagy most Szabó Gyula (Fidesz–KDNP). Tapasztalja azt Debrecenben bárki, hogy a Fidesz vagy a városvezetés politikát csinál az iskolákban?

Cívishír: Hát, most feldobták a labdát.
Papp László: Találunk önkormányzati képviselőt, aki közoktatási intézményt vezet. De attól még nem csinál politikát az iskolában, mert mindegyik, aki ilyen szerepben van, elsősorban a pedagógusi pálya iránt elhivatott. Türk László esetében ezt a legmesszemenőbben tudom állítani. Olyan ember, aki minden tekintetben alkalmas az Ady irányítására. 

Cívishír: Én pedig újságíróként kérdéseket teszek fel és tudomásul veszem a különféle véleményeket. Szerintem természetes, hogy ezt a kérdést is sokszínűen látjuk, több különböző nézőpontból. De azon a helyi Fidesznek nem szabad meglepődnie, hogy nagyon könnyű politikai ügynek látni a történteket.
Papp László: Persze. Mi az iskola normális működésében vagyunk érdekeltek.

Cívishír: Méltányosnak tartja, hogy Rózsavölgyi nem maradhat teljes óraszámban az Adyban? Számomra ennek bosszú íze van.
Papp László: Hadd ne véleményezzem a tankerület döntését, ezt úgy értem, hogy egy tőlem független, másik szervezet esetében ez nem lenne szerencsés. Szerintem jó döntés született.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Putyin kiütéses győzelmet aratott; az EU kétségbe vonja a választás tisztaságát
Putyin kiütéses győzelmet aratott; az EU kétségbe vonja a választás tisztaságát
Az előzetes eredmények szerint a szavazatok több mint 87 százalékát kapta
Az Petőfi-film nézettségi rekordot döntött a nyitóhétvégén
Az Petőfi-film nézettségi rekordot döntött a nyitóhétvégén
Csak a Dűne 2 előzte meg az első hétvége jegyértékesítése alapján.
Gazdaság
Biharkeresztes Nagyvárad egyik ékkövévé válhat
A nagyvárosi lét szerves részévé szeretne válni a kisváros.
Közel 90 millióból bővítik a hajdúdorogi piacot
Nyírábrányi cég végzi a munkát.
A honatya eljött Budapestről Hajdúszoboszlóra megdöbbenni a vendégmunkásokon
A debreceni gyárépítéseken dolgozók miatt aggódik.
Jól teszi, ha átnézi a NAV által készített szja-tervezetet!
Május 21-ig lehet módosítani, kiegészíteni.
Költségvetés: így csábítják a fürdőbe a helyieket Berettyóújfaluban
Átlépte az egymilliárdot a város iparűzésiadó-bevétele.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
Az elmúlt néhány évtized robbanásszerű fejlődést hozott.
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés