Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hajdú-Biharban emelkedett a regisztrált bűncselekmények száma

| 2023. 03. 09. | 11:22:00
Több volt a vagyon elleni és a gazdálkodás rendjét sértő eset.
Hajdú-Biharban emelkedett a regisztrált bűncselekmények száma
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség és a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség  március 8-án értékelte a 2022. évi tevékenységet.

Pocsai Edit főügyész beszámolójában elsőként utalt arra, hogy a vármegyében az elmúlt év során a regisztrált bűncselekmények számában 5,4 százalékos emelkedés volt tapasztalható, amely alacsonyabb az országos, 8,9 százalékos átlagnál. Az emelkedés okai közül kihangsúlyozta azt, hogy a Covid-19 világjárvány fokozatosan visszahúzódott, ez megteremtette annak lehetőségét, hogy a társadalom minden szegmensében az élet a járvány előtti módon folytatódjon.

A 2022-es év elején kirobbant orosz-ukrán katonai konfliktus következtében generálódott jelentős mértékű infláció miatt még inkább elnehezült az emberek megélhetése és ez maga után vonta a vagyon elleni és a gazdálkodás rendjét sértő bűncselekmények számának felfutását.

Ezt követően részletezte az ügyészi intézkedések számának és eredményességének alakulását. Az ügyészi tevékenység kapcsán kimutatható ügyszámnövekedés mellett kiemelte, hogy a 2018-ban hatályba lépett új büntetőeljárási törvény bírósági eljárást gyorsító jogintézményeinek az alkalmazása került előtérbe az elmúlt évben is. A vádemelések jelentős többségét, 72 százalékát tették ki azok a vádiratok, amelyeknél a bíróság iratok alapján hozhatott döntést. Vármegyénk - ahogy a korábbi években - 2022-ben is kiemelt figyelmet fordított a vádlottak beismerő vallomása mellett alkalmazható úgynevezett mértékes indítványok megtételére.

Hangsúlyozta továbbá, hogy Hajdú-Bihar váderedményessége szinte megegyezik az előző évivel, és az rendkívül jónak mondható.

A közjogi szakág tevékenységének értékelése kapcsán rámutatott arra, hogy az elmúlt években bekövetkezett jogszabályváltozások folytán a szakági feladatok részben módosultak, egyes területek pedig hangsúlyosabbá váltak, és ennek eredményeként 2022-ben 9,4 százalékos ügyérkezés-növekedés volt. Az ügyészi intézkedések száma kapcsán hangsúlyozta, hogy abban is 15 százalékos emelkedés volt kimutatható és az intézkedéstípusok belső aránya jelentősen megváltozott. A felhívások száma lényegesen megemelkedett, míg a jelzések és a felelősségrevonás kezdeményezések közel a felére estek vissza. A magánjogi intézkedések körében a bíróság előtti fellépést megelőző, úgynevezett perelhárító jellegű felhívások, civil felszólítások kerültek előtérbe a keresetekkel és a nem peres eljárás-kezdeményezésekkel szemben – olvasható a főügyészség közlésében.

A büntetés-végrehajtási szakterületen 2022-ben az ügyérkezésben kisebb mérvű visszaesés volt tapasztalható, valamint csökkent az ügyészi intézkedések száma is, amely jórészt arra vezethető vissza, hogy a büntetés-végrehajtási bírók eljárásaik során előtérbe helyezték az iratvizsgálat alapján történt döntéshozatalt. Hangsúlyozta továbbá, hogy a vármegyében, Berettyóújfaluban létesített és működő Büntetés-végrehajtás Egészségügyi Központja rendszeres törvényességi ellenőrzése jelentősen növelte a szakterületi ügyészek munkáját.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kósa Lajos tuskónak nevezte Magyar Pétert
Kósa Lajos tuskónak nevezte Magyar Pétert
A debreceni politikus szerint anyák napján nem illik politikai nagyrendezvényt tartani.
Hirdetés
Hirdetés
Felborult egy autó a szováti úton
Felborult egy autó a szováti úton
A debreceni tűzoltókat riasztották.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A családok fogyasztását jelentősen befolyásolja az üzemanyagár
Literenként 76 forinttal drágább a gázolaj most, mint tavaly.
Református bölcsőde épül Józsán – letették az alapkövet
A beruházás várhatóan 2025 júniusára fejeződik be.
Varga Mihály: nem az adók miatt drága az üzemanyag
Táblázatot tett közzé a pénzügyminiszter.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.