Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kiléphetnek a szorításból az új lakások 

| 2022. 10. 04. | 11:01:00
Annak ellenére, hogy Hajdú-Bihar megyében 503 lakás építésére adtak engedélyt az év első felében.
Kiléphetnek a szorításból az új lakások 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bár az infláció megugrása, a rezsiváltozások, valamint a korábbinál kedvezőtlenebb gazdasági helyzet az új lakások piacára is negatív hatást gyakorol, várhatóan további 6 évre meghosszabbítják a kedvezményes
lakásépítési áfát. Ez pedig lökést adhat a lakásépítéseknek. 

A lakásépítési kedv felemásan alakult az elmúlt években: az idei év első félévében országszerte több mint 17 715 engedélyt adtak ki, ami éves szinten 16 százalékos növekedésnek felel meg, ugyanakkor a járvány előtti, a 2019 első felében látott 18 ezer feletti szinttől valamivel elmarad. 

Hajdú-Bihar megyében az első félévben 503 lakás építésére adtak ki engedélyt, ami 54 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól, a három évvel ezelőttihez képest pedig 43 százalékos csökkenést jelent.  Az ingatlan.com adatai szerint Hajdú-Bihar megyében az eladásra kínált új lakások átlagos négyzetméterára szeptemberben 978 ezer forint volt, az új házaké pedig 775 ezer forintnál járt.

Viszonylag kedvezőtlen helyzetben érkezett egy igen jó hír az új lakások piacára. Az infláció megugrása, a rezsiváltozások, a korábbi évekhez képest gyengébb gazdasági kilátások az új lakások piacára is negatív hatást gyakoroltak. A következő években azonban lendületet kaphatnak az építkezések, a kedvezményes áfa határidejét várhatóan 2028-ig kitolják – áll az ingatlan.com legújabb elemzésében.

Ebből kiderül az is, hogy Hajdú-Bihar megyében hogyan alakult a lakásépítési kedv és mennyibe kerülnek az eladásra kínált új lakások és házak a megyeszékhelyen és a nagyobb kínálattal rendelkező megyei településeken. 

Hogyan alakul a lakásépítési kedv?

– A kedvezményes lakásépítési áfa 2028-ig történő meghosszabbítására az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) tett javaslatot, amit a Pénzügyminisztérium is támogat. Ha valóban jogszabály lesz a tervből, országosan fokozódhat a lakásépítési kedv. Ez pedig rá is fér a piacra, 2020-ban elsősorban a járványhatás miatt kevesebb mint 23 ezer, 2021-ben pedig közel 30 ezer lakásépítési engedélyt adtak ki, szemben a 2017 és 2019 közötti időszakkal, amikor 35-38 ezer lakóingatlanra kértek engedélyt – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Az idei év első félében 17 715 lakásépítési engedély kapott zöld utat, 16 százalékkal több mint tavaly, de 3 százalékkal kevesebb a járvány előtti szinthez, 2019 első feléhez képest. A szakember kiemelte, hogy az 5 százalékos lakásáfa 2028 végéig történő meghosszabbítása minden eddiginél tartósabb időszakot jelentene. A szakember szerint azért is fontos a határidő kitolása, mert így a lakásépítési szektorban kiépült kapacitások, mind a munkaerőt, mind az eszközöket tekintve fenntarthatóak maradnak. 

Fotó: ingatlan.com

Mi történt a megyében?

Az elemzés szerint Hajdú-Bihar megyében az idei első félévben 503 lakásépítési engedély született, ez az egy évvel korábbihoz képest 54 százalékos csökkenést jelent, 2019 azonos időszakával összevetve pedig 43 százalékos visszaesésnek felel meg. Balogh László azt mondta, a lakásépítési engedélyek számánál figyelembe kell venni, hogy nem mindegyikből lesz tényleges lakás, de az új lakások piacán várható kínálatot jól mutatja. Az ingatlan.com adatai szerint jelenleg 297 darab eladó új lakóingatlan hirdetése közül válogathatnak a vevők a megyében. 

A jövőben várható tendenciák mellett az ingatlan.com elemzéséből kiderül az is, hogy jelenleg milyen árak jellemzik a megye új lakóingatlanait. Az eladásra kínált új lakások átlagos négyzetméterára szeptemberben 978 ezer forint volt, az új házaké pedig 775 ezer forintnál járt. A megyeszékhelyen pedig az eladásra kínált házak átlagos négyzetméterára 798 forintot tett ki, az új építésű lakásoknál ugyanez az érték 1,1 millió forint volt. A megye legnagyobb kínálattal rendelkező településein – Hajdúszoboszlón, Hajdúböszörményben és Tégláson – az új lakások és házak átlagos négyzetméterára 565-818 ezer forint volt szeptemberben.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
A debreceni játékvezető is ott lesz a párizsi olimpián
A debreceni játékvezető is ott lesz a párizsi olimpián
Utoljára 24 éve volt magyar bírópáros az ötkarikás játékok kézilabda-tornáján.
Hirdetés
Hirdetés
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.