Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bank nélkül marad több hajdú-bihari település

| 2022. 09. 01. | 11:00:00
Még a pénzkiadó automatát is leszereli a pénzintézet működtetője.
Bank nélkül marad több hajdú-bihari település
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Takarékbankfiók-bezárási hullám söpör végig a megyén ezekben a hetekben. Legalábbis erre lehet következtetni a kistelepülések polgármestereinek a Cívishírhez eljutott panaszaiból. A takarékszövetkezeteket több évtizeddel ezelőtt egy-egy közösség, település lakói alapították; építették bankfióképületet, hogy a pénzügyeiket helyben tudják intézni. Szűcs Viktor, Berekböszörmény első embere a jelenlegi legnagyobb, falujában a legtöbb ember életét hátrányosan befolyásoló eseménynek nevezte a takarékbankfiók akkor még csak tervezett, mára viszont valósággá vált bezárását. Elöljáróban elmondta, hogy fél évszázada működik, ráadásul eredményesen a Takarékszövetkezet fiókintézménye Berekböszörményben, ahol a lakosság és a vállalkozások egy részének pénzügyei mellett három település önkormányzatáét is intézik.

Július végén kaptak tájékoztatást arról, hogy 30 napjuk van a pénzügyek rendezésére, mert augusztus 25-én bezár a takarékfiók, és üzemen kívül helyezik a pénzkiadó automatát.

– Ennyi idő alatt nem lehet átállni egy másik bank szolgáltatására, legalább december 31-ig adtak volna haladékot, hogy ne év közben kelljen pénzintézetet váltani. Az életünket annak megfelelően szerveztük meg, hogy itt van bank és van pénzkiadó automata. Működik Takarékszövetkezet Biharkeresztesen, de oda beutazni, az költség. Aztán a nyugdíjat, sok esetben a támogatásokat is az utalás után az ATM-ből tudják csak felvenni a lakosok. Igaz, a postán is hozzájuthatnának a pénzhez, de az megint plusz költség, amit nem térít meg senki. Tartottunk lakossági fórumot, fordultam kéréssel az országgyűlési képviselőnkhöz, a megyei önkormányzat vezetőjéhez, a Takarékszövetkezethez, segítség azonban nem érkezett – részletezi a problémát Szűcs Viktor, aki elmondta azt is, hogy kérték, hadd működtethesse az ATM-et az önkormányzat.

Ennek éves költsége viszont 3 millió forint. Ennyi pénz pedig erre nincs.

Egy másik, nem éppen kicsi település polgármestere arról számolt be, hogy megjelent az irodájában egy hölgy a Takarékbanktól, akitől csak annyit kérdezett, hogy ugye rossz hírt hozott, mert a tapasztalat az volt, hogy csak akkor jönnek személyesen, ha ilyen ügyről van szó. Nem volt lehetőség ellentmondani a fiókbezárásra, azt tényként közölte a vendég, továbbá azt, hogy 30 napjuk van a helyzethez való alkalmazkodásra. Mindezt semmiféle egyeztetés, tájékoztatás nem előzte meg.

Természetesen települések lakóival beszéltünk a takarékfiókok bezárásáról.

Ők elmondták, a szövetkezeteket az ottani lakosok hozták létre egykor, a fiókok épületeit a tagok pénzéből építtették, és ez az egyetlen pénzintézet helyben, ahol pénzügyeiket intézhetik. A fiókok megszűnésével nem lesz erre lehetőség, nem tudnak pénzt felvenni. Mindez bonyolítja, drágítja ügyeik intézését.

Tiszai Károly, Nagyrábé polgármestere a közösségi oldalán folyamatosan tájékoztatta a lakosságot arról, hogy milyen lépéseket tett a falu takarékbankfiókjának megmentése érdekében. Nagyrábén egyébként már 2020-ban meg akarta szüntetni kirendeltségét a Takarékbank, akkor azonban sikerült megmenteni, igaz, heti két napon volt csak nyitva a fiók. Ezzel a bezárási hullámmal viszont már egyetlen napon sem. Tiszai Károlytól tudjuk, hogy az MKB Bank, a Budapest Bank és a Takarékbank fúziója révén az ország egyik legnagyobb bankját kívánják létrehozni. A tulajdonosi kör általa ismert tagjai rengeteget tesznek a hátrányos helyzetű emberekért, településekért. Éppen ezért értesült megdöbbenéssel a takarékbankfiókok nagyrészének bezárásáról, ami ellehetetleníti az ott élők lehetőségeit. Mindezt részletezte az augusztus 17-én a Magyar Bankholding Zrt.-nek elküldött levélében, és egyben kérte, a társaság vizsgálja meg az egyes települések helyzetét. Hozzáfűzte: mivel a bezárás indoklás és érvek nélkül történik, számára úgy tűnik, a döntéshozók nem mérlegelték a települési konkrét dolgokat. A levélre augusztus végéig válasz nem érkezett, ezért Tiszai Károly az országgyűlési képviselő, az illetékes minisztériumok és a kormánybiztos segítségét kérte a lakosság érdekében. Egy rendkívüli képviselő-testületi ülésen a képviselők felhatalmazták a polgármestert, hogy tárgyaljon a Takarékbankkal, valamint már más bankokkal is a pénzintézeti fiók és a pénzkiadó automata szolgáltatásának ügyében.

Nincsenek konkrét válaszok

Kérdéseinkkel a Magyar Bankholdingot kerestük meg. Arra szerettünk volna választ kapni, hogy Hajdú-Biharban mely településeken zár be a Takarékszövetkezet fiókja, hol marad meg, mi az oka a bezárásnak, és a fiókbezárás lehetett-e az egyetlen mód az esetleges nyereségességi, gazdasági probléma megoldására? Rákérdeztünk még, hogy mi lesz a szövetkezeti tagság által építtetett takarékszövetkezeti ingatlanokkal, az ATM-ek további működtetésének milyen lehetőségét látják a falvakban, továbbá kivel, mikor és milyen eredménnyel egyeztettek a takarékszövetkezeti fiókok bezárásáról.

Ez a válasz érkezett: „A Magyar Bankholding Zrt. tagbankjai – a 2021 márciusában elfogadott stratégiájának megfelelően – hosszú távon is a legnagyobb magyarországi bankfiókhálózatot fogják működtetni. A vállalatcsoport elkötelezett marad a kistelepülésen élők magas színvonalú kiszolgálása iránt, és célja, hogy ügyfelei a lehető legkényelmesebben elérhessék termékeit és szolgáltatásait. Az egyesülési és átalakítási folyamat keretében a Magyar Bankholding tagbankjainak fiókjai is nagymértékben megújulnak. A modernizáció célja egyfelől a változó ügyféligények maradéktalan kiszolgálása, komplexebb pénzügyi helyzetek megoldása, a felkészült fióki ügyintézők tanácsadói szerepvállalásának erősítése. Másrészt fontos törekvés, hogy lokációtól függetlenül ugyanolyan széleskörű és magas minőségű szolgáltatáspaletta legyen elérhető a csoport egyes fiókjaiban. A konkrét döntéseket minden esetben alapos szakmai tervezés és folyamatos konzultáció előzi meg. A változásokkal kapcsolatban minden érintett település önkormányzatával egyeztetünk arról, hogy milyen alternatív kiszolgálást tudunk nyújtani az ügyfeleknek. A tárgyalások során mind az ATM berendezések, mind az ingatlanok is az egyeztetés részét képezik. A lakosságot e-mailben, a honlapon, illetve az érintett bankfiókok bejáratán és az ATM-eken kifüggesztett közleményeken keresztül is értesítjük, melyben leírjuk, hogy bankügyeiket a jövőben hol tudják intézni. Fontos hangsúlyozni, hogy az érintett településeken törekszünk a helyi pénzforgalom biztosítására. A mindennapi bankolásnál – így többek között az átutalások, csekkbefizetések intézésénél, elektronikus fizetésnél – elsősorban fejlett digitális csatornákkal, internetbanki és mobilbanki felületekkel, valamint telefonos ügyfélszolgálattal állnak a Bankholding tagbankjai az ügyfelek rendelkezésére. A fiókhálózat megújítása a bankcsoport hatékonyságának további javulásához, a költségek csökkentéséhez is jelentősen hozzájárul, így hosszú távon, fenntartható módon tudjuk a lehető legjobb szolgáltatásokat biztosítani ügyfeleink számára.”

Ismételten megkérdeztük, hogy hol zárnak be a fiókok, hol maradnak a Takarékszövetkezetek, milyen feltételekkel üzemeltethetők tovább a terminálok, milyen egyeztetések előzték meg a bezárásokat, és mi lesz a fióképületek sorsa – mivel ezekre választ nem kaptunk. Minderre a Magyar Bankholding Kommunikáció egymondatos válasza: „Folyamatban lévő tárgyalásokról van szó, több esetben nincs még végleges döntés, így nem szeretnénk konkrét választ adni ezekre a kérdésekre.”

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Klasszikus rangadót vív a DVSC: jön az Újpest Debrecenbe!
Klasszikus rangadót vív a DVSC: jön az Újpest Debrecenbe!
A Lokinak már nem szabad pontokat hullajtania.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Több fejlesztést is átadtak Magyarhomorogon
A település mintegy 53 millió forintot nyert.
KSH: nőtt a munkanélküliségi ráta
A munkakeresés átlagos időtartama 8,9 hónap volt.
Állásbörze és felnőttképzési expó: több száz munkahelyet kínálnak
Április 26-án zárásig mintegy 30 cég és képzőhely várja a Fórum –1. szintjén az érdeklődőket.
Környezeti szennyezés miatt javasolt óvintézkedést a hajdúnánási polgármester
Aggodalomra okot adó minták a városhoz tartozó Tedejen.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.