Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Használt ingatlan: Bocskaikert lekörözte Hajdúszoboszlót

| 2021. 11. 23. | 10:51:00
Eltérő irány az új és a használt lakások piacán.
Használt ingatlan: Bocskaikert lekörözte Hajdúszoboszlót
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Átalakuláson megy át az országos, ezen belül a Hajdú-Bihar megyei lakáspiac. Változott a lakosságarányos megyei rangsor, az új lakások ára meredek emelkedést mutat országszerte, a használtaknál ugyanakkor csak mérsékelt növekedésről van szó – áll az ingatlan.com legújabb elemzésében, amely ismerteti azt is, hogy mi a helyzet és milyen árak jellemzőek Hajdú-Bihar megyében. 

Csere az országos lista élén

Az egyik lényeges változás a lakosságarányos újlakás-átadásoknál látható. Az első félévben ugyanis tízezer lakosra országosan 10,1 új lakás jutott, ez élénkülést jelent a 2019 első félévére jellemző 6,6 lakáshoz és 2020 első félévében feljegyzett 8,9 lakáshoz képest. 2021 első félévében Budapest 26,3 új lakást tudott felmutatni tízezer lakosra vetítve, ezzel a főváros állt az első helyen. Győr-Moson-Sopron megye volt a második 13,2 lakással, Pest megye pedig 13,1 lakással a harmadik. Érdekesség, hogy 2015-től 2019-ig minden év első felében Győr-Moson-Sopron volt a listavezető.

Az idei év első negyedében Hajdú-Bihar megyében tízezer lakosra vetítve 6,6 új lakás épült, ami elmarad az országos átlagtól. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: – Az eladásra történő lakásépítések költségeiben nincsenek komolyabb különbségek országos szinten, a lakásfejlesztők ezért azokban a térségekben aktívabbak, például Budapesten és Pest megyében, ahol magasabbak a négyzetméterárak és ehhez megfelelő kereslet társul. Ez játszott szerepet a főváros előretörésében.

Az ingatlan.com szakembere azt is elmondta, hogy mivel Debrecen egyetemváros, a diákok és a munkába álló friss diplomások keresletet generálhatnak hosszú távon, a megyeszékhely és az ahhoz tartozó agglomeráció ingatlanpiacán. Ennek eredményeként a megyei ingatlanpiac is élénkülhet, ha a járvány okozta bizonytalanság eltűnik a gazdaságból.

Élénkülés, jókora eltérésekkel

– Az idei év első felében 23 százalékkal nőtt a lakáspiaci forgalom az eddig feldolgozott hivatalos adatok alapján. Ugyanakkor az élénkülést nem kísérte a járvány előtti időszakban látott két számjegyű drágulás a használt lakóingatlanok piacán, esetükben az áremelkedés 3 százalékos volt éves szinten. Az új lakások ára viszont ennél jóval tempósabban, több mint 10 százalékkal nőtt. Balogh László azt mondta: “Az adatokból az látszik, hogy különvált az új és használt lakások piaca. Az előbbieknél látható jelentős drágulásban szerepet kapott az építőanyagok drágulása, valamint a kereslethez mérten viszonylag szűk kínálat. Fontos továbbá, hogy a használt lakásoknál az átlagárak csak mérsékelt emelkedésére volt lehetőség, egyrészt a jelentős kínálat, másrészt a vásárlóerő korlátai miatt.”

Azt is hozzáfűzte: az új lakások piacának alakulásánál figyelembe kell venni, hogy bár sok megyében az eladásra kínált új lakóingatlanokból visszafogott a kínálat, több helyen van azért fejlődés, számos esetben ugyanis saját célra építik az új lakóingatlanokat.

Mennyibe kerülnek a lakóingatlanok a megyében? 

Az ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy október végén a legtöbb megyében a megyeszékhelyen volt komolyabb újlakóingatlan-kínálat. Igaz ez Hajdú-Bihar megyére is. Debrecenben az eladásra váró új lakóingatlanok – sor-, iker- és családi házak, valamint lakások – átlagos négyzetméterára 712 ezer forintot tett ki. A használt debreceni lakóingatlanok ára pedig 531 ezer forintot volt. 

A használt lakóingatlanokat nézve a megye jelentősebb kínálattal rendelkező települései közül 

  • Püspökladányt 148 ezer forintos, 
  • Polgárt 173 ezer forintos, 
  • Hajdúböszörményt 347 ezer forintos, 
  • Mikepércset 378 ezer forintos, 
  • Bocskaikertet 399 ezer forintos átlagos négyzetméterár jellemezte. 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
A Szuverenitásvédelmi Hivatal szerint felmerül a gyanú, hogy megpróbálják a törvényeket kijátszva befolyásolni a magyar választásokat.
Hirdetés
Hirdetés
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A jóslat szerint többször is megtörik a Ferencváros hegemóniája.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Profibarkács.hu –  Az év 365 napjában Megbízható Bolt
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!