Hirdetés

Az agrárbáróknak ne járjon területalapú támogatás!

2019.08.15. 14:30

Az agrárbáróknak ne járjon területalapú támogatás!
(Fotó: illusztráció)

Ezt akarja a Jobbik.

Hirdetés

Hirdetés

A Jobbik azt javasolja, hogy háromszáz hektárosnál nagyobb birtokméret felett Magyarországon ne járjon területalapú támogatás. Ez alól csak az állattartással és a jelentős mértékű vetőmagtermeléssel foglalkozó cégeknek adnának mentességet. Magyar Zoltán, a párt képviselője csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a témában kidolgoztak egy határozati javaslatot, amelyet be is nyújtanak az Országgyűlésnek. A párt ebben arra kéri a kormányt, hogy a szigorítást még az új EU-s költségvetési ciklus büdzséjének lezárása előtt tárgyalja meg és fogadtassa el Brüsszelben.

A Jobbik a polgári törvénykönyvet is megváltoztatná annak érdekében, hogy a nagybirtokosok ne tudják úgy kijátszani a szabályozást, hogy a rokonaikra "szétírják" a földterületeket - közölte. Az ellenzéki politikus emlékeztetett arra, hogy 2018-ban nagyságrendileg 660 milliárd forintnyi agrártámogatást fizettek ki Magyarországon.

A támogatásoknak mintegy nyolcvan százalékát az agrárium szereplőinek tíz százaléka kapta meg

- mondta, hozzátéve, a listán évek óta ugyanazokkal az érdekkörökkel lehet találkozni: Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója áll az élen, Mészáros Lőrinc és érdekeltségei vannak a második helyen, mellettük holland, belga és osztrák cégeket is lehet találni az első tízben.

Magyar Zoltán közölte: a Fidesz 2009-ben ígéretet tett arra, hogy ha megnyeri az országgyűlési választást, akkor egy négyéves ciklus alatt megfordítja a rossz birtokpolitikai arányt, visszaszorítja a nagybirtokokat és a családi gazdálkodásokat támogatja majd. A kormánypárt azonban az elmúlt kilenc évben nem, hogy változást nem ért el ezen a területen, de sok tekintetben még romlottak is a számok, és a jövőben sem várható javulás - fogalmazott.

 

mezőgazdaságJobbik

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.