Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hogyan tovább, DVSC? Vannak ötletek, hogy megnyíljanak a pénzcsapok!

| 2020. 06. 29. | 10:24:00
Legyen közösségi csapat! – így az egyik opció Debrecenben.
Hogyan tovább, DVSC? Vannak ötletek, hogy megnyíljanak a pénzcsapok!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Aludtunk rá kettőt, talán most már van esély higgadt polemizálásra és helyzetértékelésre DVSC-ügyben. Hogy jutottunk idáig mi, debreceniek? Elsőként kaptunk stadiont állami pénzből, és alig hat NB I-es évet töltött benne kedvenc csapatunk, melynek lassú, de biztos leépülése a sors furcsa fintoraként éppen akkor kezdődött, amikor a 2014-ben stadionlázban égtünk. Amikor Andó-Szabó nem adta meg Dombi Tibinek a nyilvánvaló tizenegyest,

és amikor bár bajnok lett a DVSC, a katarzis elmaradt.

A tavalyi bronzérem csak hamis illúziókat keltett, a Loki ugyanis pontszámban jóval közelebb volt a kieső MTK-hoz, mint a bajnok Ferencvároshoz, és összességében a 33. forduló során csak 12 ponttal gyűjtött többet, mint most.

A Lokomotív már akkor is lejtmenetben zakatolt, ami különösen annak tükrében fájó, hogy messze a legtöbb saját nevelésű játékost adta az NB I. mezőnyében. Ez ugyanis szembesít minket a kegyetlen valósággal: a debreceni utánpótlásnevelés a jelenlegi formájában nem tud élvonalbeli játékosokat kinevelni, legalábbis nem eleget. A pallagi akadémia malmai lassan vagy gyengén őrölnek, és nem lehet mentség az, hogy a Barcelonában sem játszik tíz saját nevelésű futballista, mert itt az ellenfél nem a Real Madrid és a Valencia, hanem a Paks, a Kisvárda meg a Kaposvár. A mögöttünk hagyott szezon során világosan kiderült: momentán nem lehet debreceniekből egy NB I-es szintű csapatot kiállítani. Hogy aztán két NB II-es gárda miként jön össze légiósok nélkül, az egyelőre nagy rejtély, de bízzunk a szakembereink felkészültségében, és abban, hogy nem ér utol minket a Balmazújváros-szindróma!

Ez már sokkal több mint presztízsveszteség!

Az NB I-es búcsú legnagyobb vesztese mindenképpen a többségi tulajdonos, aki ha a hetedik bajnoki címnél elegánsan távozik, ma szobra lenne a belvárosban, így azonban bizonyos körökben szitokszó a neve. Ez már sokkal több mint presztízsveszteség!  Elmúlt a világ dicsősége. Valahol érthető, hogy hozzátartozójánál elszakadt a cérna szombaton este, túl sok veszett azzal a kapufával a végén, de inkább az elmúlt 33 fordulóval. A kiesés katasztrófája is elévülhetetlen, nehéz ezt tudomásul venni.

Kétségtelen, hogy a többségi tulajdonos szenvedélyesen, a rajongásig szereti a futballt, a DVSC-t és a játékosokat, még a kétballábas Garbát is őszintén dicsérni tudta egy szezon közbeni sajtótájékoztatón. Sohasem feledjük: merész húzásai korábban sokat értek a Lokinak, bajnoki címek egész sorát és BL-részvételt. A francia nihilben találta meg Rudolfot, majd Bouadlát, akik talán minden idők legjobb DVSC-futballistáivá váltak, de Peugeot-gyári targoncásból kétszeres gólkirályt sem akárki csinál az európai labdarúgásban. Éppen ez az érzéke hagyta cserben az utóbbi években. A legújabb szerzeményeitől sír a labda, és ami már évek óta látszik: vagy nincs elég pénze, vagy nem hajlandó annyit áldozni a Lokira, amennyi manapság szükséges lenne a piros-fehér tábor lelki üdvösségéhez az NB I-ben.

Adjunk még neki időt a trauma feldolgozására, de kíváncsian várjuk, hogy felelősségteljes önvizsgálat benyomását keltve mivel áll ki a piros-fehér tábor színe elé. Ha minket kérdez: húsz év kemény munka és a DVSC-ért tett szolgálatai után megérdemel egy hosszú pihenőt, anyázzanak mást az NB II-ben!

Miért nincs több pénz a Lokira a BMW városában?

A debreceni futballbarátokat régóta foglalkoztató kérdés az, hogy a helyi gazdasági szereplők miért nem támogatják a DVSC-t? A multinacionális vállalatoktól nem is várhatjuk el, hogy a társadalmi szerepvállalás e magas szintjére emelkedjenek, egyszerűen nem az a küldetésük, hogy a profit és az adótrükkök bűvköréből kilépjenek. No de mi van a helyi gazdagokkal, ők miért tartják távol magukat a DVSC-től?

A kérdésre leginkább az a válasz, hogy rossz a jelenlegi Loki-koncepció. Hallottuk már ezt lokálpatrióta milliárdostól és városvezetőtől egyaránt. Magyarán: egy ember birtokolja a DVSC-t, a sajátjaként kezeli, nem enged beleszólást, hiába a 25 százalékos önkormányzati tulajdonrész. A Ferencváros a leggyakoribb példa, amely ismét a nép csapataként tetszeleg, és nem köthető egyetlen emberhez. Az FTC Labdarúgó Zrt. legnagyobb tulajdonosa a FTC sportegyesület, amelyet bár állami pénzzel dagadtra tömnek, azért ténylegesen piaci forrásból is többet kaszál, mint Szima Gábor DVSC-je. Debrecenben is jól jönne a Provident 150 vagy a Telekom 130 milliója évente.

Felmerült, legyen nyilvános részvénytársaság az üzemeltető, és 5 százalékban határozzák meg az egy embernek vagy jogi személynek megengedett legnagyobb tulajdonrészt, továbbá a szurkolók is lehessenek tulajdonosok, ahogy a Fradinál, így is erősítve a közösségi élményt. Állítják, akkor megnyílnának a pénzcsapok Debrecenben. Hisszük, ha látjuk!

A DVSC üzemeltetése mindenesetre változásért kiált. Vagy sokkal több pénzért.

Cs. Bereczki Attila

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kósa Lajos tuskónak nevezte Magyar Pétert
Kósa Lajos tuskónak nevezte Magyar Pétert
A debreceni politikus szerint anyák napján nem illik politikai nagyrendezvényt tartani.
Hirdetés
Hirdetés
Felborult egy autó a szováti úton
Felborult egy autó a szováti úton
A debreceni tűzoltókat riasztották.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A családok fogyasztását jelentősen befolyásolja az üzemanyagár
Literenként 76 forinttal drágább a gázolaj most, mint tavaly.
Református bölcsőde épül Józsán – letették az alapkövet
A beruházás várhatóan 2025 júniusára fejeződik be.
Varga Mihály: nem az adók miatt drága az üzemanyag
Táblázatot tett közzé a pénzügyminiszter.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.