Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ítélet a szoboszlói gyógyfürdőt megkárosító csaló ügyében

| 2022. 09. 12. | 17:01:00
A nőnek többek között 4 és fél millió forintot kell fizetni a volt cégének.
Ítélet a szoboszlói gyógyfürdőt megkárosító csaló ügyében
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Törvényszék mint másodfokú bíróság szeptember 8-i tanácsülésen jogerős határozatot hozott annak a vádlottnak az ügyében, aki csalással több millió forintos kárt okozott a munkaadójának, a hajdúszoboszlói gyógyfürdőnek – olvasható a Debreceni Törvényszék közleményében.

A törvényszék megváltoztatta az elsőfokú bíróság ítéletét, amely szerint a vádlott 2 év 6 hónapos börtönbüntetését 2 évre enyhítette, annak végrehajtását pedig 4 évre felfüggesztette, a közügyektől eltiltást pedig mellőzte.

A bíróság kötelezte a vádlottat arra, hogy a sértettnek fizessen meg több mint 4 és fél millió forintot.

Egyebekben az elsőfokú ítéletet –, amely folytatólagosan, információs rendszer felhasználásával jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás miatt mondta ki bűnösnek a vádlottat – helybenhagyta.

A bíróság szerint a vádlott pénzügyi ügyintézőként dolgozott a hajdúszoboszlói gyógyfürdőben, ahol többek között az volt a feladata, hogy a cégnél működtetett úgynevezett vállalatirányítási rendszerben a szállítói számlákat rögzítse.

A nő emellett azt a feladatot is ellátta, hogy a sértett cég két banknál vezetett bankszámláihoz tartozó elektronikus banki csatornákon keresztül, az egyes beszállítók felé az áruk és szolgáltatások kifizetése érdekében, elektronikus átutalási megbízásokat rögzítsen. A jóváhagyást követően ezeket a bank felé teljesítés végett elküldte.

A vádlott 2019. április 23. és 2020. február 19. között a munkahelyén lévő számítógépet használva összesen 97 alkalommal úgy indított el átutalási megbízást, hogy az átutalni kért összeg a saját nevére szóló bankszámlájára érkezzen meg.

A tranzakciók során a nő megtévesztette a cég pénzügyi igazgatóit is: a fiktív kifizetési kötelezettségekhez tartalmazó tételeket manuálisan megváltoztatta, és akként rögzítette, hogy a kedvezményezett neveként egy fiktív nevet adott meg, míg kedvezményezetti számlaszámként a saját bankszámláját rögzítette. Az átutalandó összeget és az egyéb adatokat a vádlott változatlanul hagyta, így a gazdasági igazgatók által ellenőrzött összesítők végösszege nem változott meg.

A vádlott így több mint 47 és félmillió forint kárt okozott a munkahelyének.

Tettét 2020. február 25-én észlelték, ezután még aznap két részletben összesen 1,4 millió forintot visszautalt a sértett cég részére. A nyomozó hatóság a vádlottól az eljárás során több mint félmillió forint készpénzt, valamint a bankszámlájáról közel 41 millió forintot lefoglalt, és a sértett jogi személy részére kiadott, így az okozott kárból közel 43 millió forint megtérült.

Dr. Kovács Péter büntetőtanácsa korlátozott felülbírálat keretében vizsgálta felül az elsőfokú ítéletet, amelyet az ügyészség elsőfokon tudomásul vett, kizárólag a vádlott és védője fellebbeztek az ítélet enyhítése érdekében.

Az ügyben hangsúlyos, hogy a kár majdnem teljes mértékben megtérült, körülbelül a kárösszeg 10 százaléka az, amely nem. A vádlott önként is teljesített a másodfokú eljárásig bizonyos összegeket, amelyeket okirattal igazolt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.