Olimpiát egész évben!

civishir.hu

2012.08.07. 08:26

Olimpiát egész évben!

Próbáljuk megjegyezni a Gundel Takkerből előtört őrületet (A kapufa velünk van, mert az nem norvég fából van!, Mocsai úgy lő, mint két Isten!), és próbálunk együtt robogni a Gyurta győzelménél bekattant mozdonyvezetővel. HeGergAnd jegyzete

Hirdetés

A magyar csapat csetlik-botlik, a szerbek összeszedettek, tartják a biztos előnyt, menetelnek a negyeddöntő felé. Szünet, folytatás, semmi remény, ekkor elindul Mocsai Tamás. Felugrás, laza csukló, védhetetlen gól. Üvöltés a társaknak, integetés a közönségnek, valami megemelkedett égi tekintet, benne fénylik, hogy ezt még sokszor meg fogja csinálni. És csinálja is, egymás után sokszor, folyamatosan. Viszi, cipeli, rángatja a csetlő-botló csapatot, a csapat pedig lassan-lassan felébred, elindul vele, átveszi a vezetést, és megnyeri a meccset.

Mocsai Lajos könnyes szemmel áll a fia által megmentett meccs végén, mi pedig próbáljuk megjegyezni a Gundel Takkerből előtört őrült kiáltásokat: A kapufa velünk van, mert az nem norvég fából van! (utalás a bírókra), Mocsai úgy lő, mint két Isten!, Nem baj, dobálgassanak szabadot, azt szabad!

A magyar csapat nagyon vezet, az olimpiai ezüstérmes csak szenved, Birosék szórják a gólokat. Aztán Kemény Dénes időt kér az egyik amerikai kiállításnál, és elmondja, mit szeretne. A csapat erre bemutat három-négy villámgyors, durván meglőtt, hajszálpontos, tért ölelő passzt, az utolsót Kis Gergő kapásból bezúzza. A kilencedik gólunk, szép, de az ellenfél már régen padlót fogott (9-3), a parton Kemény Dénes mégis most robban fel örömében. A fontos szituknál évek óta egyarcú mester nagyokat csapva ugrik a levegőbe. A csapat alighanem valami olyat vitt most be, ami teljes feltámadásra utal a kieséses szakasz előtt.

Gyurta Dániel megérkezik a rajtkőhöz. Ezrek tombolnak a lelátón a két brit miatt, milliók csüngenek a képernyőn az egyetlen magyar miatt. Az arcán azonnal ott van a válasz az őrületre, egyetlen milligrammnyi energiát sem ad a környezetének. Nincs esélye semmilyen elterelő, elveszejtő gondolatnak, csak a feladat létezik! Elmondása szerint erre is hosszú évek óta edz, ugyanúgy ahogy a tökéletesen kivitelezett 200 méterre. Első körben számomra itt dől el a verseny, Gyurta arcán a bevonulásnál. Van mit tanulnunk tőle!

Második körben a verseny azokkal dől el, akiket mégis csak magával visz a vízben. A legvégén a semmiből előtörő britet csakis ezzel tudja visszaverni, másképp nem létezik ilyen emberfeletti póthajrá. Ahogy kiszáll a vízből, a televíziónak el is árulja, az édesanyjára gondolt, ez adott erőt az újításhoz a legvégén. Percekkel később pedig a rádiónak mondja el a másik felét, úgy érezte, 15 millió magyart visz magával a vízben, mind a 15 millióé a siker.

Félóra múlva egy mozdonyvezető sms-ét olvassák be a rádióban. Amióta meghallgatta Gyurta győzelmét, folyamatosan nyomja a mozdonykürtöt. Száguld valahol egy vonat az éjszakában folyamatos kürtszóval. Körülbelül így tör be a magyar olimpiai csapat az életünkbe Csernoviczki Éva nyitónapi bronzérme óta szebbnél szebb villanásokkal, óriási mozzanatokkal. Van mit tanulni belőlük!

A csapból is az olimpia folyik, nem tudjuk kikerülni. Hála Istennek! Két hétre eltűnnek a kitalált celebek, valódi emberek, valódi küzdelem, valódi értékek a helyükön. Valahogy ezt a két hetet kellene kiterjeszteni az év többi napjára, bőven volna kiről és miről beszélni ebben az országban és a nagyvilágban.

HeGergAnd

Szóljon hozzá!

Hirdetés