Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Máté János, a Fradit is megjárt hajdúszoboszlói gólzsák máris több lábon áll 

| 2021. 09. 30. | 17:07:00
Debrecenben járta végig a futballiskolát, majd vándoréletbe kezdett, de tavaly hazatért. Interjú!
Máté János, a Fradit is megjárt hajdúszoboszlói gólzsák máris több lábon áll 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Cívishír: Legutóbb mesterhármast lőttél, előtte néhány nappal mesterötöst, az újonc Hajdúszoboszló veretlenül a harmadik helyen áll az NB III. Keleti csoportjában – le a kalappal!
Máté János: Egy csatár teljesítményét az egész csapat meghatározza, hiszen ez egy csapatjáték. Mindenki a saját területén odateszi magát maximálisan, a hajdúszoboszlói klub most olyan stabil alapokon áll, amire lehet építkezni. A városvezetés, a szponzorok biztosítják a hátteret, Marosi György elnök és Markovics Andrea ügyvezető is átlagon felül teljesítenek, míg Csillag László személyében olyan vezetőedzőnk van, aki ismeri a mezőnyt, a legapróbb részletekig feltérképezi a soros ellenfelet, és ennek alapján olyan taktikát állít össze, ami hétről hétre sikerre visz minket. Ambiciózus edző, aki – biztos vagyok benne, hogy – magasabb osztályban is fog edzősködni; remélem, a szoboszlói kispadon. Ha a különböző csapatrészek nem működnének jól, akkor nem jutna el a labda hozzám. Végül, de nem utolsó sorban: az eredményesség annak is tulajdonítható, hogy nagyon jó közösség alakult ki Szoboszlón.

Cívishír: Szép ez a szerénység és a csapatemberi megnyilvánulás, de azért az mégiscsak extrém, ha valaki két meccsen nyolc gólt lő az NB III-ban, ahol nem pocakos, kiöregedett védők szaladgálnak a pályán!
Máté János: Nekem csatárként az a dolgom, hogy eredményes legyek – úgy érzem, az előző csapataimban sem vallottam szégyent a gólszerzést illetően.

Máté János a Cívishír szerkesztőségében

Cívishír: Aki ennyire gólképes az NB III-ban, annak magasabb osztályban lenne a helye!
Máté János: Lett volna lehetőségem magasabb osztályban játszani, de a koronavírus-járvány felülírt mindent a család javára. Volt idő, amikor azért fohászkodtunk, hogy édesapám élve jöjjön ki a kórházból, korábban édesanyám kapott a vírus szövődményei és a trombózisa által tüdőembóliát. Szerencsére túl vagyunk a nehézségeken, mindenki egészséges a családban, de közben a feleségemmel átértékeltük a dolgokat. Két gyerekem van, Milán és Benett, szeretném, ha a nagyszülők életében is jelen lennének, ezért úgy döntöttünk, hogy hazaköltözünk. A Hajdúszoboszló most NB III-as, a közelben magasabb osztályú csapat pedig csak egy van, a DVSC.

Cívishír: Ne nevess! Láttunk NB I-es játékosokat „visszajátszani” az NB III-as kis Lokiban. Nemhogy mesterhármasokat nem lőttek, de még a mezőnyben sem tűntek ki a többiek közül.
Máté János: Lehet, hogy furcsán hangzik, amit mondok, de az NB III-ban sok tekintetben nehezebb játszani, mint az NB I-ben. Egyrészt az NB III-ban nincsenek olyan minőségű pályák, mint az élvonalban, a körülményekkel is meg kell küzdeni. Másrészt az NB III-ban a védők számára nincs akkora rizikó, mint az NB I-ben, hiszen vannak, akik csak mellékállású labdarúgók, tehát nem veszítenek annyit egy piros lappal, mint az NB I-es társaik, legfeljebb pihennek néhány hetet.

Cívishír: Szándékosan rúgnak?
Máté János: Ezt nem állítom, mindenesetre meggyőződésem szerint több okból kifolyólag könnyebb magasabb osztályban játszani.

Cívishír: Ha ilyen szorgosan termeled tovább a gólokat, aligha kerül el egy csábító ajánlat valahonnan!
Máté János: Hajdúszoboszlón hosszabb távra rendezkedtem be, és bár nem lehet tudni, mit hoz a jövő. 31 évesen úgy tervezem, hogy futballcsapatért Hajdú-Bihar megyét már nem hagyom el.

Cívishír: Emlékszel, mikor rúgtál labdába először?
Máté János: Amióta az eszemet tudom, futballozom; még az első rajzom is egy focilabdás pálcikaembert ábrázolt. Ugyanakkor több impulzust kaptam gyerekkoromban, hiszen édesapám a küzdősportok – azon belül is a kyokushin karate – megszállottja volt. Kiegészítő sportágként én is küzdősportokat választottam, évekig birkóztam és bokszoltam, csak azért, hogy jobb legyek a futballban. Szóval több más sportot is kipróbáltam, jut eszembe, gyerekkoromban még sakkoztam is, általános iskolásként megyei versenyt is nyertem. Azért mindig a foci volt az első. Az Olasz Focisuliban kezdtem, aztán végigjártam a ranglétrát a DVSC utánpótlásában. Korosztályombeli, azaz együtt játszottunk Bódi Ádámmal, Bényei Balázzsal vagy Sigér Dáviddal is.

Cívishír: Sigér sem ragadt meg a Lokiban, te sem. Mi volt az oka?
Máté János: Akkoriban más volt a szemlélet, kevésbé nyúltak a saját nevelésű fiatalokhoz, mint most. Éppen erről beszéltük a múltkor Sigivel.

Cívishír: Vélhetően azért, mert a DVSC a Bajnokok Ligájában és Európa Ligában játszott, amikor ti 19-20 évesen voltatok, most pedig a kiesés ellen küzd. Rosszkor születettek?
Máté János: Tény, hogy egy Bajnokok Ligájában játszó csapatnál nem az utánpótlás-játékosok beépítése a legfontosabb. Herczeg András például a legutóbbi vezetőedzősége alkalmával bátran nyúlt a fiatalokhoz, és bronzérmet szerzett azzal a csapattal. Emlékszem, például Varga Kevinnel arról beszéltünk, hova menne kölcsönbe, mondván úgysem kap majd lehetőséget a Lokiban, ha másodosztályban nem tudott alapember lenni Balmazújvároson, végül megkapta a lehetőséget a DVSC első csapatában, és bizonyított. Kevin nagyszerű játékos, az a bronzérmes csapat pedig sokat köszönhet Herczeg Andrásnak.

(Fotó: Aqua-General Hajdúszoboszló SE)

Cívishír: Neked ki adott lehetőséget fiatalon?
Máté János: Mezey György hívására kerültem a Videotonba, komolyan számoltak velem, a felkészülés során gólokat rúgtam. A bajnoki rajt előtt Gyuri bácsi közölte is velem, hogy a brazil Alvesszel együtt kezdő leszek, de két nappal a meccs előtt olyan szerencsétlenül ütköztem, hogy elszakadtak a bokaszalagjaim. Nagyon sokat ki kellett hagynom, felépülésem után a Videoton második csapatában, az NB II-ben gólkirály lettem, ezután már tudtam élvonalban játszani.

Cívishír: Elégedett vagy az eddigi karriereddel?
Máté János: Van nekem önkritikám, tudom, hogy nem tartozom a legtehetségesebb labdarúgók közé, fejben, megfelelő koncentrációval, tudatossággal, akaraterővel és természetesen nagyon sok munkával sikerült kompenzálnom mindent. Engem 14 évesen még utoljára választottak ki, amikor az iskolában fociztunk, de négy év múlva már U19-es Európa-bajnokságon szerepeltem a magyar válogatottal. Nagyon sok tehetséges játékos korán kiég, vagy nem bírja eléggé a mentális terhet, sokan elkallódnak. Én legalább elmondhatom magamról, hogy játszottam az NB I-ben, a Fradiban kezdőként játszottam a „derbin”, pályára léptem a korosztályos válogatottakban. Csodálatos emlékeim vannak az elmúlt évekről.

Cívishír: Aki mesterötöst szerez az NB III-ban, annak minden kétséget kizáróan van valami különleges képessége, erénye. Mi az?
Máté János: Talán a helyzetkihasználás a legnagyobb erősségem, illetve próbálok fejben egy lépéssel mindig a védők előtt lenni. Sokszor javamra válik, hogy a helyzetben nem kell gondolkoznom, melyik lábbal lőjem el a labdát, ami édesapám érdeme, hiszen gyerekkoromban kikötötte, hogy csak a rosszabbik, azaz bal lábammal érhetek labdába egy évig, és ezt betartva abszolút kétlábas lettem. 

Cívishír: Hajdúszoboszlóra mivel tudtak elcsábítani?
Máté János: Egy világos, hosszútávú koncepcióval, és ennek a tudatos építkezésnek szeretnék a részese lenni. Nemcsak a pályán, hanem a pályán kívül is segítem a klubot, a kapcsolataim, a tapasztalatom által, például a játékosok szerződtetésekor. Nyáron is én tárgyaltam a klub nevében több játékossal. Jó közösséget alkotunk, ami egy szezonban legalább 10-12 pontot jelent pluszban.

Cívishír: Akkor te vagy a szoboszlói Tőzsér Dániel?
Máté János: Dani kiemelkedő játékos volt, szép karriert futott be, biztos vagyok benne, hogy jó kezekben van a debreceni labdarúgás, még ha rögös is az út. Maradjunk annyiban, hogy a pályán és a pályán kívül egyaránt segítem a klubot.

(Fotó: Aqua-General Hajdúszoboszló SE)

Cívishír: Valóban jó, dobogóesélyes csapatot sikerült összehozni, de mi van mögötte, amiben az igazi erő rejlik? Hogy néz ki most a szoboszlói utánpótlás?
Máté János: Hajdúszoboszlón hosszú időn keresztül nem kapott elég figyelmet a labdarúgás, most az alapoktól kell kezdeni az építkezést. Nagyon sok energiát fordít arra a klub, hogy megfelelő utánpótlásbázist építsen ki, amely gyűjtőhelye lesz a környékbeli srácoknak is. László Richárd utánpótlásigazgató is sokat tesz azért, hogy ez megvalósuljon. Beszéltük, a tehetséges fiataloknak lehetőséget kellene adni, hogy alkalmanként részt vegyenek a felnőttek edzésén, ezzel is elő tudnánk segíteni a fejlődésüket, plusz motivációt adni nekik. Természetesen mind infrastrukturálisan, mind szakmailag sokat kell fejlődni, tehát bőven van munka. De nem csak futballról van itt szó! A klubvezetésnek az is törekvése, hogy más sportágakban is bevonzza a helyieken túl a környékbeli gyerekeket is. A HSE számtalan szakosztállyal működik, egyre eredményesebben.

Cívishír: Benne van a pakliban, hogy a magasabb osztályért el sem kell igazolnod, hiszen a Hajdúszoboszló feljut az NB II-be?
Máté János: A fociban minden benne van, azért szép játék. Tudjuk azonban, hogy nem mi vagyunk a favoritok, nem is célkitűzés a feljutás, újoncként idén stabil NB III-as csapat kialakítása a cél. Ettől függetlenül, ha majd a bajnokság hajrájában is ott állunk „lőtávon” belül, akkor természetesen mindent megteszünk a feljutásért, mint ahogyan addig is minden meccset meg akarunk nyerni.

Cívishír: Harminc vagy negyven? Hány Máté-góllal számoljunk?
Máté János: Nekem nincs olyan, hogy elég. Minden lőtt gól már a múlt, utána csak a következő foglalkoztat – a lényeg, hogy minél több góllal és gólpasszal segítsek a csapatnak.

Cívishír: Harmincon túl már a civil élet is foglalkoztatni kezdi a futballistát. Edzői ambíciók dolgoznak benned?
Máté János: Gyerekekkel szívesen foglalkoznék, mint ahogyan időnként foglalkozom is, hiszen Sigér Dáviddal közösen van egy egyéni képzésre szakosodott vállalkozásunk. Ugyanakkor van egy fuvarozással foglalkozó cégem, valamint a debreceni ingatlanszektorban érdekelt vállalkozásom, tehát készülök a futball utáni életre is. 

(Fotó: Aqua-General Hajdúszoboszló SE)

Cívishír: A fiaidnak lesz választásuk? Vagy focisták lesznek, és kész!
Máté János: Én nem erőltettem, de most a labda a mindenük. Majd ők eldöntik, hogy később mit akarnak sportolni. Bármit is válasszanak, támogatni fogom őket. Csak azt fogom szorgalmazni, hogy mindenképpen sportoljanak valamit, mert tudom, hogy a sport mennyi mindent ad az embernek, és milyen fontos nevelő hatása van.

Cívishír: Apa, Messi vagy Ronaldo – ki az ikon otthon?
Máté János: Mindig olyan mez kell, amiben én játszom. Most éppen a Hajdúszoboszló SE címeres mezében rohangálnak otthon, természetesen így jönnek meccsre is, és mindig több gólt rúgnak, mint én. A nagyobbik fiam Milán, aki négyéves, mindig megkontráz, ha hármat rúgok, akkor ő hatot, ha én ötöt, akkor ő tízet. 

Cívishír: Apának vajon ki jön be jobban, Messi vagy Ronaldo?
Máté János: Ronaldóban csodálom a csillapíthatatlan győzelmi vágyát, mindent megtanult a labdarúgásból, tökéletes labdarúgóvá vált. Messi pedig egy zseni.

Cívishír: NB-s szinten mennyi időt adsz még magadnak?
Máté János: Amíg bírja a testem, addig egészen biztosan játszani fogok, mert a mai napig annyira élvezem, mint gyerekkoromban. Odafigyelek a szervezetemre, jó visszajelzés, hogy a legutóbbi fotocellás gyorsasági felméréseken is dobogós helyezést értem el. Egy biztos: védő a Megye III-ban sem leszek, addig focizom, amíg elöl lesz szükség rám egy csapatban.

Cs. Bereczki Attila

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.