Hirdetés

Hirdetés

Újabb csalódás: Dzsudzsákék a hazai EB-ről is könnyen lemaradhatnak

Cívishír

2017.10.11. 10:15

Újabb csalódás: Dzsudzsákék a hazai EB-ről is könnyen lemaradhatnak
A magyar válogatottnak nagyon nehéz dolga lesz (Fotó: mti)

Nehéz lesz kijutni a 2020-as EB-re is.

Hirdetés

Hirdetés

Az UEFA az európai vb-selejtezők után felállította a rangsort, ami alapján beosztja a csapatokat a következő küzdelmekbe. Magyarország a 25. helyre csúszott vissza az európai válogatottak rangsorában, ezért a 2018 őszén induló Nemzetek Ligájában a C divízióban szerepel.

A 2018 őszén induló, a barátságos meccseket felváltó Nemzetek Ligájában Európa 55 országának válogatottja négy külön osztályban (A, B, C, D) méri majd össze tudását. Az A-ban a kontinens 12 legerősebb csapata kap helyet, a B-ben a 13-24. pozícióban található csapatok, míg a C (25-39.) és a D (40-55) ligák ennél bővebb létszámmal indulnak. Négyes csoportokban zajlanak a küzdelmek, a csoportelsők pedig külön tornát játszanak. Négy csapat az Eb-kvalifikációt is kivívhatja ebben a sorozatban.

A magyar csapat sorsa nagyon kicsin múlott. Ha például nem kap ki Andorrában, akkor most a 24. helyen rangsorolják, és a törököket megelőzve a B divízióban kapna beosztást, ahonnan lényegesen könnyebb lenne a 2020-as EB-kvalifikáció megszerzése.

A C divízió csapatai (az első négy lesz kiemelt a sorsoláson)

  • ​Magyarország, Románia, Skócia, Szlovénia
  • Szerbia, Görögország, Albánia, Norvégia
  • Montenegró, Izrael, Bulgária, Finnország
  • Észtország, Ciprus, Litvánia

A C divízióban három négyes és egy hármas csoportban küzdenek a csapatok. A mostani formák alapján nehéz olyan négyest összehozni, amelyben a magyar válogatott favorit lenne. A csoportküzdelmeket 2018 őszén játsszák, mert az Eb selejtezői nem 2018 szeptemberében, hanem csak 2019 márciusában kezdődnek. 

A Nemzetek Ligája csoportbeosztását 2018 január 24-én tartja az UEFA.

Az EB-selejtező lebonyolítása a 2016-oshoz hasonló, de csak 20 csapat jut ki a selejtezőből, 4 csapat a Nemzetek Ligájából jut részvételi joghoz. Az 55 csapatot 10 darab csoportba sorsolják (öt darab ötcsapatos és öt darab hatcsapatos, azzal a feltétellel hogy az A liga négyes döntőjébe jutó csapatok ötcsapatos csoportba kerülnek). A csoportok első két helyezettje kijut az Európa-bajnokságra.

Ha a magyarok a harmadik helyen végeznek, mint most, vagy mint a 2016-as EB-selejtező csoportjában, akkor csak a Nemzetek Ligájában szerezhetik meg az EB-kvalifikációt. 

A Nemzetek Ligájának négy divíziójából egy-egy csapat jut ki az Eb-re. Elsősorban a divíziók csoportgyőztesei játszhatnak pótselejtezőt, de ha egy csoportgyőztes már a Eb-selejtezőből kjutott, akkor az adott divízió legjobb helyezettje kap helyet a pótselejtezőben. Ez azt jelenti, hogy mindegyik divízióból legalább egy csapat biztosan kijut az Eb-re. 
Európa-bajnokságválogatott

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.