Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

2025 végéig fizetnek a Hajdú tanyáért

Cívishír | 2024. 09. 18. | 17:21:21
Utána ingyen használhatja a felfuttatott hajdúböszörményi telepet a szakképzési centrum.
2025 végéig fizetnek a Hajdú tanyáért
Az állatok új gazdához kerültek (Fotó: ÉASZC)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ha más formában is, mint ahogy a hajdúböszörményi önkormányzat eltervezte, de rendeződni látszik a Hajdú tanya ügye, miután az Északi Agrárszakképzési Centrum (ÉASZC) szeptember 7-től ténylegesen bérbe vette az ingatlanegyüttest.

A Cívishír márciusban írt arról, hogy az egykori Szöváll telepen az évek során állattartásra, húsfeldolgozásra berendezkedő önkormányzat szabadulna a Hajdú tanyától. A farm kialakítására, fejlesztésére az elmúlt tíz esztendőben többszáz millió forintot költöttek el nagyobb részt állami, kisebb mértékben városi forrásból. Az önkormányzat a 2010-es évek elején a helyi munkanélküliség enyhítésére vágott bele nagyobb léptékű agrárgazdálkodásba. Azonban 2020-ban már komoly gondot okozott a számukra az az egyébként örvendetes fejlemény, hogy a versenyszféra elszívja a közfoglalkoztatásban dolgozók java részét. Ez az oka annak, hogy amikor a hajdúböszörményi mezőgazdasági és élelmiszeripari középiskolát fenntartó szakképzési centrum bérleti ajánlattal kereste meg Hajdúböszörmény városát, a képviselő-testület „nem ugrott el” a lehetőség elől.

Eleinte úgy tűnt, az ÉASZC idén tavasszal – 2024-re vonatkozóan bruttó 10 millió forint éves bérleti díj ellenében – át is veszi a Hajdú tanyát 25 évre. Azt ígérték, hogy vállalják az önkormányzati tulajdonú Hajdúkerületi Hús Nonprofit Kft. alkalmazottjainak foglalkoztatását és megveszik a 70 millió forintra értékelt állatállományt szarvasmarhástól, mangalicástól, galambostól.

A bérleti szerződés aláírása azonban húzódott. A szakképzési centrum visszalépett a „húscég” munkavállalóinak átvételétől, közben az állatállomány megvásárlása jogszabályi akadályokba ütközött. A jószág gondozásának, etetésének költségeit továbbra is a kft. viselte (viszonyításul: az év első négy hónapjában ez 15 millió forinttal növelte a kiadásaikat). A gazdasági társaság más okokra is visszavezethetően tetemes tőkeveszteséget halmozott fel, ezért az önkormányzat júliusban – a város vagyonkezelő cégén keresztül – 119 millió forinttal támogatta meg annak érdekében, hogy a kft. ki tudja egyenlíteni a tartozásait.

Augusztusban a megállapodás-tervezet újra a képviselő-testület elé került, s meg is szavazták azzal, hogy az ÉASZC október 1-től 2025 végéig havi bruttó 845 ezer forint bérleti díjat fizet az önkormányzat számára a Hajdú tanyáért, 2026-tól pedig ingyenesen használhatja azt az épületek karbantartási kötelezettsége mellett.

A szakképzési centrum főként oktatási célokra vette bérbe a Hajdú tanyát (Fotó: ÉASZC)

Az ügy a városházán legutóbb szeptember 5-én jött elő újra, mert a szakképzési centrum még augusztus végén jelezte: már szeptember 7-el megkezdenék a bérlést a havidíj időarányos megfizetésével. Mivel ekkorra az állatállomány adásvétele is megtörtént, a képviselő-testület a Hajdú tanya okozta veszteségek fedezésére korábban nyújtott 119 milliós támogatást csökkentette az értékesítéséből befolyt bő 73 millió forinttal. 

Az állattartó telep üzemeltetése tehát innentől kezdve az ÉASZC dolga. Az épületek továbbra maradtak városi, míg ami alattuk van, az udvarokkal együtt állami tulajdonban.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kiválóan teljesítettek a Debreceni Egyetem sportolói
Kiválóan teljesítettek a Debreceni Egyetem sportolói
A hagyományokat követve, díjakkal is elismerték a sportemberek teljesítményét.
Hirdetés
Hirdetés
„Csipogó-ügy": a kormány szerint  nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot
„Csipogó-ügy": a kormány szerint nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot
Az érintett cégnek nincs magyarországi gyártó- és telephelye - írják.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Életműdíjat kapott Dr. Ábrahám László
Szívügye a jövő mérnökeinek támogatása.
Díjeső a hajdúnánási struccfarmnak
Az ebesi Szender Kert különdíjas.
Értelmetlenül szórják meg idegméreggel Debrecent?
A deltametrint a szúnyogoknak szánják, de szinte az összes repülő rovarban kárt tesznek vele.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Megnyílt a 13. Zamat Fesztivál
Megnyílt a 13. Zamat Fesztivál
4000 négyzetméteres rendezvénysátor várja idén is a gasztronómia szerelmeseit és a bulizni vágyókat az ősz legnagyobb gasztroeseményén a cívisvárosban.
Westernhangulat a Zamat Fesztiválon a Marnevall jóvoltából
Westernhangulat a Zamat Fesztiválon a Marnevall jóvoltából
A gasztronómia és a zene szerelmeseinek idén is felejthetetlen élményt ígér a Debreceni Zamat Fesztivál.
Civis Honoris Causa címet kapott Bogsch Erik
Civis Honoris Causa címet kapott Bogsch Erik
A debreceni biotechnológiai üzem a jövő szempontjából a Richter számára a legfontosabb terület.
Miért szükséges a fugázás?
Miért szükséges a fugázás?
Milyen funkciója van ennek az anyagnak?
Hirdetés