Hirdetés

A migrációellenes pártok taroltak, mire populizmust kiáltanak

2018.03.06. 14:23

A migrációellenes pártok taroltak, mire populizmust kiáltanak
A radikális Öt Csillag Mozgalom első embere, Luigi Di Maio lehet Olaszország új miniszterelnöke (Fotó: epa)

Egy haraggal teli ország adta le a voksát - írják Itáliáról.

Hirdetés

Hirdetés

Az olaszok az ország politikai és migrációs helyzete miatti "haragjukat" fejezték ki azzal, hogy a legtöbb szavazatot az Öt Csillag Mozgalomra és a Liga vezette jobbközépre adták a parlamenti választásokon - írta a keddi olasz sajtó, amelynek információi szerint a kormányalakítási egyeztetés április 2-án kezdődik el.

Az Il Foglio politikai napilap elemzése szerint a "haraggal teli" Olaszország adta a szavazatok több mint egyharmadát a jobbközépre és további majdnem egyharmadát az Öt Csillag Mozgalomra (M5S).

Ez volt a bosszúja Itália elfeledett részeinek", amelyek úgy érezték, hogy a többi párt teljesen magára hagyta őket a szegénységgel, a migrációval és a korrupcióval szemben

- írta az újság hangsúlyozva, hogy ezzel a parlamenti választással a hagyományos jobb- és balközép pártok végleg felmorzsolódtak. Véget ért a kilencvenes évek jobb- és baloldali kétközpontúsága, megszületett a populista kétközpontúság - vélte az Il Foglio.

Stefano Bruno Galli politológus professzor a SkyTg24 hírtelevízióban a balközép kormány téves migrációs politikájával magyarázta az M5S és a Liga előretörését.

Politikai korszakváltásról írt a Corriere della Sera, amely szerint március 4-én véget ért a második olasz köztársaság, ahogyan az első végét 1994-ben Silvio Berlusconi akkori politikai színre lépése jelentette.

A parlamenti választások hivatalos eredményeit kedden jelentik be.

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.