Hirdetés

Gyurcsány Ferenc gyászol

2020.01.31. 14:07

Gyurcsány Ferenc gyászol
Gyurcsány Ferenc a parlamentben (Fotó: mti)

Azt mondja, el kell jönnie a pillanatnak, amikor lezárjuk a gyász időszakát.

Hirdetés

A köztársaság mára halott, nem a dicsőségét ünnepeljük, hanem a halálát gyászoljuk - mondta a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke a köztársaság napján tartott megemlékező beszédében.

Gyurcsány Ferenc, aki pénteken a fővárosi Bibó István szobornál szólalt fel, úgy fogalmazott: a köztársaság teste az alkotmányban, szabályokban, intézményekben, közjogi viszonyokban él, azonban van egy lelke is, amit a polgárai hordoznak.

A köztársaságot egymástól különböző, eltérően gondolkodó, másban hívő és másként élő polgárok alkotják, mert egy olyan színes, eleven közösség, amelyet egymás megértése és a mértékletesség köt össze - jelentette ki. Erősebb az az ország, amelyik elfogadja és védi polgárainak sokfajtaságát, mint az, amelyik bármilyen fajta egyneműséget követel

- jelentette ki Gyurcsány, aki szerint ezekben az években a nemzet önmagában nem alkalmas arra, hogy polgárait biztonságban tudja és szabaddá tegye. Emlékeztetett arra is, hogy idén van az általa nemzettragédiának nevezett trianoni döntés századik évfordulója. Hangsúlyozta, nem hiszi, hogy van olyan magyar, akit személyesen ne érintett volna meg ez a gyász.

Természetes, hogy a nemzet is meggyászolja a saját tragédiáját, de el kell jönnie a pillanatnak, amikor lezárjuk a gyász időszakát és megtanulunk élni az új keretek között

- fogalmazott. Azt javasolta, hogy mindenki vonja le a tragédia tanulságait, próbáljon meg új életre berendezkedni az új keretek között, a múlt helyett pedig inkább tekintsen a jövőbe.

Gyurcsány FerencMagyarország

Szóljon hozzá!

Hirdetés