Hirdetés

Hirdetés

Nem kell a parlamenti mandátum a Fidesz-lista 87. helyezettjének

2019.01.15. 17:16

Nem kell a parlamenti mandátum a Fidesz-lista 87. helyezettjének
(Fotó: illusztráció)

Ilyen is van.

Hirdetés

Hirdetés

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedden úgy döntött, hogy a Hirt Ferenc halála miatt megüresedett országgyűlési képviselői helyet a Fidesz-KDNP közös listájáról Csizi Péter kapja meg, bár ő írásban jelezte, hogy nem veszi át a mandátumot. 

A tavaszi parlamenti választáson a kormánypártok országos listájáról a parlamentbe kerülő Hirt Ferenc tavaly december 6-án hunyt el. 

A jogszabály szerint listás mandátum esetén a jelölőszervezet nevezheti meg, kinek kéri kiadni a megüresedett mandátumot az országos lista jelöltjei közül, ennek hiányában a mandátumot a listán soron következő jelölt szerzi meg. 

Mivel a Fidesz és a KDNP a rendelkezésére álló határidőig nem nevezte meg, kinek kéri a mandátum kiadását, az NVB a listán következő, a 87. helyen szereplő Csizi Péternek (Fidesz) adja ki a mandátumot. 

Csizi Péter a döntés előtt írásban jelezte az NVB-nél, hogy nem kívánja mandátumát átvenni. Ez a nyilatkozat azonban csak akkor lép hatályba, amikor a képviselő a mandátumot megszerzi, azaz az NVB mostani döntése jogerőre emelkedik. 

politikaParlament

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.