Hirdetés

Szabad a fuck you a parlamentben!

2016.11.08. 16:47

Szabad a fuck you a parlamentben!
Szanyi Tibor így csinált a Jobbiknak (Fotó: Index)

Szanyi Tibor pert nyert.

Hirdetés

Hirdetés

Nem vagyoni kártérítés illeti meg Szanyi Tibor európai parlamenti képviselőt a szabad véleménynyilvánítás jogának korlátozása miatt az Emberi Jogok Európai Bíróságának keddi döntése szerint.

A bíróság tájékoztatása szerint abban az esetben, ha a képviselő már kifizette a rá kirótt bírságot, akkor 450 euró (mintegy 140 ezer forint), valamint 2650 euró (mintegy 820 ezer forint) illeti meg a költségek megtérítésére.

Kövér László házelnök javaslatára 2013 márciusának végén Szanyi Tibor (MSZP) akkori országgyűlési képviselőt havi bruttó 394 ezer forintos tiszteletdíjának harmadára, 131,410 forint megfizetésére büntették, amiért egy héttel korábban, interpellációja után középső ujját felfelé tartva beintett a Jobbik-frakciónak.

A szocialista politikus szerint interpellációja közben a jobbikos képviselők rasszista megjegyzéseket tettek, kézmozdulatával erre válaszolt.

Szanyi Tibor azért fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához, mert véleménye szerint az intézkedés megsértette a véleménynyilvánítás szabadságának jogát, valamint azért, mert Kövér László házelnök visszautasította következő napokban tervezett interpellációját azzal az indokkal, hogy kijelentései sértették volna az Országgyűlés tekintélyét, és fegyelmi intézkedésekre is okot adhattak volna.

Az országgyűlési törvény alapján azokat a képviselőket büntethetik meg, akik a Ház tekintélyét vagy valamely személyt, illetve csoportot - nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösséget - kirívóan sértő kifejezést használnak. A büntetés összege nem haladhatja meg a képviselő havi tiszteletdíjának harmadát.

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.