Helyben járó
Campus
Hajdú-Bihar
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Galéria
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Van elég hal karácsonyra, de drágábban juthatunk hozzá

| 2022. 11. 30 | 10:37:00
A Hortobágyi Halgazdaságban már a lehalászás végénél tartanak, és folyamatosan szállítanak az áruházláncoknak.
Van elég hal karácsonyra, de drágábban juthatunk hozzá
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– A nyári aszály a Hortobágyi Halgazdaságot is megviselte, így a múlt évinél mintegy 20-30 százalékkal kevesebb halat tudnak lehalászni, de ennek ellenére karácsonyra sem lesz hiány a kiváló minőségű, ízletes, egészséges hortobágyi halból. Igaz, az ára 30-40 százalékkal a tavalyi fölött várható – összegezte az év végi ünnepek előtti vásárlói kilátásokat Simon Károly, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vezérigazgatója, aki, hogy érzékeltesse, a szeretet ünnepe előtt mekkora a kereslet a hal, az élő hal iránt elmondta, hogy abban a néhány hétben annyi halat adnak el, mint az év többi időszakában összesen. – A sláger idén is a ponty, az eladott mennyiségnek várhatóan 80 százalékát ez a hal teszi majd ki. Karácsonykor elég nagy a ragadozó halak iránti igény is; a csukát, a szürke harcsát és a süllőt is többen keresik. A halaink között van amur és busa is. A lehalászás már szeptemberben elkezdődött, és mintegy 90 százalékát már elvégeztük. Folyamatosan szállítjuk a halat az áruházláncoknak. A saját termelésűek mellett a hazai piacon a ponty után a legkeresettebb afrikai harcsát is. Bár azt, a speciálisan melegvízigényű halat mi nem termeljük, csak vásároljuk és továbbadjuk a hipermarketeknek. A következő évtől jó volna már egy minden tekintetben szokványos év végi ünnepkört megélni, hiszen ez a harmadik esztendőnk, hogy valami bezavar a karácsonyi készülődésbe. 2020-ban és 2021-ben a koronavírus miatt volt kétséges, hogy a családok összegyűlnek-e, készülnek-e vendéglátással a szeretet ünnepén, míg az idén a szomszédban dúló háború következményeit érzik az emberek. Reméljük, eladunk annyi halat, mint tavaly – mondta Simon Károly, aki az év végéhez közeledve egy rövid áttekintést adott a cseppet sem átlagos ez évi gazdálkodásukról. Elmondta, a halgazdaságnak 5 ezer hektár területe van, ebből 2 ezer 800 hektár a tófelület. A saját ivadékkeltetőjükből a csukával kezdődően, majd a ponttyal folytatva tavasz végén és kora nyáron telepítik az ivadékokat a nevelőtavakba. A ragadozó halak a termelőtavakba nem való halak (keszeg, kárász) gyérítése miatt kell.

Az idén az évtizedek óta nem látott aszály nehezítette a munkájukat.

A vízhiány miatt három tavuk szárazon maradt, a többiben is minimális magasságban, 80 centiméteren voltak kénytelenek tartani a vízszintet. Bár kisebb volt a halak élettere, ennek ellenére szépen fejlődtek, tömeges elhullás nem volt, egészségesek maradtak, köszönhetően annak, hogy a szélsőséges csapadékhiány és a néha 40 fokot meghaladó hőség ellenére hűvösebb léghullámok is elérték a Hortobágyot, így a vizek hőmérséklete egész nyáron a kritikusnak mondható 30 Celsius-fok alatt maradt. Az oxigénszint sem ment a halaknak szükséges szint alá.

Hortobágyi Halgazdaság

– Lehalászáskor – folytatta Simon Károly – a tavak vizét leengedjük, a halak az úgynevezett halágyban találnak menedéket, ahonnan hálókkal és emelőszerkezetekkel emeljük ki. A gazdaság éves termelése 1500 tonna, az előállítási költségük, a takarmányuk, az elektronos áram sokat drágult, aminek következtében kénytelenek voltunk a 30-40 százalékos áremelést meglépni.

CH

Kapcsolódó hírek
Volánbusz: a vártnál kisebb a sztrájk támogatottsága
Volánbusz: a vártnál kisebb a sztrájk támogatottsága
A sztrájk második napja után vont mérleget a társaság.
Halálos lakástűz Sápon
Halálos lakástűz Sápon
Egy megolvadt elektromos radiátort találtak a helyszínen.
Balesettel indult a hét Tiszacsegén
Balesettel indult a hét Tiszacsegén
A Csurgó utcába riasztották a tűzoltókat.
Szén-monoxid Hajdúszoboszlón: négytagú család került kórházba
Szén-monoxid Hajdúszoboszlón: négytagú család került kórházba
A Mathiász János utcából érkezett a riasztás.
Kigyulladt egy kazánház Ebesen
Kigyulladt egy kazánház Ebesen
A Tóth Árpád utcában csaptak fel a lángok.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés