Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vacsorával köszöntötték a külföldi hallgatókat Debrecenben

unideb.hu | 2024. 02. 15. | 11:45:24
Kilencvenhárom diák érkezett a tavaszi szemeszterre.
Vacsorával köszöntötték a külföldi hallgatókat Debrecenben
Jó hangulatban telt az este
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Huszonegy országból érkezett kilencvenhárom diákot fogadott a Debreceni Egyetem Nemzetközi Irodája és az intézmény Hallgatói Önkormányzatának Külügyi Bizottsága február 14-én, szerdán. A hagyományos Welcome Dinner keretében a tavaszi szemeszterre érkezett külföldi hallgatók néptáncosok és a Szeredás együttes révén ízelítőt kaphattak a magyar folklórból és közös tánccal zárták a programot.

A Debreceni Egyetemen jelenleg 7300 külföldi hallgató tanul a világ 134 országából. A tavaszi félévben is fogad a DE hallgatókat külföldről, ezúttal huszonegy országból 93 új hallgató folytatja tanulmányait az intézményben. A legtöbben Romániából jöttek, de sokan vannak Spanyolországból, Törökországból és Olaszországból is.

Az Erasmus Nemzetközi Kreditmobilitási Programnak és az ISEP Programnak köszönhetően a hagyományos Erasmus-programországok mellett ebben a félévben Jordániából, Kazahsztánból, Dél-Koreából, az USA-ból, az Egyesült Királyságból és Dél-Afrikából is vannak hallgatók a DE-n. A külföldi diákok közül legtöbben az Általános Orvostudományi Karon, a Gazdaságtudományi Karon, valamint a Bölcsészettudományi Karon tanulnak, de ebben a szemeszterben is minden kar fogad hallgatókat.

Az üdvözlő vacsorán a Debreceni Egyetem Nemzetközi Irodája és a Hallgatói Önkormányzat Külügyi Bizottsága látta vendégül a külföldi fiatalokat, akik megismerhették a magyar kultúrát és a magyaros konyhát is. A nyitóest közös táncházzal zárult az Aula előtt.

Jó hangulatú rendezvényen vettek részt a diákok (Fotó: unideb.hu)

Jánosy Orsolya, a Debreceni Egyetem Nemzetközi Irodájának vezetője kiemelte, hogy a hazai egyetemek közül a debreceni rendelkezik a legnagyobb külföldi hallgatói létszámmal, az intézmény angol nyelvű képzéseinek köszönhetően a most érkezett Erasmus-ösztöndíjasok számára is bőséges az oktatási kínálat.

- A 2023/24-es tanévben Erasmus-részképzésben jelenleg kétszázhúsz külföldi hallgató tanul a Debreceni Egyetemen, de számítunk még a tavasz folyamán több Erasmus Blended Intensive Program megrendezésére a karokon, illetve a Klinikai Központba nyári szakmai gyakorlatra érkező hallgatókra is, így várhatóan a bejövő hallgatói létszám elérheti a háromszázat – közölte Jánosy Orsolya.

A következő tanévtől a DE hallgatói a Pannónia Ösztöndíjprogramban tanulhatnak a világ bármely országában. Az Erasmus-programországokon túl már Japánba, Dél-Koreába, Kínába, Malajziába, az Egyesült Királyságba is küld az intézmény hallgatókat. A hagyományos mobilitási formák mellett rövid tanulmányutakra, nyári egyetemekre, nemzetközi konferenciákon való részvételre és külföldi kutatási programokhoz is kaphatnak támogatást a hallgatók. A 2024/25-ös tanévben megvalósuló hallgatói részképzésre vonatkozó pályázati felhívás március elején jelenik meg.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Megújult bő 400 méteren a forgalmas debreceni út.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nem vagy a helyeden a munkában? Fordulj az álmaid felé!
A Debreceni Szakképzési Centrum bemutatja: Állásbörze és felnőttképzési expó. Április 26-án találj munkát vagy képzést a Fórumban!
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Komádi továbbra is várja a befektetőket, a munkahelyteremtőket
Egy minden igényt kielégítő közösségi térrel is gyarapszik a kisváros.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.