Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ukránokat akart előnyhöz juttatni Debrecenben

| 2022. 11. 29. | 15:41:00
Hivatali vesztegetés: nem megy börtönbe a hadnagy.
Ukránokat akart előnyhöz juttatni Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Törvényszék november 29-én hirdetett ítéletet annak a vádlottnak az ügyében, aki ukrán állampolgárok fiktív munkavállalási céllal benyújtott tartózkodási kérelmeinek pozitív és gyors elbírása érdekében akart megvesztegetni egy osztályvezetőt.

A törvényszék a vádlottat kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt 2 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette, ezen felül kiszabott 600 ezer forint pénzbüntetést. A bíróság a vádlottat előzetes mentesítésben részesítette.

Az ítélet szerint a vádlott a 2010-es évek elején a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat, majd később a Külgazdasági- és Külügyminisztérium főkonzulátusának állományában szolgált Ukrajnában. A férfi 2019-ben került a Nemzeti Adó- és Vámhivatal állományába, mint vám- és pénzügyőr referens. A pénzügyőr hadnagy a korábbi munkaköreiből adódóan széleskörű kapcsolati és információs tőkére tett szert. Ezt fel is használta, mivel a korábbi ismeretségükre tekintettel 2020. október 2-án előzetesen egyeztetett személyes találkozón vett részt az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság Debreceni Regionális Igazgatóság egyik osztályának vezetőjével.

Az egyik Csapó utcai kávézóban találkozott a hadnagy az osztályvezetővel, akit arra akarta rávenni, hogy vezetői beosztásából fakadó jogköreit használja fel és esetlegesen szervezze be a beosztottjait is.

A vádlott azt akarta elérni, hogy a későbbiekben, heti rendszerességgel megjelölt, körülbelül 200 ukrán állampolgár fiktív munkavállalási céllal benyújtott, Magyarországra történő beutazására és tartózkodásra vonatkozó kérelmeit az osztályvezető vegye magához és biztosítsa azok soron kívüli, gördülékeny, lehetőleg pozitív elbírálását. A vádlott a kérése teljesítése esetén minden ukrán állampolgár után 100-200 euró közötti összeg mint jogtalan előny átadását ígérte. A kérése pontosan arra irányult a vádlottnak, hogy a vezető a kérelmezők, mint harmadik országbeli állampolgárok 15 napos határidőn belüli személyes ügyfélfogadási időponthoz jutását segítse elő, hogy a kérelmek az idegenrendészeti hatósághoz érkezettnek minősüljenek, továbbá az ukrán állampolgárok kérelmeinek elutasítása helyett azokat pozitívan bírálja el annak ellenére, hogy a tartózkodási jogosultság megszerzése érdekében, a tartózkodási cél vonatkozásában a kérelmezők az eljáró hatóságot megtévesztették volna.

Az osztályvezető a vádlott által felajánlott jogtalan előny ígéretét nem fogadta el.

A bíró az ítélet indokolása során enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a férfi részbeni beismerő vallomást tett, büntetlen előéletű, tartósan és kiemelkedően végezte a munkáját, valamint a NAV pozitív vezetői jellemzést adott róla. Ugyanakkor súlyosító körülményként értékelte a bíróság a hasonló jellegű korrupciós bűncselekmények elszaporodottságát, továbbá azt, hogy a vádlott bizalmi munkakörben, szakmai felkészültségét és képzettségét kihasználva követett el kezdeményező szereplőként egy olyan bűncselekményt, amit meg kellett volna akadályoznia.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Minden idők legjobb magyar sorozatának ígérkezik a Hunyadi
Minden idők legjobb magyar sorozatának ígérkezik a Hunyadi
Már a jogok nemzetközi értékesítését végzi.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Így terveznek Hajdúböszörményben
Milliárdos kerékpárút-fejlesztések szerepelnek az idei büdzsében.
Elfogadták az azonnali fizetésről szóló rendeletet
Ez egy lehetőség, teljesítése nem automatikus.
A hitelbiztosítéki záradékkal terhelt lakásbiztosítás is újraköthető
Érdemes összehasonlítani a meglévő szerződést az új ajánlatokkal.
Debrecenben is megválik a Teva attól, amibe nemrég 23 millió dollárt fektetett
Egyelőre nem tudni, hogy csoportos létszámleépítésre kell-e számítani. Papp László szerint nem.
Közel 9 milliárdos üzleti terv a hajdúszoboszlói gyógyfürdőnél
A dolgozóik száma idén visszaugrik a járvány előtti szintre.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Veszélyeztetett afrikai nőket támogató kezdeményezést karolt fel a Richter.
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
A Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású díjátadó gálaeseményén díjazták.
Hirdetés
Hirdetés