Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tűzoltóegység állt szolgálatba a Debreceni Egyetemen

unideb.hu | 2024. 06. 14. | 17:45:15
Minden nap egy-egy képzett reptéri tűzoltó lát el szolgálatot.
Tűzoltóegység állt szolgálatba a Debreceni Egyetemen
A huszonnégy fős csapat tagjai a mentőhelikopter műszaki paramétereivel is ismerkedtek (Fotó: unideb.hu)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Alkalomszerű létesítményi tűzoltóság állt szolgálatba a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Nagyerdei Campusán és a Kenézy Gyula Campuson. A negyvenórás tűzoltóképzést elvégző, huszonnégy fős csapat tagjai a mentőhelikopter műszaki paramétereivel ismerkedtek és egy leszállás közben történt vészhelyzet elhárítását szimulálták a Kenézy Gyula Campuson tartott június 14-i, pénteki gyakorlaton.

A Debreceni Egyetem két közforgalom számára nyitva nem álló repülőtér-mentőhelikopter leszálló helyén már korábban is működött a mentőhelikopter legénységének mentésére kiképzett szolgálat. Az elmúlt időszak jogszabályi változásai azonban szigorításokat hoztak: részletesebben meghatározzák a védőfelszerelések összetételét, a beavatkozások módját, illetve azt is, hogy hány főnek kell rendelkezésre állnia egy mentés során, emiatt döntött az egyetem az új egység létrehozásáról.

- A jogszabályváltozások okot adtak arra, hogy átgondoljuk a Debreceni Egyetem két campusán található helikopterleszállópályák működtetését. Arra a döntésre jutottunk az intézmény vezetésével, hogy az UD Human Service Nonprofit Közhasznú Kft. munkatársait készítjük fel a feladatra. A csapat tagjai tűzoltótanfolyamon vettek részt, ennek keretében olyan tudást szerezhettek, amivel képesek lehetnek szakszerűen elvégezni a munkát, valamint az előírásoknak megfelelő felszerelést is vásároltunk. Az eddigieknél sokkal közvetlenebb együttműködésre törekszünk a légimentő szolgálattal, ennek érdekében arra kértük őket, hogy a tűzoltóegységünk képzését egy mentőhelikopteres gyakorlattal erősíthessük. Ennek köszönhetően a mentőcsapat tagjai megismerhették a gép műszaki paramétereit, a személyzet tagjait, így sokkal könnyebben beleélhették magukat egy vészhelyzet elhárításába – nyilatkozta a hirek.unideb.hu-nak Kovács Ferenc, a Debreceni Egyetem biztonsági főigazgatója.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által szervezett negyven órás alap tűzoltóképzésben az UD Human Service Nonprofit Közhasznú Kft. huszonnégy munkatársa vett részt. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ két telephelyén minden nap egy-egy képzett reptéri tűzoltó látja majd el a szolgálatot, valamint két üzembiztonsági járőr segíti a munkájukat.

- A mentőcsapat bármikor képes beavatkozni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy bár ritkán fordulnak elő olyan szélsőséges esetek, amikor a helikopter személyzetének segítségére kell sietni, de szükség esetén a mentőcsapat gyorsan és szakszerűen tud reagálni. Fontos, hogy a megszerzett ismeretek naprakészek kell legyenek, ez volt a mostani gyakorlat célja – mondta el Szabó Lajos, az UD Human Service Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője.

A mentőhelikopterek kizárólag nappal szállítanak sérülteket a Debreceni Egyetem Klinikai Központ campusaira, az alkalomszerű létesítményi tűzoltóság ezzel összhangban a klinikai repterek nyitvatartási idejében látja el a szolgálatot.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Tetőzik a kánikula, de nagy változás nem várható
Tetőzik a kánikula, de nagy változás nem várható
Folytatódik az átlagosnál melegebb idő.
Hirdetés
Hirdetés
Hőség: piros figyelmeztetés Hajdú-Biharra
Hőség: piros figyelmeztetés Hajdú-Biharra
A vármegyében a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Üzemanyagárak: a kiskereskedők helyett a MOL-t és a kormányt fenyegessék!
Egy hónap alatt tízszer emelkedtek az üzemanyagárak – üzent a Mi Hazánk.
Debreceni repülőtér, mi történik veled?
Egyes beruházások nem valósultak meg, azonban az ideérkezett tőke súlya kötelez.
Pályázat fan-coil berendezések szállítására
Az Aquaticum Debrecen Kft. ajánlatkérése.
Ajánlatokat vár az Aquaticum Debrecen Kft.
Fan-coil berendezések beszerelését kellene elvégezni.
Fokozott ellenőrzést tart a NAV Hajdú-Biharban
A dohánylevelek betakarítása adja az apropót.
Hirdetés
Hirdetés