Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tíz év múlva akár meg is duplázódhat Bocskaikert lakosságszáma

| 2023. 10. 25. | 20:58:00
Új lakóövezeteket jelölnek ki, de nem csak alvótelepülésben gondolkodik a faluvezetés, lesz ipari területük is.
Tíz év múlva akár meg is duplázódhat Bocskaikert lakosságszáma
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bocskaikert lakosságszámát tekintve Hajdú-Biharban szó szerint kilőtt. 2011 és 2022 között 25,1 százalékkal növekedett a népessége, így napjainkban már közelíti a négyezret. Ráadásul a településen élők korösszetétele is igencsak kedvező; a 0-14 éves korosztály aránya meghaladja a 20 százalékot, míg a nyugdíjasoké alig több 13 százaléknál. A népességszám gyors emelkedése egyértelműen Debrecen közelségének köszönhető, ugyanis a családi házas övezetben, falusias körülmények között, minden kényelemmel felszerelt lakásokban élni mindössze 10-15 percre a vármegyeszékhely központjától igencsak vonzó alternatíva. A népességszám rohamos növekedése a közeljövőben sem fog csillapodni, már csak ezért sem, mert az agglomerációban – ide tartozik Bocskaikert is – sokkal olcsóbban lehet lakáshoz, építési telekhez jutni, mint Debrecenben, és a bocskaikerti önkormányzat újabb területeket kíván lakóövezetté nyilvánítani. Hol lesznek ezek, és Bocskaikert infrastruktúrája, intézményei miként tudnak lépést tartani a népességszám rohamos emelkedésével? – tettük fel a kérdést Szőllős Sándor polgármesternek.

[Beillesztett cikk: Bár fogy Hajdú-Bihar lakossága, kilátásaink kedvezőek]

Az ivóvíz a legnagyobb kihívás

A faluvezető nem titkolta, az önkormányzatot először egy kicsit felkészületlenül érte a felgyorsult lakosságszám-növekedés. Azt tudták, hogy vonzó hely Bocskaikert és vannak odaköltözők, de a kormányzati és egyéb támogatások – amelyek nagy mértékben elősegítették a lakáshoz jutást – plusz lendületet adtak az ideköltözők számára. Erre úgy tudtak felkészülni, hogy folyamatosan gyűjtötték és gyűjtik az adatokat a várható születések és odaköltözők számáról, majd ezekhez igyekeztek az intézményeik ellátóképességét igazítani.

Ilyen előzmények után építettek például bölcsődét, majd azt rövid idő után bővíteniük is kellett. Ugyanezt tették az óvodával és az iskolával, amelyet négy tanteremmel toldottak meg.

Abban az intézményben pedig az első évfolyamban már nem kettő, hanem három osztályt indítottak szeptemberben. Szőllős Sándor ugyanakkor nem hallgatta el azt sem, hogy az intézmények bővítését csak óvatosan, a lehető legszélesebb körültekintéssel tervezhetik, mert csak olyan nagyságúra, befogadóképességűre bővíthetik, amelyet még fenn tud tartani az önkormányzat. Ugyanígy kell tenni a közműhálózatok esetében, amelyek közül a legnagyobb kihívást a vezetékes ivóvízellátás kapacitásnövekedése jelenti. Ennek érdekében egy vízjogi létesítési engedéllyel ellátott tervdokumentációt szeretnének kidolgozni, és utána Tasó László országgyűlési képviselő segítségével eljutni a szakminisztériumba, ahol már e terv alapján látszik, hogy mennyi pénz kell a megvalósításához.

A mostani, mintegy 4 ezres lakosságszám a polgármester szerint a következő 10 évben elérheti a 6-8 ezret.

Ennek megfelelő kapacitású közműhálózat kiépítését tervezik a szolgáltatások biztonsága érdekében. Így gondolkodnak az új osztású lakóövezetekről, amelyeket Bocskaikerttől északi irányba és a Monostoridűlő felé jelölnek majd ki. Ezeket a területeket előbb azonban még lakhatásra alkalmassá kell tenni, egyrészt a területi átminősítéssel, másrészt az infrastrukturális beruházásokkal. Minderre pénz egyelőre nincs, viszont ahhoz, hogy legyen, terveket kell készíteni, majd Szőllős Sándor Tasó László országgyűlési képviselő segítségével tesz lépéseket a források megszerzésére. Az alapinfrastruktúra, így a víz, a szennyvíz, a gáz, az elektromos hálózat megléte után lehet pályázni a szilárd burkolatú utak építésére. Ezekbe a hazai források mellett európai uniós támogatásokra is számít a polgármester.

A lakosságszám növekedésével Bocskaikertnek az adóbevétele is emelkedik.

Mi több, saját ipari területet is tervez a falu, mégpedig olyat, ahová a BMW-gyár egyik beszállítója települne. Ez további helyiadó-bevételeket jelentene majd a falunak, és nagyobb léptékű beruházásokat is tudnának tervezni. Ez mutatja, hogy Bocskaikert vezetése nem elégszik meg egy klasszikus alvótelepülés státuszával, bár, vallja Szőllős Sándor, ez lesz a domináns. Ezt figyelembe véve engednek csak be gazdasági egységeket Bocskaikertbe, tehát csak olyanok jöhetnek, amelyek nem szennyezik sem a talajt, sem a levegőt, sem a vizet, nem károsítják a környezetet, és nem jelentenek veszélyt az emberek egészségére.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Veszélyessé vált fák: Debrecenben öt helyre is vonultak
Veszélyessé vált fák: Debrecenben öt helyre is vonultak
Tégláson és Püspökladányban is be kellett avatkozni.
Hirdetés
Hirdetés
Ezekben a debreceni utcákban újul meg a közvilágítás két hónapon belül
Ezekben a debreceni utcákban újul meg a közvilágítás két hónapon belül
A Simonyin és Józsán már elkezdődött a kivitelezés.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni önkormányzat: nem vonnak el forrást a gazdaság fejlődését elősegítő projektektől
A város és a kormány együttműködése erős szövetségen alapul – jelentették ki.
Fel kell újítani a Csapó utcai épület tetejét
Pályázatot írt ki a Debreceni Társasházkezelő Kft.
Ki kinek tud keresztbe tenni Nyíradonyban? – FRISSÍTÉS
Polgármesteri végkielégítés, botrányos futópálya, kérdőjeles vagyonkezelés.
Debreceni alapítványok is milliókhoz jutottak az 1 százalékokból
Százmillió felett a három legeredményesebb civil szervezet.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Történelmet és jövőt ír a DKV
Történelmet és jövőt ír a DKV
140 éves jubileumát ünnepli Debrecen közlekedési vállalata.
Aukció Debrecenben: 225 tétel kalapács alatt
Aukció Debrecenben: 225 tétel kalapács alatt
Az árverésen két védett festmény is indul.
MODEM: programkavalkád a születésnapon
MODEM: programkavalkád a születésnapon
Szeptember 26. és 28. között ünnepli 18. születésnapját a debreceni művészeti központ.
Hello, szakma! Hello, lehetőségek!
Hello, szakma! Hello, lehetőségek!
Visszatér a Debreceni Szakképzési Centrum őszi pályaorientációs rendezvénye.
Hirdetés