Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tiszacsegén az óvodás 15 ezret, Bihardancsházán az egyetemista 42 ezer forintot kap

Cívishír | 2024. 08. 19. | 09:14:38
Széles skálán mozog Hajdú-Bihar településein a beiskolázási támogatás.
Tiszacsegén az óvodás 15 ezret, Bihardancsházán az egyetemista 42 ezer forintot kap
Sokba kerül a tanévkezdés (Fotó: Illusztráció/MTI/archív)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ahány település, annyi szokás – idézhetnénk a közismert mondást a témához igazítva, mármint ahhoz, hogy az egyes önkormányzatok mivel, mennyivel tudják segíteni az ott élő családokat az iskolakezdés költségeinek mérséklésében. Igen, ahány település, valóban annyi szokás, hiszen a települések anyagi helyzetüktől függően önmaguk döntenek a támogatások milyenségéről és azok tartalmáról. Ezek alapján rövidre is zárhatnánk a kérdést, mondván, a leggazdagabbaknál a legtöbb, a legszegényebbeknél a legkevesebb jár. A helyzet azonban nem ennyire egyszerű, sőt…!

Szerte a vármegyében 14 önkormányzatnál érdeklődtünk, hogy a tanévkezdéshez kapcsolódóan mivel, mennyivel tudják segíteni az ott élőket. Ebből egyértelműen kirajzolódott, hogy minél kisebb egy település, annál többet tud költeni a beiskolázásra. Ennek oka egyszerű: ezeken a helyeken néhány tucatnyi, de mindenképpen száz fő alatti a támogatandók száma, míg egy vármegyei viszonylatban nagyobb városban több ezer is lehet. És persze az sem mellékes, hogy a támogatás összegének a népességmegtartásra is lehet pozitív hatása. Ugyanakkor, erre több polgármester is felhívta a figyelmünket, a magyar kormány az elmúlt években kialakított támogatási rendszerével hatalmas anyagi terhet vett le a családokról, például az ingyenes tankönyvekkel, és a sokak számára elérhető díjmentes étkezésekkel. Lássuk azonban a hajdú-bihari települések gyakorlatait, mégpedig a támogatásukról megkérdezett településeket alfabetikus sorrendben.

Bárándon az óvodások 5 ezer, az iskolások 10 ezer forint rendkívüli iskolakezdési támogatást kapnak. Az árakat tekintve ez nem nagy összeg, emeltek is rajta, de ez nem került be a módosított költségvetésbe, mert ez rendkívüli juttatás. Jövőre lehet emelni az összeget – tudtuk meg Kovács Miklós polgármestertől.

Bedő 26 év után szeptember 30-án leköszönő első embere, Eszenyi Antal arról tájékoztatta a Cívishírt, hogy a kis bihari faluban igényelni kell az iskolakezdési támogatást, és további elvárás, hogy az általános iskolás gyermeknek a helyi oktatási intézménybe kell járnia, a középiskolásnak pedig bedői lakosnak kell lennie. Így egy diák 10 ezer forint támogatást kaphat.

Berettyóújfaluban az iskolakezdési támogatás igényelhető, de ezt – mondta Muraközi István polgármester – egyre kevesebben kérik, mivel a központi támogatás mind szélesebb lakosságréteget ér el. A város első osztályosai évek óta ajándékcsomagot kapnak, ez régen egy feltöltött tolltartó volt, újabban viszont már tornafelszerelés. A Berettyó kártyával rendelkező óvodás- és iskoláskorú gyermeket nevelő családok igénylés alapján gyermekenként 3 ezer forint értékű utalványt kaphatnak. Ezt a kártya beváltására kijelölt boltokban az óvodás gyermekek szülei élelmiszerre, az iskoláskorúaké pedig tanszerekre használhatják fel.

Bihardancsháza közösségi oldalán tette közzé az önkormányzati képviselő-testület határozatát az iskolakezdési támogatásokról. Eszerint a 0-3 évesek és az óvodások 12 ezer forintot, az általános iskolások 18 ezret, a középiskolások 30 ezret, a felsőfokú tanulmányokat végzők 42 ezer forint iskolakezdési támogatást kapnak. Annyi kikötés azonban van, hogy azt kérelmezni kell.

Biharkeresztes első embere, Dani Béla Péter elöljáróban elmondta, az iparűzési adóból befolyt nagyobb összeg miatt tudnak igénylés után iskolakezdési támogatást adni a városban élő gyerekeknek. Hangsúlyozta azonban, hogy ez a támogatás azelőtt is megvolt, amikor még a kisváros büdzséje nem állt olyan jól, mint mostanság. A támogatást igényelni kell, és annak összegében szerepet kap az, hogy a gyermek Biharkeresztesen jár-e bölcsődébe, óvodába, általános iskolába. A helyi intézményekbe járó gyerekek fejenként 5 ezer forintot, míg a más településekre eljárók kevesebbet, de legalább 2 ezer forintot kapnak. Ez az összeg általános iskolásoknál 10 ezer, de minimum 2 ezer forint. Megtudtuk, az alsó határt a közeljövőben emelni szeretné az önkormányzat. A biharkeresztesi középiskolások 15 ezer, a felsőfokú oktatási intézményben tanulók pedig 20 ezer forintot kaphatnak igénylés után.

Bocskaikert polgármestere, Szőllős Sándor elektronikus levélben válaszolt a Cívishír kérdéseire. Mint írta, falujában az önkormányzat a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők számára nyújt augusztusban egyszeri pénzbeli támogatást. A helyi rendeletük alapján az iskolakezdés kiadásainak enyhítésére az arra rászorulók iskolás gyermekenként 5 ezer forintot kapnak. Ezt 15-20 fő veszi igénybe.

Bojt polgármestere, Bereginé Szegedi Hajnalka elmondta: náluk is igényelni kell a támogatást, de lényegében települése összes gyermeke megkapja. Bojton az önkormányzattól az óvodások 5 ezer, az iskolások 10 ezer, a felsőfokú tanulmányt folytatók 20 ezer forint támogatást kapnak személyenként. A támogatottak száma közelíti a százat.

Fülöp vezetője, Hutóczki Péter polgármester közölte, hogy náluk összesen mintegy 300 gyerek kap iskolakezdési támogatást. Az óvodások 5 ezer, az általános iskolások 10 ezer, a közép- és felsőfokú tanulmányokat végzők 20 ezer forintot kapnak fejenként.

Hajdúhadház polgármestere, Csáfordi Dénes közölte: náluk az iskolakezdéssel kapcsolatban nincs külön támogatás, hiszen arról a magyar kormány gondoskodik, hogy a családoknak ne jelentsen anyagi gondot a tanévkezdés. Ebben a körben a családok szinte mindent ingyen kapnak. Továbbá a lakosság száma alapján sem lehet minden családra kiterjedő támogatási rendszert felállítani. Akinek azonban támogatásra van szüksége, azt rendkívüli élethelyzetre hivatkozva az önkormányzattól lehet kérvényezni, és a jogosultságról az arra hivatott grémium dönt.

Komádiban ugyancsak a polgármester, ott Tóth Ferenc adott tájékoztatást. Ők az iskolakezdési anyagi segítséget feltételekhez kötik ugyan, de lényegében minden komádi gyermek megkapja az iskolatípusának megfelelően megítélt összeget. Tehát vagy a gyermekvédelem alatt lévő, vagy a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű családokban élő gyermekek számára lehet igényelni az iskolakezdési támogatást, de a vagy-vagy kritériumok között szerepel az is, hogy az egy főre eső jövedelem 400 ezer 200 forint alatt legyen a családban. Ez utóbbinak aztán szinte mindegyik kis közösség eleget tud tenni. Minden bölcsődés, óvodás, általános iskolás után a család 10 ezer forint értékű utalványt kap, amit az önkormányzattal szerződött helyi boltokban lehet beváltani a gyermekintézményekben szükséges termékekre. A komádi lakóhellyel rendelkező középiskolások 20 ezer, a főiskolások és az egyetemisták 30 ezer forint iskolakezdési támogatást kapnak.Összesen legalább ezer gyermeket támogat Komádi vezetése a tanévkezdéskor.

Polgár első emberétől, Tóth Józseftől a Cívishír megtudta, hogy a települési támogatás körében a hátrányos helyzetű családok kaphatnak segítséget, és ebbe a körbe tartozik az iskolakezdési támogatás is. Ez jellemzően 10 ezer és 20 ezer forint személyenként. Arról, hogy kik kaphatják meg, a beérkezett igények alapján az önkormányzati bizottság dönt. Az elmúlt évek azonban azt mutatják, hogy a beérkező összes igényt tudják teljesíteni. A szociális keretösszegük évi 15 millió forint, abban azonban más támogatások is benne vannak.

Téglás polgármestere, Szabó Csaba hangsúlyozta: segélyezési alapon tudnak iskolakezdési támogatást adni a családoknak. A kétfős családokban 71 ezer 200, a három- vagy többfős családokban 57 ezer forint egy főre jutó jövedelem alatt jogosultak a rendkívüli települési támogatásra. E feltétel teljesülése esetén a nappali tagozatos iskolába járó gyermek jelenleg 10 ezer forint segítséget kaphat. Ez az összeg azonban – és ehhez egy önkormányzati döntés szükséges – akár már a mostani iskolakezdés előtt 15 ezerre emelkedhet. Szabó Csaba leszögezte, hogy ha az iskolakezdés kapcsán bármilyen probléma vetődik fel, azt az önkormányzat megoldja, mert olyan nem történhet meg, hogy a gyermek ne tudjon iskolába járni, tanulni. 

Tiszacsege vezetője, Szeli Zoltán elmondta: a lakosság számának, illetve a kisváros népességmegtartó erejének növelése érdekében önkormányzatuk folyamatosan minden évben felülvizsgálja a szociális szolgáltatások bővítésének, növelésének lehetőségét. A családoknak a tanév eleji megemelkedett kiadásai miatt növelték meg mások mellett ennek a települési támogatásnak az összegét 5 ezerről 15 ezer forintra, továbbá az idén bevezették az óvodakezdési támogatást. Annak összege ugyancsak 15 ezer forint. Tavaly a polgármesteri hivatalba 256 iskolakezdési támogatási kérelem érkezett, amivel 415 általános- és középiskolás gyermek részesült anyagi segítségben. A támogatáshoz kérelem alapján lehet hozzájutni, azt az idén szeptember 15-ig lehet beadni.

Váncsod polgármestere, Szalay Csaba tudatta: a község önkormányzata május legvégén kifizette a minden gyermek (a csecsemőtől a felsőfokú tanulmányokat végzőkig) után járó 10 ezer forint támogatást. Augusztus végén pedig megkapják a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők 6 ezer forintos összegét.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Publicus: a magyarok többsége nem szeretne budapesti olimpiát
Publicus: a magyarok többsége nem szeretne budapesti olimpiát
Csak a kormánypárti szavazók között van jelentős támogatottsága a budapesti olimpiának.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Kétszer drágulhatnak a temetői díjak Debrecenben
Októbertől jöhetnek az új árak, de ehhez a közgyűlés is kell.
KSH: csökkent a nyilvántartott álláskeresők létszáma
Magyarországon 4 millió 765 ezer ember dolgozik.
Egyre többet költünk internetre, tévé-előfizetésre
Az összkiadásokba nem számolták bele a streamingszolgáltatásokat.
Aszfaltot kaphat Báránd több utcája
Könnyebb lehet a helyiek élete.
Hirdetés
Hirdetés